KöpekSağlık

Kuduz olan hayvan nasıl anlaşılır?

Hayvanlarla yakından ilgilenen kişilerin bilmeleri gereken en önemli konulardan biri kuduz hastalığıdır. Hayvanlarda kuduzluk, bilindiği ve tahmin edildiğinden çok daha önemli riskler taşımaktadır.

Hayvanlar Nasıl Kuduz Olurlar?

Özellikle köpeklerde görülen kuduz hastalığı ölümcül vakalara neden olabilecek kadar ağır ve ciddi bir hastalıktır. İlk zamanlarda bunu algılamak zor olsa da ilerleyen süreçlerde vücuda yayılan enfeksiyon ve kuduzun diğer etkileri ile köpeklerin ölümü gerçekleşir. Peki, hayvanların kuduz oldukları nasıl anlaşılır ve nasıl kuduz olurlar?

Daha önce kuduz hastalığı virüsü taşıyan bir köpeğin başka bir köpeği ısırmasından sonra hastalık başlar. Ancak kuduz enfeksiyonunun ısırılan hayvana bulaşması için ısırık yerinden kanın bulaşması gerekiyor. Tükürük ve kan yoluyla bulaşan kuduz hastalığı, ısırılmadan sonra beyne bulaşması ile başlayan bir sürece girer ve burada enfeksiyonun birikmesi sonucunda kuduz belirtileri meydana gelmeye başlar. Kuduz virüsünün beyne ulaşmasından sonra “kuluçka dönemi” denen bir döneme girilir, köpeklerde bu dönem 2 hafta ile 3 ay arasında değişmektedir, fakat bazı durumlarda daha erken veya daha geç belirtiler görülebilir.

Kuduz Olan Köpeklerin Bulaştırma Riski 

Köpekler, kuduz olur olmaz bulaştırıcı özelliğe sahip olmazlar. Yukarıda belirttiğimiz süre içinde belirtileri kendini göstermeye başlar ve bu süreçten sonra artık bulaşıcı olur. Kuduz köpeklerde belirtiler başladıktan ortalama 1 hafta içerisinde ölüm vakası gerçekleşir. Kuduz belirtileri fark edilen köpeklerin en kısa sürede veteriner hekime gösterilmesi gerekmektedir aksi takdirde sadece köpeğe değil, köpek sahibine de büyük zararların gelmesi durumu işten bile sayılmaz.

Kuduz Köpeğin Isırdığı İnsanda Ne Kadar Süre Sonra Hastalık Belli Olur?

Köpeklerde olduğu gibi insanlarda da kuduz hastalığı hemen kendini göstermez. Kuluçka dönemi, insanlarda da belli bir döneme yayılmaktadır, genel olarak uzman hekimlerin görüşlerine 3-8 hafta arasında değişmektedir. Bu süre içinde doktora görünmek en doğrusudur.

Kuduz Hayvan Nasıl Anlaşılır?

Kuduz hayvanlar diğer hayvanlara oranla daha saldırgan tavırlar sergilerler. Aynı zamanda susamalarına rağmen su içemezler, hatta su, hayvanın davranışlarını sergiler. Genelde hayvanları tahrik etmedikçe saldırgan tavırlar görülmez. Bu yüzden ortada bir durum olmamasına rağmen saldırgan tavırlar sergileyen hayvanların kuduz olma ihtimali yüksektir.

İnsanlardaki kuduz vakalarının %92’si köpeklerden kaynaklanmaktadır. Bunu kedi, yarasa ve diğer kurt, tilki, gelincik gibi hayvanlardan kaynaklı kuduz da görülebilir. Fare, sincap ve tavşan gibi kemirgen hayvanlardan kuduz bulaşma olayı yaşanmamıştır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup