GenelKöpek

Köpek Aşı Takvimi [🔥 Köpek Sağlığı İçin Zorunlu Aşı Listesi 🔥 ]

Köpek Aşı Takvimi


Köpeklerin yavruluk yıllarında gelişmeye başlayan bağışıklık ve sindirim siteminin, hastalıklara yakalanmamaları ve sağlıklı bir yaşam sürmelerinin kilit noktası aşılarla desteklemektir. Veterinerler yaşadığınız bölgenin koşullarına göre köpeğiniz için bir aşı takvimi oluşturacaktır.

Genel olarak yavru köpek aşı takvimi aşağıdaki tabloya göre oluşturulur.

YAŞ UYGULAMA
6 Haftalık Distemper (köpek gençlik aşısı), parvovirüs
7 Haftalık İç ve Dış Parazit Uygulamaları
8 Haftalık Karma Aşı + Bordetella
9 Haftalık Hepatit
10 Haftalık Corona virüs Aşısı + Distemper
11 Haftalık Karma Aşı + Bordetella
12 Haftalık Lyme Aşısı + İç ve Dış Parazit Tekrarı
13 Haftalık Kuduz Aşısı + Distemper
14 Haftalık Corona virüs Aşısı (Tekrar)
15 Haftalık Lyme Aşısı (Tekrar)
12 Ay- 16 Ay Coronavirus, Leptospirosis, Bordetella, Lyme, Distemper
Yılda 1-2 Kez Influenza, Coronavirus, Leptospirosis, Bordetella, Lyme
3 Yılda 1 Kez Kuduz (Yasa Gereği)

Köpek Hastalıkları ve Aşıları

Köpeklerin yakalanma riskleri yüksek olan hastalıklara karşı aşılanmaları zorunludur. Beslenme diyetlerine, bulundukları bölgeye ve evde ya da bahçede yaşadıkları diğer hayvanlarla temaslarına bağlı olarak yapılan aşılar çeşitlilik gösterebilir.

Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper) Aşısı

6 Haftalıktan itibaren 1 yaşına girene kadar her ay yapılması zorunlu aşıdır. (Veteriner tavsiyesi oldukça önemli)

Köpeklerin birbirleri ile teması sonucu, hava yoluyla bulaşan ciddi ve bulaşıcı bir hastalık olan köpek gençlik hastalığı, ortak yemek kapları, su kapları ve oyuncak ekipmanlarından köpeklere bulaşır.

Göz ve burunda akıntıya, ateşe, kusmaya, şiddetli öksürüğe, böğürmeye, ishale, felce ve daha sonrasında sıklıkla ölüme yol açar. Bu hastalık pati tabanlarının sertleşmesine neden olduğu için eskiden ” sert ped ” olarak biliniyordu.

Köpek Gençlik Hastalığının tedavisi malesef yok. Tedavi olarak destekleyici bakım ve ikincil enfeksiyonları önlemek adına yapılan çabalar, köpekler üzerindeki etkilerini azaltmaya yönelik olabilir. Eğer köpek semptomlardan kurtulursa, bağışıklık sisteminin hastalıkla savaşmaya devam etmesi umulur. Enfekte olan bir köpek aylarca bu virüsü yayabilir.

Köpeklerde Parvovirüs Hastalığı / Aşısı

6 haftalıktan itibaren 8. haftasına kadar köpeğinize bu aşı uygulanmalıdır.

Parvo, 4 aylık ve daha küçük yavru köpeklere bulaşma riski oldukça yüksek olan, bulaşıcı ve ciddi bir hastalıktır. Virüs gastrointestinal bölgeye saldırır şiddetli kanlı ishal, kusma, ateş ve iştahsızlığa yol açar.

Aşırı dehidrasyon hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir, köpeğin 48 ila 72 saat arasında ölümüne neden olabilir. Bu yüzden teşhisi ve acil müdahalesi çok önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Kedi Aşı Takvimi

Tedavisi günümüzde bulunamamıştır. Semptom gösteren köpeklerin bol sıvı tüketmelerini sağlamak, ikincil semptomları kontrol altına almak ve bağışıklık sisteminin bu hastalığı yenmesini beklemek gerekir.

Köpeklerde İç Parazit Aşısı / Hapı

Köpeklerin 8 haftalıktan itibaren her 3 ayda 1 kez muhakkak tekrar edilmesi geren aşılamadır.

İç parazitler köpeklerde birçok sindirimsel ve bağışıksal sorunlara neden olur. Genellikle yavru köpeklerde görülen iç parazit sorunu onlar için gerçekten ciddi sorunlara yol açabilir.

Karın şişliği, sıklıkla gaz çıkarma, ishal, kilo kaybı gibi belirtileri vardır. İlerleyen iç parazit köpeğin dışkısının gözlemlenmesi ile gözle görülür şekilde görülebilir. Bazı köpeklerde yiyip doymama ve kilo alamama sorunlarınında ana nedeni iç parazitler olabilir.

Tedavi yöntemi olarak veteriner hekimin tavsiyesiyle iç parazit aşısı yada hapı uygulanabilir. Eğer ilerleme göstermiş bir hastalıksa daha çabuk etki edebileceği için enjeksiyon yöntemiyle uygulama tercih edilir.

Köpek aşı takvimine uyulması bu hastalığa yakalanma riskine karşı alınacak en önemli tedbirlerdendir.

İlginizi Çekebilir: Köpekler Nasıl Yıkanır? Köpek Yıkama Takvimi

Köpeklerde Dış Parazit Aşısı / Hapı

Köpeklerin 8 haftalıktan itibaren her 3 ayda 1 kez muhakkak tekrar edilmesi geren aşılamadır.

Köpeklerde kaşıntı ve kaşıntıdan doğan rahatsızlık ile tespit edilen dış parazitler, köpeklerin sağlığı için ilerlemesi durumunda ciddi sorunlar oluşturabilir.

Köpekten köpeğe ya da evde beslenilen diğer hayvanlarla temastan dolayı ortaya çıkan dış parazitler kene, pire, bit ve birçok gözle görülemeyen deride yaşayan parazitlerden oluşur. Başta küçük bir kaşıntı olarak başlayan rahatsızlık, tüy dökülmelerine ve deri hastalıklarına yol açabilir.

Köpeğinizde dış parazit hastalığı olduğunu düşünüyorsanız kesinlikle veteriner hekime başvurmalısınız. Köpek aşı takvimine tam anlamıyla uymak bu gibi rahatsızlıkların önüne geçmenizi sağlar.

Köpek Karma Aşısı

Köpek karma aşısı 8 ile 10 haftalık köpeklerden başlayarak her yıl olunması gereken aşıdır.

Köpek karma aşısı genelde 5’li olarak yapılan, köpekleri ölümcül hastalıklardan koruyan temel aşıları içeren en önemli aşıdır. Veterinerler köpek aşı takvimine göre bu aşıyı seyrek aralıklarla yada aynı anda yapabilirler.

Bazı veterinerler aşı içeriğini 3-4-5 olarak planlayıp köpeği yormayacak ve etkilemeyecek şekilde uygularlar. Veteriner uygulamalarının köpeğinizin fiziksel özelliklerine, sağlık durumuna, cinsine ve bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik göstermesi gayet normal ve yerinde bir karar olacaktır.

Köpeklerde Lyme Hastalığı / Aşısı

12 haftasını doldurmuş köpekler için yılda 1 kez tekrarlanması gereken bir aşıdır.

Enfekte olan bir köpekten diğerine kene yoluyla bulaşan bu hastalık, köpeklerde topallamaya, lenf düğümlerinin şişmesine, vücut ısısının yükselmesine ve iştahsızlığa yol açar.

Ateş ve ağrılarla kendini belli eden bu hastalık, köpeklerden insanlara bulaşabilmektedir. Vücutta direnç düşüklüğüne, halsizliğe ve eklem ağrılarına ve deri dökülmelerine sebep olur.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi

Hastalık tedavi edilmezse nörolojik problemlere, böbrek yetmezliğine ve kalp ritim bozulmasına neden olabilir. Zamanında teşhisiyle antibiyotik kürler hastalığı geçirecektir.

Köpek Hepatiti Hastalığı / Aşısı

9 haftalık köpeklerin yılda 1 kere tekrar edilmesi şartıyla aşılanması gerekir.

Enfekte olan köpeklerden bulaşan bu hastalığın, insanlarda görülen hepatit ile bir alakası yoktur. Semptomları hafif ateş, mukoza zarının yırtılması, kusma, mide büyümesi ve karaciğerde ağrıya yol açar.

Karaciğerleri, böbrekleri, dalağı, akciğerleri ve köpeğin gözlerini etkileyen bu hastalığın tedavisi yoktur. Veterinerler bu hastalığın semptomlarını giderebilir ancak aşıyla kesinlikle önlemi alınmalıdır. Aksi taktirde ölümlere yol açar.

Köpeklerde Corona Virüs Aşısı

10 haftalıktan başlayarak 1 kez 1 yaşında tekrarlanması yeterli olan aşıdır.

Koronavirüsler köpeklerin bünyesinde yaşayan, ancak onlara çoğu zaman zarar vermeyen ve günümüzdeki covid-19 ile hiçbir alakası olamayan bir virüs çeşitidir.

Köpeklerin bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla iştahsızlık, ishal ve kusma gibi hafif semptomlara neden olan corona virüs, insanlara kesinlikle bulaşmaz.

Semptomlara karşı önlem alınmak amacıyla kısa bir aşı takvimiyle bu hastalığın oluşması engellenebilir.

Köpeklerde Kuduz Hastalığı / Aşısı

13. haftasını doldurmuş köpeklere yasalar gereği 3 yılda 1 kez yaptırılmalıdır.

Kuduz hastalığı tüm canlılara bulaşabilen, memelilerin merkezi sinir sistemini istila ederek baş ağrısına, anksiyeteye, halüsinasyonlara, aşırı salya akmasına, su korkusuna, felce ve ölüme neden olan viral bir hastalıktır.

Isırılma yoluyla bulaşan bu hastalığın, an itibari ile tedavisine başlanması gerekir. Geç kalınmış durumlarda ölüm kaçınılmaz olur.

Köpeklerde Bordetella Hastalığı / Aşısı

8 haftasını doldurmuş köpekler için ilk dozu ve her yıl 1 doz olmak üzere uygulanır.

Köpeklerin birbiriyle taması, ortak alan kullanma, yem ve su kaplarının ortak kullanılması gibi durumlarla bulaşan bordetella çoğu zaman olası bir ölümle sonuçlanmaz.

Oldukça bulaşıcı bir bakteri olan bordetella, şiddetli öksürük nöbetleri, boğmaca, kusma ve çok nadir olasa da ölüme neden olabilir.

Tedavi şekli veterinerlerin ilaç kontrolüyle yapılsada, köpeklerin bu hastalığa yakalanmadan önce kesinlikle aşı olmaları onların sağlıkları açısından daha iyi olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Köpekler Hakkında Eğlenceli Gerçekler

Leptospirosis Hastalığı Aşısı

Leptospirosis bakterilerden kaynaklanır ve bazı köpekler hiçbir belirti göstermeyebilir. Leptospirosis dünya çapında toprakta ve suda bulunabilir. Zoonotik bir hastalıktır, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilir.


Semptomlar ortaya çıktığında ateş, kusma, karın ağrısı, ishal, iştahsızlık, şiddetli halsizlik ve uyuşukluk, sertlik, sarılık, kas ağrısı, kısırlık, böbrek yetmezliğini (karaciğer yetmezliği olan veya olmayan) içerebilir.

Antibiyotikler etkilidir ve ne kadar erken verilirse o kadar iyidir. Başka bir köpeğin olduğu yerde beslenecek köpeğinizin bu aşıyı kesinlikle olması gerekir.

 

Köpek Aşı Fiyatları [2020]

Köpek aşı ücretleri bölgeden bölgeye, cinse, kiloya ve yaşa göre değişkenlik gösterir.

Türkiye Veteriner Hekimleri Birliği her yıl, yılın belli zaman aralıklarında resmî olarak köpek aşı fiyatlarını yayınlamaktadır.

Köpek Aşı Fiyatları 2020 listesi aşağıdaki tabloda görüldüğü gibidir.

Aşı İsmi  Aşı Ücreti
KUDUZ AŞISI  90 TL
KARMA + KUDUZ AŞISI 170TL
KÖPEK KARMA AŞISI  90 TL
CORONA VİRÜS AŞISI  90 TL
BORDETELLA  90 TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT (Küçük boy) 100TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT (Büyük boy) 110TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT
(5-10kg)
110TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT
(10-20kg)
115TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT
(20-40kg)
120TL
DAMLATMA İLE İÇ PARAZİT + DIŞ PARAZİT
(40-60kg)
125TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(1,3-2,5kg)
 60TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(2,5-5kg)
 65TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(5-10kg)
 70TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(10-20kg)
 75TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(20-40kg)
 80TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (1 ay)
(40-60kg)
 85TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(2-4,5kg)
 190TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(4,5-10kg)
 200TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(10-20kg)
 210TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(20-40kg)
 220TL
ORAL DIŞ PARAZİT UYGULAMASI (3 ay)
(40-56kg)
 260TL

 

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup