Kedi

Kedilerde Ses Kısılmasının Önemli Nedenleri ve Veteriner Tavsiyeleri

kedilerde ses kısıklığı

Kedilerde ses kısıklığının birçok nedeni olabilir. Başlıca nedenler; soğuk algınlığı, üşütme ve viral hastalıklar (FIV) gibi hastalıklar, kedilerde ses kısıklığına neden olabilir.

Evcil hayvanlar arasında en çok beslenen hayvanlar kedilerdir. Kediler, düzenli bakım yapılmadığında ya da uygun ortam şartları sağlanmadığında sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirler. Nitekim kedi sahiplerinin sık sordukları “kedimin sesi neden kısıldı?” sorusu da doğru bir bakımın uygulanmamasından ileri gelir.

Kedilerde Ses Kısıklığının Nedenleri Nelerdir?

Kediler, hassas ve narin canlılardır. Düzenli bakıma, düzenli beslenmeye ve daha da önemlisi yaşam alanlarının onlar için uygun olması gerekir.

Evde beslenen kediler için sıcaklık seviyesi oldukça önemlidir. Özellikle yaz aylarında bulundukları ortamda klima gibi soğutucular varsa soğuk algınlığı, üşütme ve viral problemlerle karşılaşmaları çok daha kolay olur.

Kedilerde ses kısıklığının tek nedeni elbette saydıklarımız değildir. Bunlar haricinde de kedilerde bu sorunun çıkmasına etken olacak bazı nedenler vardır.

Veterinerlere göre kedilerde ses kısılmasının en önemli nedenleri;

  • Üst solunum yolu enfeksiyonu, feline calicivirüs ya da herpes virüs enfeksiyonu,
  • Toz, duman gibi solunum yolunu tahriş eden maddeler,
  • Larinkste tıkanıklık,
  • Hipertiroidizm,
  • Gırtlak kanseri,
  • Boğazda büyüme.

İlginizi çekebilir: Veteriner hekimlerin kedi aşı takvimi

Kedilerde Ses Kısıklığı Önemli Bir Problem mi?

Kediler de tıpkı insanlar gibi dönemsel olarak hastalıklara yakalanabilirler ve önlem alınmadığında bazı hastalıklar kalıcı olabilmektedir.

Kedilerde ses kısıklığı da ciddiye alınması gereken ve erken dönemde tedavi gerektiren bir durumdur. Bazen kısa süreli bir ses kısıklığı yaşasalar da ses kısıklığına neden olan etkenin büyüklüğüne bağlı olarak kalıcı bir ses kısıklığı da yaşayabilirler.

Kedilerde ses kısıklığının ileri evresi, ses kaybıdır. Buna da en çok ameliyat, travma veya konjenital bir problemden dolayı meydana gelir.

Kedilerse ses kaybı ya da kısıklığın pek çok nedeni olabilir ve bu durum bariz bir şekilde kendini gösterir.

Kedinizin miyavlamasında bir ses tonu değişikliği varsa ya da her zamankinden daha kısık bir sesle miyavlıyorsa, muhtemelen kediniz ses kısıklığı problemi yaşıyordur ve bu durumda zaman kaybetmeden veteriner hekime gösterilmesinde yarar vardır.

Ses kısıklığı yaşayan kedilerde buna en çok etki eden durum soğuk algınlığıdır. Soğuk algınlığı kedilerde gırtlak tahrişine yol açar ve bu da beraberinde ses kısıklığı meydana getirir.

Yaz dönemlerinde olabileceği gibi kış dönemlerinde ortamın yeteri kadar ısıtılmaması ya da yanlış besleme yöntemlerinin uygulanması, kedilerde ses kısıklığı problemine yol açabilir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Öksürük

Kedilerde Ses Kısıklığı Belirtileri Nelerdir?

Kedinizde bir problemin olup olmadığını öğrenmenin en basit yolu gözlemlemedir. Aşağıdaki durumlar kedinizde görülüyorsa muhtemelen kediniz ses kaybı sorunu yaşamaktadır.

  • Nemli ve ağrılı hale gelen kuru ve sert öksürük,
  • Ağzını açma,
  • Ayakta dururken baş aşağı eğilmesi,
  • Yutkunmada güçlük çekmesi,
  • Miyavlamada farklı tonların çıkması,
  • Nefes alırken zorlanma,
  • Gürültülü solunum,
  • Ağızda koku,
  • Sulu gözler ve akıntı,
  • Hapşırma,
  • Burun akıntısı,
  • İştah kaybı.

Yukarıda saydığımız belirtiler, kedilerde ses kısıklığı başlangıcında ve sonrasında en sık görülen belirtilerdir. Bu tür durumlarda zaman kaybetmeden veteriner hekim kontrolüne götürmek daha sağlıklı olacaktır.

İlginizi çekebilir: Kediler neden kusar?

Kedilerde Ses Kısıklığı Nasıl Anlaşılır?

Uzun süredir kedinizi sahiplenmiş ise onun sesinden tavırlarına kadar birçok özelliğine aşina olmuşsunuzdur ve küçük de olsa bir değişimde bunu rahatlıkla fark edebilirsiniz.

kedimin sesi neden kısıldı

Kedilerde ses kısıklığı da sahibi tarafından kolaylıkla anlaşılabilecek bir durumdur. Kediniz her zamankinden daha farklı miyavlıyorsa, hırıltıları rahatsızlık verici seviyede ise ya da az ses çıkartıyorsa, daha az mırıldanıyorsa muhtemelen kediniz ses kaybı yaşıyordur.

Kedilerde ses kaybını en büyük nedeni hava koşullarıdır. Banyo yaptıktan sonra klimalı ortamda kalması ya da iyice kurulanmaması, yağmurlu havada gezdikten sonra tüylerinin kurutulmaması gibi etkenler, kedilerde ses kaybına neden olur.

Yukarıda belirttiğimiz gibi eğer kedinizin sesinde bir değişim söz konusu olmaya başlamışsa muhtemelen ses kaybı yaşıyordur.

Çok panik yapılacak bir durum olmamakla birlikte kedilerde ses kısıklığının önüne geçmek gerekir. Veteriner hekime göstermek, verdiği ilaçları düzenli olarak kedinin kullanmasını sağlamak gibi çözümler, daha erken sürede ses kaybı sorununun son bulmasına yardımcı olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Soğuk Algınlığı

Kedimin Sesi Uzun Süredir Kısık, Ne Yapmalıyım?

Solunum yolu enfeksiyonu, viral hastalıklar, soğuk algınlığı gibi durumlar kedilerde ses kısıklığına neden olabilir ve kısa süreli devam eden bir durumdur bu. Bu tip durumlarda endişelenmek yerine gerekli önlemleri almak hastalığının erken sürede iyileşmesini sağlayacaktır.

Kedinizin sesi uzun süredir kısık ise bu durumun ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklandığını bilmeli ve buna göre müdahale etmelisiniz.

Kedilerde ses kaybı sorunu, solunum yolu hastalığı olabileceği gibi zehirli bir madde ya da son kullanma tarihi geçmiş ve bozulmuş kedi maması yemesinden de kaynaklanabilir.

Kedilerde ses kısıklığının nedeni eğer yukarıda saydığımız durumlardan biri ise ses kısıklığı kedinizin gırtlağına ya da solunum yolunun bir başka bölümüne zarar verebilir. Bu yüzden mutlaka veteriner hekime göstermelisiniz.

Kedinizde ses kısıklığı/kaybı sorunu varsa erken sürede veteriner hekime göstermelisiniz. Hekim gerekli muayeneyi yaptıktan sonra problemin ana kaynağını bulur ve nasıl davranmanız gerektiğini size bildirir.

Önemli olan, sorunun nedeni çözüldükten sonra veteriner hekimin önerilerini harfiyen yerine getirmelisiniz. Çünkü küçük ihmaller bile ileride büyük sorunların ya da hastalıkların yaşanmasına neden olabilmektedir.

İlginizi çekebilir: Kedilerin sağlıklı olarak yaşayabilmesi için 18 öneri

Kedilerde Ses Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerse ses kısıklığı tedavisi farklı şekillerde yapılabilmektedir. Bunlar;

  • Veteriner tedavisi almak.
  • Evde kedi bakımı sağlamak.

olarak ikiye ayrılır.

Veteriner Tedavisi Almak

Kedilerde ses kaybı problemi ile karşı karşıya kalındığında daha kesin çözümler almak için yapılması gereken en doğru şey veteriner hekime göstermektir.

Hasta kedi veteriner

Veteriner hekim, kedinizin boğazını ve ses tellerini inceler, gerekirse anestezi altında bazı tahliller yaparak ana nedenin ne olduğunu bulmaya çalışır ve buna göre bir tedavi yöntemi belirler.

Kedilerde ses kısıklığına neden olan bir başka neden de bir cisim yutmaya çalışması olabilir. Mesela kediler, bilindiği üzere ip yumağı ile oynamayı severler. Böyle bir oyun oynarken yumakta iğne olmuş olabilir ve kediniz bunu yutmaya çalışmış olabilir.

Veteriner hekim, kedinizin boğazını kontrol ederken bu durumun farkına varabilir. Bu tip durumlarda cerrahi müdahale de gerekebilir.

Ses kısıklığına neden olan bir başka etken ise üst solunum yolu enfeksiyonları olabilir. Yine veteriner hekim kontroller sonucunda bunun farkına varır ve buna göre bir tedavi yöntemi belirleyebilir.

Kedinizin ses kısıklığı nedeni, tümör de olabilir. Bunu sizin anlamanız mümkün değil. Ancak uzman bir veteriner hekim bunu anlayabilir. Yine tümör durumları da cerrahi operasyon gerektirir.

Kedilerde ses kısıklığının bir diğer nedeni de tiroid ile ilgili bir sorun olan hipertiroidizmden kaynaklı olabilir. Bu tip durumlarda da yine cerrahi müdahale gerekebilir.

Kedilerde ses kaybı nedenlerinden biri de alerjilerdir. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de polene karşı alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Veteriner hekim bu durumu tespit ettikten sonra uygun ilaçlarla tedavi edilmesine karar verebilir.

İlginizi çekebilir: Kedilerinizin güzel kokması için en iyi kedi şampuanları.

Evde Bakım Sağlamak

Kedilerde ses kısıklığı tedavisi evde de yapılabilir. Ancak bu, belirli nedenlerden dolayı ses kaybı yaşayan kediler için uygulanır.

Örneğin kediler aşırı miyavlama sonucu ses kaybı yaşayabilirler. Buna neden olan farklı durumlar olabilir. Kedinin ağrı çekmesi, bir yerde sıkışık kalması gibi travmatik durumlar buna neden olabilir.

Bu tip durumlar, 2-3 gün sonra kendiliğinden geçmektedir. Veteriner hekime göstermeden önce kedinin kendi kendine iyileşmesini bekleyebilirsiniz.

Sıcak yaz günlerinde kediler yeteri kadar sıvı tüketmediklerinde de ses kısıklığı problemi yaşayabilirler. Bu tip durumlarda kedinize taze ve ılık su içirmeye çalışın. Bu da kedinizin rahatlamasını sağlayacaktır.

Kediniz herhangi bir operasyon geçirmiş ya da ses kısıklığına bağlı olarak bir tedavi görmüşse veteriner hekimin sizi yönlendirdiği şekilde kedinizin bakımını üstlenmeniz gerekir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Alerji Nedenleri

Kedimin sesi değişti, bu normal mi?

Kedinizin sesinin değişmesi, viral enfeksiyon kaynaklı olabilir, soğuk algınlığı, üşütme gibi bir durumdan kaynaklı olabilir veya boğazına bir cismin kaçması da ses değişmesine neden olur. Uzun süre geçmeyen bir ses değişimi durumunda veteriner hekime göstermeniz gerekir.

Kedilerde ses kaybı geçici midir?

Soğuk algınlığı, üşütme gibi durumlarda uygun şekilde kedinize bakım yapmanız durumunda ses kaybı geçici olur. Ancak başka nedenler varsa mutlaka veteriner hekim kontrolü gerektirir.

Kedimin miyavlaması değişti, neden olabilir?

Kedinizin miyavlama sesinde bir değişiklik meydana gelmiş ise bu uzun süre miyavlamasından ya da hasta olmasından kaynaklı olabilir. Bu durumun kontrol altına alınması gerekir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup