Köpek

Karpat Çoban Köpeği Bakımı Nasıl Yapılır, Özellikleri Nelerdir?

Karpat çoban köpeğinin kökeni, Karpat ve Tuna bölgesinin Romanya bölgesine dayanır. Köklü bir tarihe sahiptir ve yetiştiriciler tarafından çoban köpeği olarak eğitilmiştir.

Yüzyıllar boyunca çiftliklerde sürülerin başında durmak ve korumak için kullanılan karpatlar çoban köpeği olmanın yanı sıra iyi bir av köpeğidir.

Karpat Çoban Köpeği Genel Özellikleri

Karpat Çoban Köpeği Genel Özellikleri

Romanya kökenli Karpat çoban köpeği, “Mastif” ailesine ait büyük bir köpektir. Dişilerinin omuz boyu 59 ile 67 cm arasında, erkeklerinse 65 ile 73 cm arasındadır. Ağırlıkları değişkenlik gösterir, bu bedene bağlı olarak önemli ölçüde değişmekte olup, ortalama 35 ile 50 kilogram vücut ağırlığına sahiptir. Bir Romanya Karpat Çoban Köpeğinin ortalama yaşam süresi 12 ila 14 yıl arasında değişmektedir.

Bilimsel İsmi: Canis lupus familiaris Kökeni: Romanya Renk: Siyah, Kahverengi
Yaşam süresi: 12 – 14 yıl Boy: Erkek: 65 – 73 cm

Dişi: 59 – 67 cm

Eğitilebilirlik Düzeyi: Yüksek
Ağırlıkları: Erkek: 32 – 45 kg (Yetişkin) Mizaçları: Korumacı, Güçlü, Sevecen, İtaakar Yetiştirilebileceği Yerler: Bahçeli ev veya çiftlik

Karpat çoban köpeği, sağlam bir gövdeye ve geniş omuzlara sahiptir. Bu özellikleri onun çevik ve güçlü olduklarının göstergesidir. Erkekler, dişilerden çok daha uzun ve daha büyük olduğu için bu köpek ırkında vücut boyutları olarak belirgin farklılıklar vardır. Ortak özellikleri de hepsinin kuyruğunun sarkık kılıç şeklindeki dikdörtgen gövdeleri olmasıdır. Karpat çobanının kürk yapıları, iki tabakalıdır ve alt tabakasındaki tüyler yoğun ve pürüzsüz, üst tabakasındakiler biraz daha uzun ve pürüzlüdür.

Karbat Çoban Köpeği Eğitimi

Karpat Çoban Köpeği Eğitimi

Karpat Çoban köpeklerş, koruyucu içgüdülere sahiptir ve kendilerini güvende hissetmediklerinde saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Ancak bu, saldırgan olduğu anlamına gelmez, çünkü bu davranışı kendilerini tehlikede hissettikleri için yaparlar. İyi bir eğitim verildiği takdirde saldırganlıkları kontrol altına alınabilir.

🐕‍🦺 İlginizi Çekebilir: Köpek Temel İtaat Eğitimi

Karpat çoban köpeğinin itaat eğitimi, temel eğitim, tuvalet eğitimi  ve sosyalleşme eğitimi gibi ihtiyacı olan eğitimleri öğrenmesi için profesyonel bir eğitimciden yardım alınması gerekir. Doğru bir eğitim aldıkları takdirde çevresine karşı son derece uyumlu davranışlar sergilerler.

🐕‍🦺 İlginizi Çekebilir: Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Verilir?

Zeki bir köpek olduğu için temel komutlara başarılı bir şekilde cevap verir. Sahiplerine karşı son derece itaatkardır ve bu süreçte sahiplerinin desteğine ihtiyaçları vardır. Bu köpeklerin yaptığı her doğru davranış için en sevdiği mamasını vererek eğitim sürecine destek olabilirsiniz.

🐕‍🦺 İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi

Karpat Çoban Köpeği Kişiliği

Karpat Çoban Köpeği Kişiliği

Karpat çoban köpeği, güçlü bir yapıya sahip olduğu için geçmiş zamanlarda sürüleri korumak için kullanılırdı. Sürülerin başında sertliği ve cesaretiyle diğer hayvanlara karşı korku salarlardı. Sevdiği kişilere karşı gösterdikleri şefkat ve koşulsuz sevgileriyle bilinirler. Ayrıca sadık, itaatkar, sevecen ve asil olmaları onların en dikkat çekici özelliklerindendir.

Sahiplerine karşı itaatkar ve oldukça sevgi doludur. İyi bir eğitim verildiğinde gayet uyumlu davranışlar sergiler. Özellikle çocuklar ve hayvanlara karşı son derece uyumludur ve bu nedenle çocuklu aileler için tavsiye edilir. Apartman dairelerinde yaşamaya alışsalar da bahçeli bir evde veya çiftlikte yaşamaları önerilir.

Karpat Çoban Köpeği Bakımı

Karpat Çoban Köpeği Bakımı

Karpat çoban köpeği bakımı, dikkat ve özen ister. Genel olarak bakımı, iyi beslenme, kişisel bakımına dikkat edilmesi ve günlük egzersizle özetlenebilir. Tüylerinin dökülmesinin önüne geçmek için hafta bir tüylerinin fırçalanması önerilir.

Köpek tüy bakımı, pati ve tırnak bakımında uzmanlarından destek almak ve köpeğinizin sağlığını korumak için Petzz Kuaför‘ü tercih edebilirsiniz.

 

Karpat Çoban Köpeği Ağız ve Diş Bakımı

Küçük yaştan itibaren tüm köpek ırkları gibi Karpat çoban köpeğinin de, diş fırçalama, tırnak bakımı ve kulak temizleme gibi kişisel bakımı düzenli olarak yapılması gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Karpat Çoban Köpeği Sağlık Sorunları

Karpat köpeği Sağlık Sorunu

Karpat çoban köpeği ırkı geniş bir tarihe sahiptir ve bu da yetiştirildikleri bölgenin sert hava koşullarına bağlı olarak hayatta kalmayı mümkün kılmıştır. Günümüzde uzmanlar tarafından bulunan örneklerde, sağlam bir sağlığa sahip olduğu ve nadiren hastalandığı saptanmıştır.

❗ İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İshal Nedenleri

Bununla birlikte, genetikleri ne kadar iyi olursa olsun, büyük köpeklerde çok yaygın olarak görülen  kalça displazisi gibi hastalıktan muaf değildir. Bu hastalık çok ciddi sonuçlar doğurabilir ve sevimli dostunuzun hareketliliğini engelleyerek, yüksek ağrı gibi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle, bu hastalığa maruz kalabildikleri için olası herhangi bir eklem sorununu sezdiğiniz anda uzman bir veteriner hekimden yardım almalısınız.

❗ İlginizi Çekebilir: Köpekler Neden Kusar?

Yukarıda bahsettiğim hastalığın dışında karpat çoban köpeğinin sağlığı açısından endişe verici olan bir diğer rahatsızlık, mide torsiyonu hastalığıdır. Ancak bu hastalığın önüne geçmek adına rutin testleri, aşıları dahil olmak üzere düzenli veteriner muayeneleri ile sevimli köpeğinize sağlıklı bir hayat yaşamasını sağlayabilirsiniz.

❗ İlginizi Çekebilir: Köpek Aşı Takvimi

Karpat Çoban Köpeği Beslenmesi

Karpat Çoban Köpeği Beslenmesi

Yetişkin bir köpeğin nasıl beslenmesi gerektiği büyüklüğüne, yaşına, yapısına ve metabolizmasına bağlıdır. Köpeklerin hepsinin beslenme ihtiyacı aynı miktarda değildir. Fakat hepsinin ortak özelliği, kaliteli besinlere ihtiyaç duymalarıdır. Besin değeri yüksek ve kaliteli bir kuru mama yemesi, sindirim sistemi açısından oldukça önemlidir.

🦴 İlgilinizi Çekebilir: Köpek Maması Seçimi Nasıl Yapılır?

Karpat Kökeni ve Tarihçesi

Tarihi ve Kökeni

Karpat Çoban köpeği, Romanya’nın Karpat Dağları’nda ortaya çıkan bir koyun köpeği türüdür. Ciobanesc Românesc Carpatin, Romanian Shepherd, Romanian Carpathian Shepherd, Câine Ciobanesc Carpatin, Carpathian Sheepdog, Carpathian Shepherd, Carpatin ve Romanian Carpatin Herder gibi pek çok isimle bilinir.

Bu türün kökenleri hakkında çok az şey biliniyor ancak sadece türün Avrupa’nın uzak bölgelerinde yaşayan çiftçiler tarafından yetiştirildiği ve çiftlik hayvanlarını korumak için eğitildiği biliniyor.

Cinsin kökenleri hakkında aslında birkaç teori var. Ancak en yaygın olarak kabul edilen teori, türün 14.000 yıl öncesine kadar hayvanları korumak için ilk yetiştirilen ırk olduğudur.

Karpat Çoban Köpeği adına, bu türün hayranları tarafından 1998 yılında  Karpat Çoban Köpekleri Klubü kuruldu. Bu kulüp, daha sonra Ulusal Karpat Çoban Köpeği Yetiştiricileri Kulübü olarak yeniden adlandırıldı.

Sık Sorulan Sorular

Karpat Çoban Köpeği İyi Bir Aile Köpeği mi?

Çocuklara ve hayvanlara karşı son derece uyumlu olan karpat çoban köpeği, aileler için uyumludur.

Karpat Çoban Köpeği Tehlikeli midir?

Kendini tehlikede hissettiklerinde saldırgan davranışlar sergileyen karpat köpekleri iyi eğitim verildikleri takdirde bu davranışın önüne geçebilir.

Karpat Çoban Köpekleri Kaç Yıl Yaşarlar?

Karpat çoban köpeği ortalama 12 ile 14 yıl yaşarlar

Karpat çoban köpeği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için videoyu izleyebilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Karpat Çoban köpeğini nasıl temin edebilirim Türkiye’de bu köpeklerden var mı Yardımcı olursanız sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup