Sağlık

Köpeklerde Obezite Hastalığı – Köpeklerde Diyet

Son zamanlarda insanlarda sık görülen obezite hastalığı, köpeklerde de görülmeye başladı. Bunun nedenleri üzerinde yaptığım bir araştırmayı sizlere sunmak istiyorum.

Köpeklerde Obezite

köpeklerde obezite

Köpekler de tıpkı insanlar gibi yanlış beslenme sonucu bazı hastalıklara yakalanabiliyorlar ve bu hastalıkların en başında obezite yani aşırı kilo alma hastalığı geliyor. Köpek sahiplerinin köpeklerine aşırı ilgi duymalarının getirisi olarak besin değerlerini yükseltme, ödül mamalarını fazlaca verme gibi etkenler takip ediyor. İlk bakışta bu, sevimli dostumuzun iyiliği için görülse de aslında minik dostumuza zararlı bir şeydir. Aşırı kalorili yiyecekler ve sık sık beslenen köpeklerde obezite hastalığı meydana gelir ki bu da ilerleyen dönemlerde köpeğinizin eski enerjisinin olmaması gibi bir sorunla karşılaşmanıza neden olur.

Köpeklerde Obezitenin Zararları

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de obezite maalesef kötü bir hastalıktır. Halsizleşmek, enerjiden düşmek, iltihaplı hastalıklara yakalanmak gibi insanlarda görülen bir takım olumsuz durumlar, obez köpeklerde de görülüyor. Obez olan bir köpekte;

  • Eklemlerin aşırı yük taşımasından dolayı yırtılmalar meydana gelir ve bunun sonucunda köpeklerde eklem ağrıları boy gösterir.
  • Obezite köpeklerin göğüs kafesi etrafında yağ birikmeye başlar ve böylelikle köpeğin nefes alması zorlaşır.
  • Diyabet ve kalp hastası köpeklerde obezitenin başlaması ise tedavi sürecinin zorlaşmasına hatta imkansız hale gelmesine neden olur.

Köpeğinizin obez olup olmadığını anlamak için bir takım basit yöntemler kullanabilirsiniz fakat kesin sonuç için bir veteriner uzmana göstermeniz daha sağlıklı olacaktır. Bazı köpeklerin derileri kalın bazılarının ise daha incedir. Öncesinden köpeğinizin derisinin ne kadar ince olduğunu hatırlıyorsanız aksi bir durumla karşılaştığınızda, derisine dokunarak obez olup olmadığını anlayabilirsiniz. Dediğim gibi net bir sonuç olmadığı için en doğru çözüm veteriner uzmana göstermek olacaktır.

Obez Köpekler İçin Beslenme

Obezite, hem insanlarda hem de hayvanlarda tedavi edilebilen bir hastalıktır ve temeli diyet ile başlar. Köpeğinizin obez olduğunu net olarak tespit ettiyseniz;

  • Mama ambalajı üzerinde yazan miktardan daha fazlasını vermeyin, buna rağmen yine de köpeğiniz aşırı kilo almaya devam ediyorsa, bir süre daha mamasını kısıtlayın.
  • Köpeğiniz aşırı kilolu ise şayet ve diyetle bunun çözümüne ulaşamıyorsanız o zaman köpek maması konusunda dikkatli davranmanız gerekiyor yani köpeğinize diyet maması vermeniz en sağlıklısı olacaktır.
  • Köpek sahiplerinin en sık düştüğü hatalardan biri de öğün aralarında köpeklerine mama vermektir. Obez olmuş bir köpek için bundan daha büyük risk barındıran bir şeyin olmadığını bilmelisiniz.
  • Köpeğinize diyet uygularken aile fertlerini de bu konuda uyarmanız ve aşırı yemek vermemeleri konusunda ve özellikle de öğün arasında yemek vermemeleri konusunda uyarmanız gerekiyor.
  • Köpekler, duygusal hayvanlardır özellikle aç kaldıklarında argo tabirle “ajitasyon” yaparlar ve sahiplerinin gözlerine melül melül bakmaya başlarlar. Obez bir köpeğe sahip iseniz kesinlikle bu tavırlarına kapılarak yemeklerini arttırmayın, bu onlara yapabileceğiniz en büyük kötülük olacaktır.

Obez Köpekler İçin Egzersiz

Köpeklerde obezite görülmesinin en temel sebeplerinden bir tanesi de yeteri kadar egzersiz yapılmamasıdır. Pek çok köpek sahibi köpeğine vakit ayıramadığı için veya ihmal ettiği için köpekler egzersizlerden mahrum kalır. Bunun sonucunda hem sağlıkları tehlikeye girer hem de obezite durumu görülebilir.

Köpekler için en uygun egzersizlerden bir tanesi kesinlikle yürüyüş yapmaktır. Köpeğinizle günlük olarak bir saat yürüyüş yapmanız köpeğiniz için oldukça iyi olacaktır. Bunun yanında enerjisini atması için koşması da gerekir. Eğer köpeğiniz kendi koşmak istemiyorsa, oyunlar oynayarak onu koşmaya teşvik edebilirsiniz.

Köpeklerle egzersiz yaparken, oyunlardan yararlanmak en iyi çözümlerden bir tanesidir. Örneğin; top getirme, frizbi fırlatma, baloncuk yakalama veya köpeğinizle kovalamaca oynayabilirsiniz. Eğer köpeğiniz diğer köpek ırklarıyla iyi anlaşan bir karaktere sahipse, köpek parklarına giderek diğer köpeklerle oyun oynamasını sağlayabilirsiniz.

Köpekler İçin Tehlikeli Oyuncaklar isimli yazımızda bahsettiğimiz ürünlerden uzak durmanız gerektiğini de unutmayın.

Yukarıda obezite nedenlerini ve çözümlerini sizlerle paylaştım. Yine de bu konuda daha fazla bilgi almak ve köpeğinizin net durumu hakkında bilgi almak için veteriner uzmana göstermeniz en doğrusu olacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup