GenelKöpek

Köpeklerde Diş Sorunları ve Günlük Bakımı

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de bazı sorunlardan dolayı diş çürümesi ortaya çıkabilir. Genelde diş çürümesinin altında yatan sorunlar anatomik veya bir bakteridir. Diş eti arasında, diş dibinde oluşabilecek bakteriler diş köküne kadar nüfus eder ve diş çürümesine yol açar. Bazen bu aşamadan önce dişlerde plak ve bazı sorunlar görülebilir. Bu duruma gelmiş bir köpeğin dişleri tedavi edilmezse diş kaybına kadar ilerleyebilir. Bazı köpekler diş eti hastalıkları yatkındır.

Köpek sahiplerinin günlük olarak köpeklerinin ağız kontrollerini görsel olarak yapması gerekir. En azından haftada 2 – 3 defa kontrol edilmelidir. Görsel bir sorun görüyorsanız bunu çözmeniz gerekecektir. Köpeğinizin dişlerini fırçalayamıyorsanız bile macun şeklinde jeller kullanılabilir. Bu jeller köpeğin kendi kendine (yalanarak) dişlerini temizlemesine yeterli olacaktır. Bu jel kullanıldığı taktirde hem ağız kokusu olmayacaktır hem de ağızda bakteriler bulunmayacaktır.

Köpeklerde Günlük Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Günlük diş bakımı beslenme şekillerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak rutin bir beslenmede yemek yedikten ortalama 45 dk sonra ağızları kontrol edilmelidir. Eğer mama kalıntısı veya herhangi bir besin görünüyorsa bunlardan arındırılmalıdır. Bunun haricinde küçük yaşlardan itibaren alıştırarak hekimlerin önerdiği bir fırça ve macunla diş temizliğinin sabah – akşam yapılması daha iyi olacaktır.

Çok çeşitli diş fırçaları bulunmaktadır. Ancak bunlar arasında en çok tercih edilen parmak diş fırçalarıdır. Bu fırçaları parmağınıza geçirerek köpeğinizin dişlerini kolay bir şekilde macunlu veya macunsuz fırçalayabilirsiniz. Burada diş minesine temas etmemeye özen göstermeniz gerekmektedir.

Köpeklerde Diş Fırçalama

Köpeklerde diş fırçalama işlemine geçmeden önce uygun bir diş macunu ve diş fırçası seçmek gerekir. İnsanların kullandığı diş macunları evcil hayvanlar için zararlıdır, dolayısıyla köpekler için uygun bir macun ve fırça seçmek gerekir.

Köpekler dişlerine dokundurmak istemeyebilir. Bunun için ilk başta elinizle dişlerine dokunmaya çalışın ve dokunmanıza izin verdiğinde ona ödül maması sunun. Böylece köpeğiniz dişine dokunulmasına müsaade edecektir.

köpeklerde diş bakımı

Köpeğiniz için diş fırçası seçerken parmak fırçaları veya çift başlı fırçaları tercih edebilirsiniz. Çift başlı fırçalar köpeğinizin arka dişlerine ulaşmak için daha uygun olacaktır. Uygun diş fırçasını seçtikten sonra, diş fırçasını 45 derecelik açı ile tutarak sakin ve hassas bir biçimde dişlerini fırçalayın. Eğer çok agresif tavırlar sergilerse diş fırçalama işlemini sonlandırmanız gerekir.

Köpekler için en uygun ağız bakım ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Köpeklerde Düşmemiş Süt Dişi Ne Gibi Sorunlar Doğurur? 

Bazen köpeklerde süt dişi düşmeyebilir. Özellikle bazı ırklarda ve normalden daha küçük olan köpeklerde çok görülen bir olaydır. Normal şartlar altında ergin dişler içeriden uzamaya başladığı zaman süt dişlerini iterek düşürür ve yerine ergin dişler gelmiş olur. Ancak bazen süt dişi dururken yanından ergin diş çıkmaya başlar.

Eğer süt dişi düşmezse bu köpeğinizde soruna yol açabilir. Çünkü süt dişi dururken aynı zamanda ergin dişi de durmaktadır. Bu yüzden ergin dişte çürüme veya bozukluk görülebilir. Süt dişlerinde hiç bir zaman ergin dişler kadar sert olmayacaktır. Ayrıca süt dişlerini ergin dişleri kadar iyi kullanamaz. Bunun yanında ağızda koku yapabilir, diş eti problemleri görülebilir. Bazen de sinir uçlarına baskı yaptığı için ağrıya yol açar ve yaşam kalitesini düşürür.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup