Sağlık

Sağlıklı Balık İpuçları

Balık sahipleri için balıkları çok değerlidir ve onların hasta olmamaları için canla başla çalışırlar. Amma doğu, amma yanlış bilgiler doğrultusunda her sorumluluk sahibi akvarist elinden geleni yapar. Tabi doğru bilgiler ışığında hareket etmek ve balıkların sağlıklı kalmasını sağlamak çok daha önemlidir.

Bu yazımda sizlere akvaryum balıklarınızın sağlıklı kalabilmeleri için öneride bulunacağım, umarım sizin için faydalı olur.

Su Değişimi

sağlıklı balık ipuçları

Balıklar için en önemli hayat kaynağı sudur. Akvaryum suyunun değişmesini periyodik bir cetvelle değiştirmeniz, sağlıklı yaşamaları için çok önemlidir. Mesela hafta bir defa akvaryumunuzun yüzde 25 suyunu değiştirin ve bir ayda suyun tamamen değişmesini sağlayın. Balıklarınızın suyunu değiştirmeniz, hem sularının temizlenmesi hem biyolojik atıkların sudan giderilmesini sağlayacaktır, bu da balıklarınızın daha sağlıklı bir ortamda yaşamasını sağlayacaktır.

Uyumlu Sıcaklık

Her balık aynı sıcaklıkta yaşayamaz ve balıklar, vücut ısılarını dengeleyemezler. Akvaryum suyunun sıcaklığını dengeleyemezseniz balıklarınız strese girer. Bu yüzden onlar için en uygun su sıcaklık derecesini öğrenin ve buna göre sıcaklığını ayarlayın.

Kimyasal Ürünlerden Uzak Durun

sağlıklı balık ipuçları

Bazı balık sahipleri çok titiz davrandıklarından akvaryum temizliğinde olmadık yöntemlere başvururlar. Her ne kadar kullandığınız temizlik malzemesinden sonra bol suyla durulasanız da kimyasal ürünler, akvaryumda iz bırakır bu da balıklarınızın sağlığını tehlikeye atar.

Karantina Tankı Kullanın

Zaman zaman balıklardan birkaçı veya çoğu hastalanabilir. Deri dökülmesi, kuyruk düşmesi, alerji veya diğer hastalıklar meydana gelebilir, bu durum gayet normaldir. Fakat böyle bir durumda yapılması gereken en önemli şey, karantina tankı kullanarak hasta balıkları sağlıklı balıklardan ayırmak olacaktır.

Saldırıları Kontrol Edin

sağlıklı balık ipuçları

Bazı balık türleri, diğer balıklara karşı saldırganlık yapabilirler. Tüm hayvanlarda hatta insanlarda bile üstünlük mücadelesi her zaman vardır. Balık sahiplerinin yapmaları gereken en önemi şey birbirlerine zıt olan balıkları aynı tankta beslememeleridir. Mesela Afrika çikletleri, balıklar arasında en saldırganlar olarak bilinirler ve gücü yettiği balığa karşı kesinlikle boş durmaz. Bu durumda yapılması gereken tek şey akvaryum tanklarını ayrı tutmak ve diğer balıklara zarar vermesini engellemek olacaktır.

Yem Miktarı

Balığın günlük olarak kaç kere ve ne kadar yem ihtiyacı olduğunu net olarak belirlemeniz gerekiyor. Bu kararlılığı belirleyemediğiniz taktirde az veya çok yem atabilirsiniz. Eğer az yem atarsanız balığınızın sağlığı negatif yönde etkilenebilir, çok yem atarsanız suyunuz daha hızlı kirlenir veya bazı balıklar gereğinden fazla yem tüketebilir.

Yem Seçimi

sağlıklı balık ipuçları

Aslında bunu belirtmeye gerek yok ancak balıklar için yem seçimi de oldukça önemlidir. Kalitesiz ve açık yem kullanımı balığın sağlığını negatif yönde etkileyebilir. Dolayısıyla balıklarınız için yem seçiminde dikkat etmeniz gerekmektedir.

Balığı Ürkütmeyin

Balıklarda da stres görülebilir. Bu yüzden onlar için rahat ve uygun bir ortam sunmanız gerekmektedir. Örneğin, akvaryumun içerisine gerekmediği halde parmağınızı sokarak balıkları ürkütmemeniz gerekir.

Balıklarınızla daha huzurlu ve uzun zaman geçirmek isterseniz yukarıdaki önerileri dikkate almanızı tavsiye ederim. Tüm bunların yanında İyi akvaryum nasıl olur? isimli makalemizi okumanızı da tavsiye ederiz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup