Köpek

Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir?

Köpeklerde ileri itaat eğitimi,  köpeklerin sahibinin komutlarını tam anlamıyla dinlemesini ve uygulamasını sağlayan eğitim türüdür.

Çocuklarımızın anaokulundan başlayıp kolej, üniversite veya daha ileri düzeyde eğitim almalarını istiyoruz. Onlara sosyal ortamlarda nasıl davranmaları gerektiğini öğretiyoruz. Peki, bu köpek dostlarımız için neden geçerli olmasın?

Çocuklarla köpekler aynı değildir evet ama çocuklarda olduğu gibi köpeklerin de bir davranış eğitimi alması gerekir. Çünkü onlar da yeni doğmuş bir bebek gibi ne yapması gerektiğini bilemez ve ne öğretilirse ileri yaşantısında da ona yönelik tutumlar sergilemeye başlar. Bu nedenle de ileri seviye itaat eğitimi almaları oldukça önemlidir.

İleri itaat eğitimi

İlginizi Çekebilir: Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

İleri İtaat Eğitimi Nedir?

 
– Köpeğin temel itaat eğitimindekinin aksine serbestçe dolaşabildiği eğitim türüdür.
– İleri itaat eğitimi, köpek 9 – 12 ay arasındayken başlanır ve ortalama 4 hafta sürer. Bu süreçte sevimli dostunuza karşı mümkün olduğunca istikrarlı ve sabırlı olmalısınız.
– Bu eğitimdeki asıl amaç, köpeği bağımlılık yaratacak objeler (tasma, kayış, yular) olmadan, komutları kendi isteğiyle gerçekleştirmesidir.
– Temel itaat eğitimi iyi bir seviyeyle tamamlandıktan sonra başlanır.
– Komutlar temel itaat eğitimindekilerle hemen hemen aynıdır fakat ileri itaat eğitiminde komutların zorluk seviyesi artmaya başlar.
– İleri seviye itaat eğitimlerinde köpeğin ırkına göre koruma ve bekçilik eğitimleri de verilebilir. Fakat bunun için köpeğin belli başlı özelliklere sahip olması gerekir.
– Hem köpek sahibinin daha fazla rahat etmesini hem de köpeğin daha özgür olabilmesini sağlar.
– Köpeğinize verdiğiniz komutların hiçbir nesne olmadan uygulanmasını sağlayan eğitimdir.
– Temel itaat eğitiminden sonra, işaret dili eğitimi ve davranış dili eğitimine hazırlık sürecidir.
– Gelişmiş köpek tasmasını kaldırarak köpeğinizin her hareketinize odaklanmasını gerektiren bir beceridir.
– Köpeğinizle el sinyallerini kullanarak iletişim kurmayı sağlar. Köpeğiniz sizi duyamadığında ona komutlar vermenin yoludur.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde bölge savunması

İleri İtaat Eğitimi Neleri Kapsar?

İleri itaat eğitiminde komutları, temel itaat eğitimindeki komutlarla hemen hemen aynıdır. Fakat ileri seviye eğitimde bu komutların zorluk seviyesi daha fazla zorlaşmaya başlar.

Takip Komutu: Bu eğitim sonucunda “Takip” komutunda köpek tasması olmadığı halde sizin adımlarınızla uyumlu şekilde ilerleyecektir.

Bekle Komutu: İleri itaat eğitiminde “BEKLE” komutu, temel itaat eğitiminde uygulanan “BEKLE” komutundan daha uzun sürelidir.

Çık Komutu: Köpeğiniz bu komutla birlikte işaret ettiğiniz engelin üzerine çıkar.

Hop Komutu: İleri seviye itaat eğitiminin bir diğer komutu ise “HOP” komutudur. Bu komutu verdiğinizde köpeğiniz, işaret ettiğiniz engelin üzerinden atlar.

Serbest Komutu: Köpeğiniz “SERBEST”  komutunu aldığında itaat modundan çıkarak dilediği gibi özgürce hareket etmeye başlar.

Köpeğiniz olur olmadık yerlere tuvaletini yapıyorsa, bu eğitimler sırasında tuvalet alışkanlığı kazandırmanız da mümkündür. Bu alışkanlığı kazandırarak hem siz daha rahat olursunuz hem de sevimli dostunuz böyle durumlarda ne yapacağını şaşırmaz:)

İlginizi Çekebilir: Yavru Köpekler İçin Tuvalet Eğitimi

İleri itaat eğitimi

Dön Komutu: İleri itaat eğitiminde köpeğinize “DÖN” komutu verdiğiniz anda köpeğiniz saat yönünde kendi etrafında dönmeye başlar.

Aport Komutu: Bu ileri seviye itaat eğitimin bir komutu olan “APORT” komutu, attığınız bir nesneyi köpeğinizin arayıp bulduktan sonra geri getirmesini sağlar.

Bırak Komutu: “APORT” komutuyla attığınız nesneyi geri getirdikten sonra “BIRAK” komutu verdiğinizde köpeğinizin o nesneyi önünüze bırakmasını sağlar.

Karşıma Komutu: İleri itaat eğitiminin bir diğer içeriği “KARŞIMA” komutudur. Köpeğiniz bu komutu aldığından hemen karşınıza geçerek oturur ve bir sonraki komutunuzu dikkatle beklemeye başlar.

İlginizi Çekebilir: Köpeklere Nasıl Eğitim Verilir?

Ne kadar az paranız, maIınız, müIkünüz oIduğu hiç fark etmez; köpek sahibi oImak sizi zengin yapar!

İleri İtaat Eğitimi Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İleri itaat eğitimi verilirken dikkat edilmesi gerekenler

1- Köpeğinize ileri seviye itaat eğitimi vermeden önce mutlaka temel itaat eğitimi vermelisiniz. Aksi takdirde bir balıktan ağaca tırmanmasını beklemiş olursunuz.
2- İleri itaat eğitimi temel eğitimin aksine çok daha zorlayıcı bir süreçtir. En etkili şekilde ileri itaat eğitimi vermek için köpeğinizin güvenini ve sevgisini kaybetmeden otoritenizi kabul ettirmelisiniz. Aksi takdirde naif ve yumuşak başlı olduğunuzu hissederlerse bunu kullanmaya çalışabilirler.
3- Bazı köpek ırkları, doğuştan liderlik duygusuna sahip oldukları için otoritenizi köpeğinize tam anlamıyla kabul ettiremeyebilirsiniz. Bu tarz durumlarda uzman bir eğitmen tavsiyesi ya da onun kontrolünde yapılan eğitimler çok daha sağlıklı olacaktır.

4- Temel itaat eğitimini iyi bir seviyede tamamladıktan sonra yapılan ileri seviye itaat eğitimlerinde köpek sahibinin komutlarını köpeğe net ve kararlı bir şekilde iletebiliyor olması gerekir. Aynı zamanda da otoritesini iyi bir şekilde koruyarak köpeğinin bu komutlara uymasını sağlamalıdır.
5- İleri itaat eğitimi dikkat ve hassasiyetle sürdürülmesi gereken bir süreçtir. Köpeğinizin bu eğitimlerde öğrendikleri üzerine bol bol pratik yapmasını sağlayın. Köpeğinizin tüm temel komutları ve alıştırmaları tutarlı bir şekilde takip ettiği zamana kadar bu süreç devam eder.
6- Temel itaat eğitimi biter bitmez ileri itaat eğitimine geçilmesi gerekir. Çünkü köpekler küçükken daha kolay sosyalleşir ve adapte olur. Bu nedenle de ileri itaat eğitimi ne kadar erken yaşta verilirse o kadar çok faydalı olacaktır.

Not: Köpeğinize bu itaat eğitimleri süresince ismine alışmasını sağlarsanız, eğitim süreci çok daha kolay ve hızlı ilerler. 

İlginizi Çekebilir: Yavru Köpeklere İsmi Nasıl Öğretilir?

Köpeklere İleri İtaat Eğitimi Ne Zaman Verilmelidir?

Köpeklere ileri itaat eğitimi ne zaman verilmelidir

İleri seviye itaat eğitimi, köpeklerin sahibinin komutlarını tam anlamıyla dinlemesini ve uygulamasını sağlayan bir süreçtir. Bu süreç tamamlandığında köpeğinizin yeteneklerinin ne seviyelere ulaşabildiğini göreceksiniz. İleri itaat eğitimlerinde köpeğin içgüdüsü ve zekası da çok etkili olacaktır.

Önemli Not: Her köpeğin kapasitesinin aynı olmadığını sakın unutmayın. Onlardan size verebileceğinden fazlasını bir anda istemek çok yanlış bir davranış olacaktır. Ona karşı istikrarlı ve sabırlı olun. Onu sürekli cesaretlendirin ve başardığı yerde mutlaka ödüllendirin. Bunun yanı sıra yetişkin ve yavru köpeğin eğitimi de haliyle daha farklı olacaktır. Yavru köpeklerin eğitilmesi daha kolaydır bu nedenle köpeklerinizi erken yaştan itibaren eğitmeye başlamalısınız. 

İlginizi Çekebilir: Yavru Köpek Eğitimi İçin 7 Altın Kural

İnsan bir hayvanı gerçekten sevene dek ruhunun bir yanı hâlâ uykudadır.

– AnatoIe France

Temel İtaat Eğitimi ile İleri Seviye İtaat Eğitiminin Farkı Nedir?

Temel İtaat Eğitimi ile İleri Seviye İtaat Eğitiminin Farkı Nedir?Temel itaat eğitimi ile ileri seviye itaat eğitiminin çeşitlendirilmesi ve komutlar açısından bakarsak aslında çok büyük bir fark yoktur. Temel itaat eğitiminde verilen komutların aynıları ileri itaat eğitiminde yalnızca birkaç farklı komutla birlikte verilir. Fakat ileri itaat eğitiminde bu komutlar, daha zor ve daha uzun süreli bir hale gelmeye başlar. Örneğin, temel itaat eğitiminde bekle komutunda köpekler yalnızca kısa bir süreliğine bekler. Fakat ileri seviye itaat eğitiminde bunun tam aksine köpeğin çok daha uzun süre beklemesi istenir.

İleri ve temel itaat eğitimlerinin bir diğer farkı da, temel eğitim kayış kullanılarak yapılıyorken ileri itaat eğitimlerinin kayış kullanılmadan yapılmasıdır. Temel ve ileri itaat arasındaki bir diğer fark ise, ileri itaat eğitiminde temel eğitime kıyasla köpekler “BEKLE” komutunda daha uzun süre bekler.

Önemli Not: Köpeğinizin eğitimlerinde nasıl bir yol izlediğiniz, onun ileride nasıl bir karaktere sahip olacağı üzerindeki en büyük etken olacaktır. Bu nedenle köpeklerin eğitimi hakkında bilgi sahibi değilseniz öncelikle kendiniz bir eğitim almalısınız. Ya da bu sürecin daha sağlıklı geçmesini istiyorsanız uzman bir eğitmenden destek alabilirsiniz. Çoğu köpek sahibinin en çok şikayet ettiği konu olan köpeklerin eşya çiğnemesi de bu eğitimler neticesinde önlenebilir. 

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde eşya çiğneme nasıl durdurulur?

Bir köpek bir çocuğa sadakat, dayanıklılık ve yatmadan önce kendi etrafında 3 kez dönmeyi öğretir. 

En İtaatkar 8 Köpek Irkı

En İtaatkar 8 Köpek Irkı

Hemen hemen her köpeğin doğasında itaatkarlık ve sadakat vardır. Fakat bazı köpek cinslerinde itaat etme duygusu diğerlerine kıyasla çok daha fazla gelişmiştir. Bu köpek cinsleri, daha kolay ileri itaat eğitimi alabilirler ve eğitim süreci bu köpek cinsleriyle çok daha kolay gelişir. Peki, ileri itaat eğitimine en kolay uyum sağlayan köpekler hangileridir?

  1. Alman çoban köpekleri,
  2. Rottweiler,
  3. Doberman,
  4. Snauzer,
  5. Border Collie,
  6. Poodle,
  7. Golden Retriever,
  8. Labrador.

İleri İtaat Eğitimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

İtaat Eğitimi Ne Demek?

İtaat eğitimi, köpeklerin itaat kontrolünü ele almayı ve sahibinin otoritesini kabul etmesini sağlayan bir eğitimdir.

İtaat Eğitimine Hangi Yaşta Başlamalısınız?

Köpeğiniz 7 ila 8 haftalık olduğunda itaat eğitimlerine başlamalısınız. Eğitimler ne kadar erken yaşta başlarsa o kadar hızlı ve etkin bir şekilde ilerler.

Köpekler İçin En İyi Komutlar Nelerdir?

Köpekler için en iyi komutlar; “otur”, “kalk”, “bekle”, “gel”, “bırak”, “koş”, “getir”, “atla”, “hayır”, “dur” gibi komutlardır.

Temel İtaat Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Temel itaat eğitimi, köpeğinizin herhangi bir agresiflik, korkaklık ya da dengesizlik gibi durumları yoksa ortalama 5 hafta sürer.

Köpek Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Köpek eğitimi, günde ortalama 3 saat, aylık ise 90 saat gibi bir süreyi kapsamaktadır. Köpek eğitimi ortalama 1 aylık zaman dilimi içerisinde tamamlanabilir.

Sokak Köpekleri Eğitilebilir mi?

Safkan köpekler daha kolay eğitilebilirken melez köpeklerin eğitimi biraz daha zordur. Fakat istikrar ve sabırlı olunursa tüm sokak köpekleri eğitilebilir.

Editör Tavsiyesi 😊

Köpeğinize itaat eğitimi vermeye ne kadar erken başlarsanız o kadar faydalı olacaktır. Köpekler, küçük yaşlarda daha kolay adapte olurlar ve daha kolay eğitilebilirler. Fakat bu demek değildir ki küçükken eğitilmemiş bir köpek yetişkinlik döneminde eğitilemez…

İtaat etmek sevimli dostlarımızın yapısında zaten var. Tek yapmanız gereken istikrarlı ve sabırlı olmak. Onlara otoritenizi kabul ettirmeye çalışırken size olan sevgisini ve güvenini kaybetmemeye de dikkat edin. Sevgiyle kalın:) 

Biliyor muydunuz?: Köpekler Hakkında 32 Bilinmeyen Komik Gerçek

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Köpeğinizle birlikte güzel bir ömür geçirmeniz için eğitim şart mutlaka. Unutmamalıyız ki köpeğimize ne öğretirsek ileride onu benimser, bu yüzden eğitim konusunda işinde uzman kişilerden destek almaktan fayda var.

  2. Köpekler de doğuştan itaat iç güdüsü olsada, yinede eğtim almaları şart tabi
    Bilgilendiri içeriğiniz için teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup