Genel

🥇 Kedi ve Köpek Maması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? [⭐️2020]

Minik dostunuzun mamasını seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında fikriniz var mı? “Tamamen doğal” veya “Sığır eti” ibareli mamalarda yazılan bu yazıların ne anlama geldiğini biliyor musunuz?

Bu yazımızda sizlerle kedi ve köpekler için mama seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri detaylıca aktaracağız. Yazımızın içeriği tamamen mama seçimi için bilinmesi gerekenleri içermektedir.

Mama Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi ve köpekler için mama seçerken dikkat edilmesi gereken birçok etken vardır. Dostunuzun belirli özelliklerine göre mama tercihi yapmanız daha sağlıklı beslenme sağlayacaktır. Bu sayede gelişim çağındaki ya da yaşlılık dönemlerindeki ihtiyaçlar mama ile giderilebilir.

Kedi ve köpeklerde mama seçiminde dikkat edilmesi gereken ortak 5 nokta vardır. Aşağıda bu noktalar detaylıca incelenmiştir;

1. Kedi ve Köpeğinin Yaşı

Bildiğiniz gibi kedi ve köpeklerde yavru, yetişkin ve yaşlı yaş dönemleri vardır. Bu dönemlerin her birinde dostunuzun ihtiyaçları değişmektedir. Özellikle yavru dönemindeki kedi ve köpeklerde gelişimi destekleyen mamalar tercih edilmelidir.

kedi-ve-kopek-yasi

Kedi ve köpeğinizin yaşına uygun ihtiyaçları karşılayabilecek mamaları tercih etmeniz en önemli şeydir. Yaşlı döneminde bulunan kedi ve köpeklerin yaşlılık belirtilerini erteleyebilecek özel formüle edilmiş mamaları tercih edebilirsiniz.

2. Irk ve Cins

Kedi ve köpeklerde çeşitli ırklar ve cinsler vardır. Köpeklerde küçük, orta ve büyük ırk olarak ayrım yapılır ve bu ırkların besin ihtiyaçları değişiklik gösterir. Aynı zamanda kedi ve köpekler için çeşitli cinsler mevcuttur. Örneğin British Shorthair kedilerle Scottish Fold kedilerin besin ihtiyaçları aynı olmayacaktır. Çeşitli cinslere özel mama üretimi yapan markalar vardır.

Kedi ve köpeğinizin ırkı ya da cinsine göre özel üretilen mamaları tercih etmek çok daha mantıklı olacaktır. Cins ve ırkların özel ihtiyaçlarını karşılayabilecek olan bu mamalar içerik bakımından çok daha zengindir. Mama tercihi yaparken bu kriteri göz önünde bulundurmanız iyi bir seçenek olacaktır.

3. Fiziksel Aktivite

Kedi ve köpeklerde aktivite çok değişen bir durumdur. Bu nedenle dostunuzun aktivitesine göre ihtiyacı olan enerji ihtiyacını mama yardımıyla sağlamanız gerekir. Dostunuzun günlük enerji ihtiyacını karşılayabilecek içeriğe sahip mamaları tercih etmeniz gerekir.

kedi-oyun

Bazı kediler çok hareketliyken bazıları gün içerisinde çok az hareket etmektedir. Bu hareketliliğin değişikliği de mamanın doğru kullanmaması sonucunda ekstra kilo alımı ya da ideal kilodan sapma gibi olumsuz durumlara yol açabilir. Bu nedenle kedi ve köpeğinizin aktivitesine göre mama seçimi yapabilirsiniz.

4. Özel Hassasiyetler

Kedi ve köpekler de tıpkı insanlar gibi çeşitli hassasiyetlere sahip olabilir. Bu kimi zaman bir gıdaya karşı olurken kimi zaman tüy dökülmesi ya da sindirim hassasiyeti olabilir. Bu nedenle kedi veya köpeğiniz için bu durumlara kesinlikle hakim olmanız gerekir. Bunun için veteriner desteği alabilirsiniz.

Kedi ve köpeklerde çeşitli hassasiyetlere göre mamalar üretilmiştir. Tüy dökülmesine karşı, sindirim hassasiyeti vb. çeşitli özel durumlar için mamalar mevcuttur. Kedi veya köpeğinizin alerjisi olan bir gıdayı içeren mamayı kesinlikle tercih etmemeniz gerekir ya da tüy dökülmesi varsa bunu önlemek adına bu tarz özelliği bulunan mamaları tercih etmelisiniz.

5. Yaş Veya Kuru Mama

Kedi ve köpeklere özel mamalarda kuru ve yaş mama olmak üzere 2 çeşit mama şekli vardır. Bazı dostlarımız kuru mama tüketemeyebilir bu nedenle daha kolay tüketim için yaş mama tercih edilebilir. Bu tamamen evcil dostumuzun ihtiyacına göre değişmektedir.

yas-ve-kuru-mama

Royal canin, ND, Proplan gibi daha birçok markanın çeşitli yaş ve kuru mama ürünleri mevcuttur. Kedi veya köpeğinizin mama tercihine göre sizler de bunu göz önünde bulundurabilirsiniz. Yaş mamalar genellikle diş hassasiyeti olan ya da diş gelişimini henüz tamamlanmamış kedi ve köpekler için tercih edilir.

En İyi Kedi ve Köpek Maması Markaları

Kedi ve köpekler için mama üretimi yapan onlarca marka vardır. Peki en iyileri hangisi? hangi marka daha sağlıklı mama üretiyor? bu başlık altında sizlerle en iyi mama markalarını paylaşacağız.

1.Royal Canin

En eski evcil hayvan maması üreten firmalardan biri olan Canin ülkemizde de en çok tercih edilen mama markalarından biridir. En iyi mama markarlarından biri olan Royal Canin 1967 yılından günümüze kadar başarılı şekilde gelmiştir.

royal-canin

Royal canin özellikle kediler için çok daha özel seçeneklere sahiptir fakat köpek maması da üretmektedir. Yavru, yetişkin, yaşlı kedi ve köpekler için özel mamalar üreten royal canin aynı zamanda özel ırklar için de çeşitli mamalara sahiptir.

Royal Canin Mamalar İçin TIKLAYIN

2.Acana

Kalite bakımından en iyi mama markalarından biri olan Acana fiyat olarak yüksek olsa da kalitesi çok iyi mamalardandır. Kedi ve köpek maması üreticisi olan Acana içerik bakımından en zengin markalardan biridir. Kanadalı firma olan Acana içeriğindeki gıdaların her birini taze olarak üretmekte ve o şekilde kullanmaktadır.

acana

Acana kedi ve köpek maması çeşitlierinin tamamı organik ve doğal taze ürünlerden özel olarak formüle edilmiştir. Acana mamaları ülkemizde de çok tercih edilmektedir.

Acana Mamalar İçin TIKLAYIN

3.ND

ND mama markası en çok tercih edilen markalardan biridir. ND İtalyan bir aile tarafından kurulmuş olan Farmina firmasının bir markasıdır. Kedi ve köpekler için özel mamalar üreten ND içerik bakımından zengin ve sağlıklı bir seçenektir.

ND kedi ve köpek maması ürünleri dostlarımız için ideal içeriklere sahiptir. Özel ırklar, hassasiyetler ve daha birçok kritere özel olarak üretilmiş olan ND mamalarla dostumuzun düzenli beslenmesini sağlamak mümkündür.

ND Mamalar İçin TIKLAYIN

4.Proplan

Proplan mama ülkemizde en çok satan ve aranan mama markalarından biridir. Proplan markası özellikle köpek maması konusunda çok tercih edilen bir mama markasıdır. Proplan kedi ve köpek mamaları özel formüle edilmiş içerikleriyle sağlıklı ve dengeli bir beslenme sağlar.

proplan-kedi-kopek-mamalari

Proplan köpek maması çeşitli ırklar ve cinslere özel olarak üretilmiştir. Aynı şekilde proplan kedi maması çeşitleri de özel cins kediler için özel olarak üretilmiştir. Proplan mamalarını sizlerde tercih edebilirsiniz.

Proplan Mamalar İçin TIKLAYIN

5.Hills

Dünyaca ünlü evcil hayvan maması üreticilerinden biri olan Hills ülkemizde de en çok satan mama markaları arasında yer almaktadır. Hills mamaları öncelik olarak dostlarımızın sağlıklı beslenmesi için özel olarak formüle edilmiştir. Sonrasında da cins ve ırklara özel çeşitli mamalar üretilmiştir.

hills

Hills kedi ve köpek mamaları son derece kaliteli içeriği ve uygun fiyatlarıyla evcil hayvan sahipleri için en iyi mama markalarından biridir. Hills mamalar içerik bakımından zengin mamalardır ve kaliteli içeriği sayesinde kedi ve köpeğinizin doğru beslenmesi sağlanır.

Hills Mamalar İçin TIKLAYIN

Mama Seçimindeki Diğer Detaylar

Dünya genelinde evcil hayvanlar arasında en çok beslenen iki tür kedi ile köpektir. Kedi maması veya köpek maması üretiminde getirilen bir standart olmamakla birlikte devletin belirlediği bazı sınırlamalar vardır. Genelde hayvan atıkları ile üretilen köpek maması, daha da kaliteli şekilde tercih edildiğinde tavuk yağı kullanılarak üretiliyor.

Amerikan Gıda Kontrol Memurları Derneği (AGKMD), bu konuda bir sınırlama getirmiştir. Ancak hangi malzemelerin veya et ürünlerinin kullanılması gerektiği konusunda herhangi bir sınırlamanın söz konusu olmadığını da belirtmemiz gerekiyor. Yani burada iş köpek maması seçiminde bulunurken standartlar içerisinde yer alan etiketlerin ne anlama geldiğini bilmekten geçiyor. Peki, etiketler ne anlama geliyor? Hep beraber inceleyelim.

Mamanın adı: Normalde olması gereken bir kedi maması veya köpek maması, içeriğinde yüzde 95 kadar et içermelidir. Ancak piyasada bu tür mamaları bulmak bir hayli zordur. Yani her ne kadar “köpekler için sığır eti” etiketli bir ürün alsanız bile içeriğinde yüzde 95 oranında et yoksa “tam etli mama” olduğu söylenemez ancak bununla birlikte köpeğiniz için faydalı bir mama olduğunu varsayabiliriz.

Özel Akşam Yemeği: Köpeklerin sabah veya akşam yemekleri farklı değildir. Ne yazık ki bazı mamalarda, et oranının yüzde 25 olduğu görülmektedir. Ancak buna kılıf uyduran üreticiler “akşam yemeği”, “atıştırmalık”, “ana yemek”, “nugget” veya “mama” gibi kelimelerle mamaları süsleyerek, et oranı düşürülmüş mamalar satmaktadırlar. Kesinlikle bu tip mamalardan uzak durulması gerekiyor.

“Çeşni” ve “ile” terimlerinden sakının: Maalesef üreticilerden bazıları, köpek maması üretirken daha az et kullanmak için çeşni veya farklı gıdalar kullanırlar. Aslında köpekler için zararlı olduğu söylenemez. Ancak şunu göz ardı etmemekte fayda vardır. “Çeşni” ve “İle” devam eden köpek maması üretimlerinde kullanılan et oranı yüzde 3 dolayındadır.

Gerçek dışı terimler: Köpek maması veya kedi maması alırken etiketlere çok da aldanmamanız gerekiyor. Birçok ürün üzerinde “Yüksek kalite”, “Gurme” ve “ultra lüks” gibi ifadeler yer alır. Her ne kadar içeriğine bakılarak ne kadar doğrucu olduğu anlaşılsa da çoğu evcil hayvan sahibi buna dikkat etmez. Ama önemli bir uyarı olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Sağlıklı bir köpek maması veya kedi maması satın almak için yapmanız gereken 4 şey vardır. Bunlar;

  • İçerik listesini okumak
  • Protein olarak et içeren kedi ve köpek mamalarını tercih etmek
  • Kuru yerine sulu mama tercih etmek
  • Hayvansal yan ürünlerden kaçınmak

Bu 4 temel kurala dikkat ederek satın alacağınız kedi maması ve köpek mamaları, kesinlikle minik dostlarınız için en iyisi olacaktır. Başında da dediğimiz gibi abartılı etiketlerden sakının ve etiketlerin ne anlama geldiğini iyi tespit edin.

En iyi mama markası hangisi?

Kedi ve köpeklere özel olarak mama üreten onlarca mama markası vardır. Fakat en iyisi olarak; ND, Proplan, Acana, Hills, Royal Canin gibi markaları söylememiz mümkündür. Bunun dışında da birçok özel mama markası mevcuttur.

15 Kg kedi & köpek maması ne kadar gider?

Bu tamamen kedi veya köpeğinizin günlük mama tüketimine göre değişmektedir. 15 kg köpek ve kedi maması ortalama olarak 1.5 buçuk 2 ay gitmektedir. Fakat bu ortalama bir değerdir. Dostunuzun tüketimine göre bu değişiklik göstermektedir.

Kuru ve yaş mama farkı var mı?

Evet, kuru ve yaş mamalarda çeşitli farklar vardır. Evcil dostunuzun tüketimini kolaylaştıracak mamayı tercih etmeniz gerekmektedir. Diş gelişimini tam olarak bitirmeyen ya da yaşlı ve dişlerini kaybetmiş dostlarımız için yaş mama tercihi çok daha mantıklı olacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup