Kedi

Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Kısır Kedi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kısır Kedi Ameliyatı

Kedi kısırlaştırmak, kedi sahipleri için verilmesi en zor kararların başında gelir. Çünkü kısırlaştırmak, tek başına sorunları çözmez, kısırlaştırmadan sonraki bakım süreci ve davranışlar, kedinin sağlığını direkt etkiler.

Kedinizi kısırlaştırmadan önce, avantajları ve dezavantajları, bakım sürecinin ne şekilde olması gerektiğini, hangi mamayı kullanmanız gerektiği gibi birçok ayrıntıyı bilmek zorundasınız. Eğer buna hazır iseniz kedinizi kısırlaştırmanızda bir sorun olmayacaktır.

Kedilere Kısırlaştırmadan Önce Yapılması Gerekenler

Kedi kısırlaştırma süreci sonrası kadar öncesi de bir hayli zorlayıcıdır. Çünkü operasyon öncesi yapılması gerekenler, hem kediyi hem de sahibini psikolojik anlamda zorlayabilir.

Kediler kısırlaştırma operasyonuna alınmadan 1 gün öncesinde yeme ve içmeden tamamen kesilmelidirler. Bu, operasyonun başarılı geçmesi için son derece önemlidir.

Su dahil, 1 gün öncesinden kediye verilmemesi gerekir. Haliyle bu da pet sahibinin psikolojik olarak zorlanmasına neden olur. Tabi kedinin 1 gün boyunca aç ve susuz kalması da cabası…

Kedi kısırlaştırma ameliyatı öncesi bu hazırlığa öncelikle kendinizi ikna etmelisiniz. Kediniz mutlaka su ve mama isteyecektir ama başarılı bir kısırlaştırma operasyonu için bu isteklerini yerine getirmemeniz gerekir. Bu da güçlü bir psikolojiye sahip olmanız gerektiği anlamına gelir.

Eğer yukarıda saydığımız detaylara kendinizi hazır hissediyorsanız dişi kedi kısırlaştırma sonrası yapılması gerekenlere geçebiliriz.

Kedilerde Soğuk Algınlığı Nasıl Tedavi Edilir?, Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Yaşam

Kedi sahiplerinin kedileri hakkında verdikleri en zor kararlardan biri de kısırlaştırmadır. Psikolojik olarak zorlu geçen bu dönemin sonrası aslında düşünüldüğü kadar endişe verici değildir.

Kediler, kısırlaştırıldıktan sonra normal şekilde hayatlarına dönerler. “En basit operasyon” diyebileceğimiz kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrası, bakım ve beslenme konularına dikkat ederseniz kedinizin yaşamında kalite düşmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

Kısırlaştırma Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

Elbette bu işin zorlukları yok değil. Çünkü alışagelmiş bir düzen, beslenme alışkanlığı gibi birçok etmen, kısırlaştırma ameliyatından sonra yenilikleri de beraberinde getirecektir. Yani kedinizin yaşam tarzında değişimlerin meydana gelmesi, sizin de buna hazırlıklı olmanızı gerektirir. Kediler Neden Mırlar?

Kısırlaştırma sonrası kedi bakımı, önceki dönemden biraz daha farklı olacaktır.

İşte dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrası bakım rehberi:

  1. Ameliyattan sonraki bir gün kedinizin rahat bir yerde olması önemlidir. Bu yüzden gürültü ve rahatsızlık verici ortamlardan uzak tutmanız gerekir.
  2. Kısırlaştırma operasyonu anestezi yapılarak uygulanır. Bu da kedilerin bir süre ışığa karşı duyarlı olmalarına neden olur. Ameliyat sonrası kedinizin bulunduğu ortam ışığının orantılı olmasına dikkat edin.
  3. Kedi kısırlaştırma operasyonundan sonraki birkaç gün, kedinizi kalabalık ve çocuklu ortamlardan uzak tutmanız önerilir. Operasyon basit olsa da kedilerde halsizlik, yorgunluk gibi durumlara neden olabilir.
  4. Kısırlaştırma operasyonunda anestezi uygulanması, kedilerde mide bulantısına neden olabilir. Bu durum normaldir. Veteriner hekimin önerdiği şekilde belli bir süreden sonra kedinize su ve mama vererek bu durumu daha sakin şekilde atlatmasına yardımcı olun.
  5. Kısırlaştırma operasyonu geçirmiş kedinizin tuvalet kabını, yattığı yere her zamankinden daha yakın koyun ve temizliğine önem verin. Kediniz ameliyatlı olduğu için dışkı ya da idrardan bakteri bulaşması riski olabilir.
  6. Ameliyat sonrasındaki 24 saat içerisinde kedinizin idrarında kan görmeniz normaldir. Ancak bu süre daha da ilerlerse mutlaka veteriner hekime göstermenizi öneririz.
  7. Kısırlaştırılmış kediler, diğer kedilere göre daha fazla yeme eğiliminde olabilirler. Bu da dengesiz bir şekilde kilo almalarına neden olabilir. Bunun önüne geçmek için kısır kedi maması kullanmanız daha sağlıklı olur.
  8. Kısırlaştırma ameliyatı sonrası kedinizde halsizlik görebilirsiniz. Ancak onlar insanlar gibi düşünemedikleri için oyun oynamaya devam etmek isteyeceklerdir. Bu durumda ameliyata zarar gelmemesi için dikişler alınıncaya kadar hoplamasına, zıplamasına izin vermeyin.
  9. Kedinizin iyileşme süresine kadar dikiş yerlerine karışmaması için koruyucu kullanmanız daha sağlıklı olur.
  10. Kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrası petinizin vücudunda kızarma, şişme ve morarma gibi durumlarla karşılaşırsanız mutlaka veteriner hekime gösterin.
  11. Yara kısmının daha kısa sürede iyileşmesi için bir süreliğine kedinizin dışarı çıkartmayın, banyo yaptırmayın.
  12. Kedilerin kısırlaştırma ameliyatından sonra tam iyileşmeleri ortalama 14 günü bulmaktadır. Bu süre içinde ameliyat dikişlerini ve yerini kontrol etmenizde yarar vardır.
  13. Kısırlaştırma operasyonu sonrasında veteriner hekimin belirlediği süre içinde mutlaka kontrole götürün.

Kısırlaştırma Sonrası Kedi Ne Zaman Eve Dönebilir?

Kedi kısırlaştırma ameliyatı, en basit operasyonlardan biridir. Normalde aynı gün eve götürülmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

Veteriner hekim, kısırlaştırma ameliyatı sonrası kedinizin genel sağlık durumunu kontrol eder, eğer klinikte kalması daha uygun ise bunu size söyler. Kedilerin Sesi Neden Kısılır?

Kedilerde Kısırlaştırma Karakterlerini Etkiler mi?

Kedi kısırlaştırma operasyonu, aslında karakter üzerinde etkili bir durum değildir. Ancak uzmanlar, bazı kedilerde birtakım değişimlere neden olabileceğini belirtmektedir.

Bunun nedeni sadece kedinin operasyon geçirmiş olması değil, sahibinin de daha duygusal davranarak kedisi ile daha fazla alakadar olmasına bağlı olarak geliştiği, uzmanların görüşleri arasında yer alır.

Kısırlaştırma ameliyatı sonrası kediler

Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı öncesinde muayyen dönemlerde kediler sahiplerinden daha fazla ilgi isterler. Çünkü bu onların bu dönemde daha fazla duygusal olmalarına neden olmaktadır.

Kısırlaştırma ameliyatı sonrasında yine muayyen döneme denk gelinmesi, kedinin yeniden daha fazla ilgi istemesini etkileyebilir.

Yukarıdaki bu iki duruma bakıldığında aslında kedi karakterinin operasyon sonrasında değişmediği görülmektedir.

Nadir de olsa bazı kedi sahipleri, doğum yapmadan kısırlaştırılan kedilerin daha agresif bir hal alabildiklerini belirtmektedir. Ancak bununla ilgili bilimsel bir dayanak yoktur.

Kedilerin zehirlendiği nasıl anlaşılabilir?

Kısırlaştırma Sonrası Kedim Kilo Alır mı?

Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrası sahibinin dikkat etmesi halinde kedi kilo almaz. Ancak bazı pet sahipleri, kısırlaştırma operasyonundan sonra aşırı duygusal davrandıkları için kedilerin kilo alması kaçınılmaz olabiliyor.

Özellikle ameliyat sonrasındaki ilk dönemlerde kısır kedi bakımı ve beslenmesi son derece önemli bir konudur.

Kısır kediler için özel kedi maması kullanmak, öğünleri önerildiği şekilde vermek, kedinin kilo almasını engeller.

Kısırlaştırma Sonra Kedimde Titreme Başladı

Kedinizi kısırlaştırdıktan sonra en sık görebileceğiniz durumların başında titreme gelir. Bunun altında birçok neden yatabilir.

Öncelikle kediniz anestezinin etkisinde kaldığı için titremeye maruz kalması beklenen bir durumdur.

Kedinizin 1 gün öncesinde aç ve susuz kalması da yine kedide titremenin meydana gelmesine neden olabilecek bir başka sebeptir.

Kısırlaştırma operasyonu sonrasında doğal olarak kedinizin vücut ısısının düşmesi beklenir. Bu da titremeye neden olabilir. Bu durumda kedinizin vücut sıcaklığını dengelemeniz önemlidir. Kedi Aşı Takvimi

Kısırlaştırma Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?

Kedinizi kısırlaştırdıktan sonra üzerinde en çok durmanız gereken konuların başında bakım gelir. Doğru şekilde bakım yapılmaması durumunda kedinizde birtakım değişikliklerle birlikte olumsuzluklar görülebilir.

Ameliyattan sonra 6-8 saat sonrasında kediniz mama yiyebilecek duruma gelir. Ancak bazı kedilerde bu durum biraz daha uzayabilmektedir. Bunu normal karşılamak gerekir. Kediler Neden Kusar?

Kediniz ameliyattan 24 saat sonrasında da iştahsızlık sorunu yaşamaya devam ediyorsa mutlaka veteriner hekime göstermelisiniz.

Kısırlaştırma ameliyatı geçiren kediler, artık eskisi gibi beslenemezler. İştahları daha fazla açılacağı için sürekli yemek isteyeceklerdir.

Yapılması gereken en doğru şey, kısır kediler için en iyi mama önerileri arasında yer alan bir mamayı seçmek ve öğünleri de veteriner hekimin belirlediği şekilde ayarlamak gerekir.

Ameliyat sonrasında kedilerin bünyesinde dışarıdan alabileceği virüslere karşı daha yetersiz hale gelir. Bunun için bakım konusuna son derece dikkat edilmesi ve mümkün olduğunca ameliyat dikişlerinin alınması süresine kadar dışarıya çıkartılmamaları önerilir.

Kedilerde ameliyat dikişi, veteriner hekimin vereceği karar göre içerden ya da dışarıdan atılabilir. Dışarıdan dikiş atılması durumunda mutlaka kedinizin ameliyat dikişlerini yalama, kemirme ya da oynama gibi durumlarına engel olmanız gerekir.

Kedilerde görülen kanser türleri nelerdir?

Kedi kısırlaştırma sakinleştirir mi?

Bazı kedi sahipleri kedi kısırlaştırmanın kediyi agresifleştirdiğini söylese de uzmanlara göre aksine kediler kısırlaştırıldığında daha sakin olurlar.

Kedi kısırlaştırma doğru mu?

Kedi kısırlaştırma sanıldığının aksine kedinin sağlığını korumaya yardımcı olur. Kanser, pirometra, polikistik yumurtalıklar ve metritis dahil olmak üzere yumurtalık ve uterus hastalıkları, kısırlaştırılmış kedilerde daha az görülür.

Kısırlaştırılan kedi zayıflar mı?

Kısırlaştırılan kedilerde iştah daha fazla olur ve aksine kilo almalarına neden olur. Bunun önüne geçmek için kısırlaştırılmış kedi maması kullanılmalıdır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup