GenelKöpek

Küçük Irk Köpeklerin Beslenme ve Bakımı [DETAYLI REHBER]

Köpeklerin evrimleşmeleriyle beraber pek çok farklı köpek ırkı ortaya çıkmıştır. Bunların arasında farklı ırkların melezlenmesiyle beraber genetik hastalıklar taşınmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra, pek çok farklı boyutta köpek ırkı doğmuştur. Dolayısıyla her köpeğin özel bir beslenme formülüne ihtiyacı olmaktadır.

Örneğin, büyük köpek ırklarının pek çoğunda kemik ve eklem sorunları görülmektedir. Bu gibi durumların önüne geçmek için köpekler için özel bakım ve beslenme programları hazırlanmalıdır.

Küçük Köpek Irklarında Beslenme

Küçük köpek ırklarının metabolik hızları oldukça yüksektir. Bu yüzden tüketecekleri mamaların kalori oranı büyük önem taşımaktadır. Ortalama olarak bir kilogram başına 80-100 kalori tüketmeleri gerekir. Bu oran büyük köpek ırklarında kilogram başına 40-50 kalori olmalıdır. Dolayısıyla büyük köpek ırklarıyla küçük köpek ırklarının aynı mamayla beslenmesi sakıncalıdır.

Küçük köpek ırkları kalori bakımından zengin mamalara ihtiyaç duymaktadır. Eğer yeteri kadar kalori alamazlarsa zayıflığa, nöbetlere ve kas titremelerine yol açan hipoglisemi hastalığı görülebilir. Bu yüzden seçilen mamanın ihtiyaçlarına göre hazırlanmış olması gerekmektedir.

Küçük Köpek Irkları İçin Mama Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Özel olarak formüle edilmiş olan pek çok mama çeşidi bulunmaktadır. Bu yüzden bu mamalar arasında seçim yapmak çoğu zaman zorlayıcı olacaktır. Bunun için mamanın içeriği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

  • Kalori: Yukarıda bahsettiğimiz üzere küçük köpek ırklarının çok daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır. Bu yüzden mama seçimi yaparken paketin üzerindeki tablodaki kalori değerini incelemeniz gerekir. Köpeğinizin her bir kilosu için ortalama 80 kalori alması yeterlidir. Yani, köpeğinizin kütlesi 5 kilogram ise ortalama 400 kalori alması gerekmektedir.
  • Karbonhidratlar: Küçük köpeğinizin enerji seviyesini karşılaması için karbonhidrat değerinin de yüksek olması gerekmektedir. Orta ve büyük köpek ırkları için genellikle tahılsız mama tercihi yapılmaktadır, ancak küçük köpeklerin mamaları tam tahıllı olabilir. Bunun yanı sıra meyve ve sebzelerle zenginleştirilmiş bir karbonhidrata sahip olmalıdır.
  • B Vitaminleri: Köpeklerin ihtiyacı olan vitaminler, köpeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir. Bunların arasında B vitamini grubundaki vitaminlerin alınması küçük köpekler için önemlidir. Bu sayede metabolizmaları güçlenir ve yüksek kalorili besinleri işlemesi kolaylaşacaktır. Bu yüzden mamanın içeriğinde B vitamini yer alması önemlidir.
  • Sindirilebilir: Küçük ırkların hassas sindirim yolları bulunmaktadır. Bu nedenle sindirilmesi kolay mama tercih edilmesi gerekir. Mamanın içeriğinde sindirime yardımcı olan prebiyotik ve probiyotiklerin bulunması sindirimi kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda mamanın içerisinde mide sorunlarına yol açacak koruyucu maddelerin yer almaması gerekir.
  • Mama Boyutu: Küçük köpek ırklarının ağızları daha küçük olduğu için büyük mama parçalarını yiyemezler. Dolayısıyla küçük köpek ırkları için üretilen mamalar daha küçük boyutlu olmalıdır. Genellikle mama paketlerinin üzerinde mama boyutu yer almaktadır.
  • Yağ Asitleri: Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerin köpeklerin beslenmesi için önemlidir. Özellikle kalp sağlığı, tüy ve deri sağlığı, beyin fonksiyonlarının gelişiminde etkili bir bileşendir. Daha çok deniz ürünlerinde yer almaktadır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Küçük köpek ırklarının metabolik hızları yüksek olduğu için genellikle kilo aldıkları görülmez. Ancak aşırı mama verilmesi halinde kontrolsüz bir şekilde kilo alması kaçınılmaz bir sonuçtur. Dolayısıyla köpeğinize mama verirken beslenme programına uymaya çalışın ve gerekenden fazlasını vermeyin. Köpeklerde Obezite Hastalığı – Köpeklerde Diyet isimli yazımızdan daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Köpeğiniz için uygun gördüğünüz mamanın içeriğinde protein ve yağ bakımından zengin olması beslenmede önemli rol oynamaktadır. Çünkü, küçük köpeklerin normalden çok daha fazla enerjiye ihtiyacı vardır. Bunun için seçtiğiniz mamanın en az %23 oranında protein içeriyor olmasına özen gösterin. Ayrıca bu protein oranının büyük bir kısmının hayvansal gıdalardan gelmesi gerektiğini unutmayın.

Küçük köpek ırkları diğer köpeklere oranla çok daha uzun bir yaşam sürecine sahip olmaktadır. Dolayısıyla bu köpeklerin bağışıklık sisteminin güçlü olması, yaşlılık zamanlarının daha sağlıklı geçmesini sağlayacaktır. Bu yüzden tükettiği mamanın içerisinde antioksidanların yer alması önemlidir. Bu sayede iltihap oluşumuna karşı köpeğiniz dirençli olacaktır.

Eğer köpeğinizin mamasının yetersiz olduğunu düşünüyorsanız ve değiştirme kararı aldıysanız, bu süreci 7-10 gün arasına yayın. İlk 2-3 gün boyunca yeni mamanın %25’i ile eski mamanın %75’ini karıştırın. Daha sonra yeni mamanın oranını arttırarak mama geçişini sağlayın. Aksi halde köpeğinizde sindirim sorunları görülebilir ve mamayı yemeyi reddedebilir

Küçük Köpek Irkları İçin En İyi 5 Köpek Maması 

N&D Balkabaklı Kuzu Etli Küçük Irk Yetişkin Köpek Maması 

En iyi mama markalarından bir tanesi olan N&D tarafından özel formüle edilmiş olan bu mama köpeklerin sağlıklı bir yaşam sürmesine destek olmaktadır. Yetişkin küçük köpek ırkları için oldukça besleyici bir mamadır. Aynı zamanda köpeklerin pek çoğu bal kabağını sevdikleri için özel bir ziyafet olarak görülebilir.

Mamanın içeriğinde; %28 protein, %18 yağ, %9 nem oranına sahiptir. Bunun yanı sıra Omega-3 ve Omega-6 bakımından zengindir. Bu köpek maması tüy ve deri hassasiyeti yaşayan, eklem ağrısı çeken köpekler için de kullanılabilir. Köpeğiniz sağlıklı, tam ve dengeli beslenmesi için tercih edebileceğiniz en iyi mamalar arasında yer almaktadır.

N&D köpek maması satın almak için buraya tıklayın!

True Instinct Düşük Tahıllı Küçük Irk Tavuklu Yetişkin Köpek Maması

True Instinct markası tarafından hazırlanan bu mama eksiksiz ve dengeli bir diyet sunmaktadır. İçerisinde yer alan tam tahılların ve meyve/sebzelerin sayesinde küçük köpek ırkları için besleyici yapıya sahiptir. Aynı zamanda içerisinde yer alan taze tavuk etiyle köpekler için eşsiz bir ziyafet sunar. Bu mama köpeklerin aktif metabolizmaları için gerekli olan enerjiyi sağlamaktadır.

Mamanın içeriğinde %32 protein, %20 yağ oranına yer verilmiştir. Özellikle gün içerisinde hiperaktif olan köpekler için en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra içerisinde köpeklerin ihtiyacı olan vitamin ve mineraller yer almaktadır. Mamada yer alan balık yağı sayesinde Omega-3 ve Omega-6 içermektedir.

True Instinct köpek maması satın almak için buraya tıklayın!

LaVital Küçük Irk Kuzu Etli Yetişkin Köpek Maması

LaVital markası tarafından formüle edilmiş bu köpek maması küçük köpek ırkları için tam bir enerji küpüdür. Aynı zamanda köpeklerin ideal kiloda kalmasına da yardımcı olmaktadır. Tüm bu özellikleri sayesinde listemizde yer almayı başardı. Bu mamanın bir diğer özelliği ise kemik gelişimine katkıda bulunmasıdır.

Mamanın içeriğinde %25 protein, %15 yağ ve %10 nem oranına sahiptir. Ayrıca B vitamini bakımından zengin bir yapıya sahiptir. Bununla beraber köpeklerin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılamaktadır. Bu mamanın en önemli özelliklerinden bir tanesi de kolay sindirilebilir olması ve içerisinde GDO bulunmamasıdır.

LaVital köpek maması satın almak için buraya tıklayın!

Royal Canin Mini Relax Care Yetişkin Köpek Maması 

Ülkemizde en çok tercih edilen köpek maması markalarından bir tanesi olan Royal Canin tarafından üretilmiş olan bu mama tam ve dengeli bir içeriğe sahiptir. Bu mama küçük köpek ırkları için oldukça uygundur, en büyük özelliği ise stres altında olan köpeklerin psikolojik olarak rahatlamasına yardımcı olmasıdır. Bu yüzden düzeni değişmiş, gergin, saldırgan köpekleriniz için bu mamayı tercih edebilirsiniz.

Mamanın içeriğinde %21 protein, %15 yağ oranı bulunmaktadır. Her ne kadar protein oranı diğer mamalara oranla daha düşük olsa da stresli köpeklerin normale dönmesi için ideal oranda tutulmuştur. Bunun yanı sıra yüksek sindirilebilirlliğe sahip bir mamadır.

Royal Canin köpek maması satın almak için buraya tıklayın!

Pro Plan Somonlu Küçük Irk Yavru Köpek Maması 

Pro Plan markası en çok satan mama markaları arasında yer alıyor. Yavru küçük ırklar için özel üretilmiş olan bu köpek maması yavru köpeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için gerekli olan besinleri içermektedir. Ayrıca yavru köpeklerin damak tadına uygun olarak hazırlanmış bir mamadır.

Mamanın içeriğinde %26,8 protein, %21 yağ oranı yer almaktadır. Özellikle Omega-3 bakımından çok güçlü bir köpek mamasıdır. Bunun yanı sıra köpeğiniz için gerekli olan vitamin ve mineralleri barındırmaktadır. Mama paketinin üzerinde yer alan beslenme tablosuna bakarak uygun beslenme şekline karar verebilirsiniz.

Pro Plan köpek maması satın almak için buraya tıklayın!

Küçük Irk Köpeklerin Bakımı

Küçük köpek ırklarının bakımı diğer köpek ırklarından çok farklı sayılmaz. Dikkat etmeniz gereken temel unsurlar şunlardır:

Tüy Bakımı: Küçük köpekler genellikle daha kısa tüylere sahip oldukları için tüy bakımları kısmen kolaydır. Eğer köpeğinizin tüyleri kısaysa haftada 2-3 kere tüylerini taramanız yeterli olacaktır. Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? isimli yazımızı okumanızda fayda var.

Ağız ve Diş Bakımı: Köpeklerde genellikle ihmal edilen bakımlar arasında ağız ve diş temizliği gelmektedir. Küçük köpeğinizin sağlıklı olması durumunda ortalama 12-15 sene arasında yaşayacağını düşündüğümüz taktirde, yaşlılık zamanlarında sağlıklı dişlerinin olması önemlidir. Bunun için mümkünse günlük dişleri fırçalanmalıdır. En azından haftada bir dişlerinin temizlenmesi gerekmektedir. Köpeklerde Diş Sorunları ve Günlük Bakımı konusunda yardım alabilirsiniz.

Kulak ve Göz Temizliği: Köpeklerde en çok görülen sorunlar göz akıntıları ve kulak enfeksiyonlarıdır. Bu sorunların yaşanmaması için, köpeğinizin gözlerini ve kulaklarını düzenli olarak temizlemelisiniz. Bunun için Köpeklerde Kulak Temizliği Nasıl Yapılır? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Yavru köpekler için tanesi küçük ve yumuşak mamaları tercih etmeliyiz, böylece yemesi ve sindirmesi daha kolay olacaktır 😌

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup