Kedi

American Shorthair Kedisi 10 Özelliği ve Bakım Önerileri

Kedi ırkları arasında bilinen en eski türlerden biri olan American Shorthair cinsi, sevgi dolu bir kedidir. İyi huylu karakter yapısıyla ailenin tüm üyelerini kendine bağlar.

American Shorthair Kedisi 10 Özelliği

American Shorthair Genel Özellikleri

✩ American Shorthair kedilerinin bilimsel ismi ”Felis Catus”tur.

✩ Oldukça atletik bir yapıya sahip olan American Shorthair, kafası ve omuzları fazlasıyla büyük olmasıyla diğer ırklarından ayrılır.

✩ Geçmiş tarihlerinde British Shorthair (İngiliz Kedisi) ile akraba olan bu kediler , yetiştiriciler tarafından “çalışan kedi” ve ”ilk göçmen kedi” olarak adlandırılmıştır.

✩ Köklü bir geçmişe sahip olan American Shorthair, avcılık iç güdüsüne sahip olmasına rağmen günümüzde uysal ve sakin bir yapıya sahiptir.

✩ Çocuklarla arası gayet iyidir ve ülkemizde evcil hayvanlar arasında en çok beslenen ve bakılan türlerden biridir.

✩ American Shorthair cinsi, geçmiş dönemden gelen avcılık içgüdüleri sebebiyle her zaman kuş ya da fare gibi avları yakalamak isteğine sahiptir.

✩ Keşif yapmayı çok seven bu cins kediler, sahiplerine oldukça fazla bağlıdır. Öyle ki ilgiyi yetersiz gördüğünde depresyona bile gerebilir.

✩ Evde yalnız kalmayı hiç sevmez bu nedenle sahiplerinin olabildiğince erken evde olması gerekir.

✩ Çok fazla hareketli olduğu için başına birçok iş gelebilir. Örneğin, bir kuşu yakalamak isterken ciddi anlamla yaralanmalar yaşayabilir.

✩ Şevkatli ve dost canlısı karakteri ile tüm canlılar iyi derecede iletişim kurabilir.

American Shorthair Karakter Tablosu

Enerji Düzeyi 🌟🌟🌟🌟🌟
Oyunculuk  🌟🌟🌟
Eğitebilirliği  🌟🌟🌟🌟
Genel Sağlık Durumu  🌟🌟🌟🌟
Tüy Dökme Miktarı  🌟🌟
Çocuklarla Uyumu  🌟🌟🌟🌟🌟
Zeka Düzeyi  🌟🌟🌟🌟

American Shorthair Kişiliği

American Shorthair Cinsi Kedi Kişiliği

American Shorthair cinsinin genel olarak kişilik özelliğine baktığımızda keşfetmeyi seven ve meraklı bir yapıya sahiptir. Biraz zor bir karakteri vardır yalnızca istediğinde kendini sevdirir ve kucakta sevilmekten hoşnut olmaz. Kendi güvende hissettiğinde sakin bir yapısı vardır. Ancak köpeklere karşı korkuyla yaklaşır ve bu durum onu huysuzlaştırabilir. Diğer kedi türleriyle iyi bir iletişim halinde olan American Shorthair, sahiplerine aşırı bağlanır. Onları görmediklerinde ya da yeteri düzeyde ilgilenilmediğini hissettiğinde,  bu durum sevimli dostunuzun depresyona girmesine yol açabilir.

Bu cinse sahip kedilerin en belirgin özelliğiyse acıktıkları zaman çok fazla miyavlamalarıdır. Bu süre zarfı içerisinde her ne kadar sakin dursalar da istediklerini alamadıkları zaman agreşif davranışlar sergileyebilirler. Bu nedenle bu cins bir kediye sahip olmak isteyenlerin bu konuda ektra hassasiyet göstermesi önemlidir.  Genel olarak saldırgan bir tutum içerisine girmezler ancak kendilerini tehlikede hissettiklerinde ya da korktukları zaman saldırganlaşma eğilimindedir.

İlginizi Çekebilir: Kedileri Eve Alıştırmak: Kedileri Sosyalleştirmenin 10 Etkili Yolu

American Shorthair Dış Görünüşleri

American Shorthair Cinsi Dış Görünüşleri

 

Avrupa’da Amerikan göçü olduktan sonra bu cins kediler adaptasyon sürecine girmiştir. Her hayvana gibi bulunduğu iklim şartlarına göre değişiklik göstermiştir. Tüyleri eski dönemde yaşayan ırklarına göre daha da fazla kalınlaşmıştır. “Büyük Kedi” kategorisinde yer alan American Shorhair, büyük kafa yapısıyla tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.

Atletik bir yapıya sahip oldukları için günde en az yarım saat egzersiz ihtiyaçları sahipleri tarafından karşılanması gerekir. Ayrıca oyun oynamayı çok seven bu cins, lazer ışığı, top ya da balon gibi oyuncaklarla oynamaktan büyük keyif alır. Ortalama 4 ile 5 kilo ağırlığındadır. Bu ağırlığı geçtikleri takdirde uzman bir veteriner hekimden obezite tedavisi için yardım almanız gerekecektir. Dolayısıyla sevimli dostunuzun kilosunu korumak için dengeli beslenmesi ve egzersiz ihtiyaçlarını karşılanmasına dikkat etmenizi öneriyorum.

İlginizi Çekebilir: Sokak Kedilerini Beslemek İçin En İyi 5 Yöntem ve Kedi Maması Önerileri

American Shorthair Bakımı

Genel olarak tüm kedi ırklarının bakımı oldukça kolaydır. Dilinde bulunan özel antiseptik madde sayesinde kendini yalayarak temizler. Bu nedenle çok fazla yıkanmaya ihtiyaç duymaz ve kendi bakımlarını yapabilir. Hayvanlar arasında en temiz ırklardan biri olan kediler, tüy bakımı konusunda bakıma ihtiyaçları vardır. Haftalık tüylerinin uygun bir kedi tarağı ile fırçalanması gerekir. Bu sayede tüyleri daha parlak ve sağlıklı görünecektir.

Yapıları gereği kilo almaya fazlasıyla müsait olan American Shorthair cinsi, beslenme konusunda dikkatli olunmasına özen gösterilmelidir. Fazla mama ile beslemek kilo almasındaki en temel nedendir. Dikkat edilmeği takdirde iç organlarında yağlanma oluşarak bir çok sağlık sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bakımına ve beslenmelerine dikkat edildiği zaman ortalama 18 ile 20 yıl yaşam süreleri vardır.

İlginizi Çekebilir: 6 Adımda Kedi Bakımı: Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

American Shorthair Beslenme Önerileri

American Shorthair Beslenme Önerileri

Kedilerin beslenme şekilleri cinsine, yaşına göre değişkenlik gösterir. American Shorthair cinsinin yüksek miktarda proteine ihtiyacı vardır. Bu nedenle uzman bir veteriner giderek kedinize özel beslenme programı oluşturmanız en doğru yöntemdir.

Kediler etobur canlılar olarak bilinir ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için et içerikli besin takviyeleri yapılması gerekir.  Özel formülleri olan kedi mamalarını tercih ederek sevimli dostunuza yardımcı olabilirsiniz. American Shorthair cinsine ve yaşına uygun beslenme programı oluşturarak kilo almasının önüne geçerek kedinize daha sağlıklı bir yaşam sunabilirsiniz. Gelişimleri için özel besin gereksinimlerine sahip olan bu cins kediler için veteriner hekiminde tavsiye alarak ve bu tavsiyelere uyarak sevimli dostunuzu besleyebilirsiniz.

Bu mamalar ilginizi çekebilir
 1- Friskies Etli Tavuklu Ve Sebzeli Yetişkin Kedi Maması 10 Kg

2- Mystic Gurme Az Tahıllı Yetişkin Kedi Maması 15 Kg

3- Mystic Tavuklu Az Tahıllı Yetişkin Kedi Maması 15 Kg

 American Shorthair Genel Sağlık Durumu

American Shorthair Genel Sağlık Durumu

Bu cinse sahip olan kediler, sahipleri tarafından iyi bir şekilde bakıldıkları takdirde oldukça sağlıklıdır. Çok fazla hastalanmayan American Shorthair, yatkın olduğu birkaç hastalık vardır. Yalnızca kedilerin gelinde sıklıkla görülen bir kalp hastalığı olan hipertrofik kardiyomiyopatiye yatkınlık göstermektedir. Bunun dışında bu cins için endişelenebilecek başka bir rahatsızlığı yoktur. İyi derecede bakıldığında ve beslenmesine dikkat edildiği zaman 20 yıla kadar sorunsuz bir şekilde yaşayabilirler.

Bunları Biliyor musunuz?

  • American Shorthair’in cinsinin 80’den fazla renk ve desende tüyleri vardır.
  • Geçmiş dönemde yaşamış olan ataları,  yenidünyayı keşfetmek için denizcilerle birlikte Mayflower’ doğru yol almışdır.

American Shorthair Cinsi Tarihi

American Shorthair Genel Sağlık Durumu

Bu cins kedilerin 1620 yılına kadar uzanan köklü bir geçmişi vardır. Kedi türlerinde bilinen eski evcil hayvanlar arasında olan American Shorthair cinsi, ilk kez İngiltere’de ortaya çıktı. Denizciler tarafından bir gemi seyahati sırasında farkedilen bu cins, avcılık iç güdüsü yeteneğine sahip olması nedeniyle gemilerde fareleri avlaması için kullanılmaya başlandı.

American Shorthair kedilerinin genel olarak tarihte yerine baktğımızda İspanya’dan, Vikinglere kadar birçok farklı medeniyetlerde karşımıza çıkması olağandır. İlk olarak denizciler tarafından sahiplenilen bu cins kediler daha sonra dünya çapında büyük bir üne sahip oldu ve 1906 yılından itibaren tür olarak kayıtlara geçti.

Sık Sorulan Sorular

Amerikan Shorthair Kedileri Kucaklaşmayı Sever mi?

Amerikan shorthair kediler ancak kucaklaşmayı sevmezler.

Amerikan Shorthair Kedileri Saldırgan mı?

Amerikan Shorthair kediler sakin ve uyumlu bir kedi cinsidir.

Amerikan Shorthair Çok Sık Tüy Döker mi?

Amerikan Shorthair kedi cinsleri düzenli tüy bakımı yapıldığı takdirde çok sık tüy dökmezler.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup