Sağlık

Kedilerde Soğuk Algınlığı Nasıl Tedavi Edilir?, Belirtileri Nelerdir?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi grip kedilerde de görülür. Kedilerde grip belirtileri arasında göz yaşı, burun akıntısı ve boğazın şişme durumlarıdır.. Bunun yanı sıra gribin ilerlemesiyle kas ve eklem ağrıları, ağız içerisinde yara, ateş gibi çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkar.

Kedilerin grip olmasının nedenler arasında havaların aniden soğuması ve diğer bir nedeni de yeteri kadar beslenmemeleri, kış şartlarına hazırlıklı olamamalarından kaynaklanmaktadır. Evde kedi besleyenlerin bu tip sorunlarla karşılaşmalarının nedeni ise genel olarak cereyanda kalmalarından ileri gelmektedir.

Kedilerin kürkleri kış aylarına uygundur yani soğuktan korunmalarında yardımcı olur. Ancak aşırı soğuk havalarda bazen kürkleri yeterli gelmeyebilir, bu durumda sahiplerinin gerekenleri yapmaları gerekiyor. Kedileri sıcak tutacak yelekler veya diğer kedi kıyafetleriyle kedilerin soğuk havalarda kalmalarını engellemeleri gerekir.

İlginizi Çekebilir: Soğuk Havalarda Evcil Hayvan Bakımı 

Kedilerde Soğuk Algınlığı

Kış aylarında insanlarda olduğu gibi kedilerde de kış hastalıkları görülmeye başlar. Bu hastalıklar arasında en yaygın olan ise soğuk algınlığıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kedi kürkü, kedilerin soğuklardan korunmasını sağlar ancak aşırı soğuk havalarda veya tüylerinin ıslak kalması sonucunda kedilerde soğuk algınlığı kaçınılmaz olur. Soğuk algınlığına kapılan kedi, bu hastalıkla tek başına çok da güçsüz düşmez fakat vücut direncinin aşırı düşmesi sonucunda bağışıklık sisteminin yetersiz hale gelmesi durumunda diğer hastalıklar kendini gösterebilir.

Kedilerde Soğuk Algınlığı Belirtileri

Soğuk algınlığına yakalanan kediler vücut ısılarını koruyamadıkları için önce kuyruklarını kendilerine doğru çekmeye başlarlar. Daha sonra patilerini vücuduna doğru çekerek uygun bir köşede beklemeye başlarlar. Kedilerin soğuk algınlığından korunmalarını sağlamanın en güçlü yöntemi aşılarının yapılması ve beslenmelerine yeteri kadar önem vermektir. Bu iki noktaya dikkat edildiğinde kedilerde soğuk algınlığı çok daha az görülmeye başlar.

Kedilerde Soğuk Algınlığı Tedavisi

Kedilerde soğuk algınlığı görüldüğünde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulmalıdır. Böylece daha hızlı ve kesin sonuç alınacaktır.

Evde yapmanız gerekenler arasında ortam sıcaklığının yüksek olmasını sağlamanız gerekmektedir. Çünkü, kedilerde soğuk algınlığına yol açan en büyük etken soğuk olmasıdır. Özellikle yaşadığı yerin ve uyuduğu yerin sıcak olması önemlidir.

Kedinin psikolojik dengesinin güçlü olması için onunla vakit geçirmek ve sevginizi belli etmek iyi bir yöntemdir. Aynı zamanda kedinin psikolojisinin güçlü olması soğuk algınlığını atlatması için önemlidir. Bununla beraber stresten uzak olmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Stres Yaratacak Durumlar Nelerdir? 

kedilerde soğuk algınlığı

Kedilerde soğuk algınlığı görülmesinin en büyük sebebi bağışıklık sisteminin zayıflaması olduğu için veterinerde bağışıklık sisteminin güçlü olması için vitamin ve mineral takviyesi yapılabilir. Kedinin beslenmesini en uygun şekilde sağlamak da bağışıklık sisteminin gelişmesi için oldukça önemlidir. Mümkün olduğunca kediyi ev içerisinde tutmak, dışarıdaki mikroplardan korumak için iyi bir çözüm olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Kediler Günde Kaç Kere Tuvalete Gider?

Kediler günde 2 veya 3 kez tuvalete gider.

Bir Kedi Ortalama Kaç Saat Uyur?

Kediler ortalama 12 saat uyur.

Yaşlı Dediler Neden Zayıflar?

Kediler yaşlandıkça kilo kaybederler çünkü birçok sağlık sorunları yaşar.

Kediler Kaç Yıl Yaşar?

Ortalama kedi ömrü 15 ile 20 yıldır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup