Sürüngenler

Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası

Evcil hayvanlar arasında sık tercih edilen hayvanlardan biri de su kaplumbağasıdır. Ancak kırmızı yanaklı su kaplumbağası, familyası içinde daha bir öneme sahip olan türlerden biridir.

 

Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası 

ABD’nin doğu kısımlarının ¾’ünde yaşayan kırmızı yanaklı su kaplumbağaları, diğer sürüngenlere göre daha rahat avlanıldıklarından ve bakılması daha keyif verici olduğundan bunlar diğer sürüngenlere göre daha fazla tercih edilmektedir.

Türkiye’de de bir hayli popülaritesi olan kırmızı yanaklı su kaplumbağası, akvaryumda beslenebilen ve bakımı diğer hayvanlara göre daha rahat olan bir varlıktır. Yavruluk döneminin ilk evrelerinden 1 TL büyüklüğünde olan kaplumbağalar, 1 sene gibi kısa bir zaman zarfından 10 cm büyüklüğüne gelebilmektedirler. Kaplumbağaların kısa sürede büyümesi bazen bakımını üstlenen kişilerin bilinçsiz hareketleri sonucu doğaya salınmalarına neden olmaktadır. Oysa kırmızı yanaklı su kaplumbağası, hassas yapıya sahip olduğundan doğada çok fazla barınamamaktadır.

kırmızı yanaklı su kaplumbağası

Bu kaplumbağalar bakımı doğru şekilde yapıldığı taktirde 75 sene kadar sağlıklı bir şekilde yaşayabilir. Bunun yanında boyları 30 cm’ye kadar ulaşabilir. Dolayısıyla aslında bilindiği gibi çok küçük hayvanlar değildir. Bu kaplumbağaların erkekleri dişilerine göre daha küçük olmaktadır. Ayrıca erkeklerin kuyruğu ve ön ayak tırnakları dişilere göre daha uzundur.

Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaplumbağaların bakımını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri aşağıdaki başlıklarımızda bulabilirsiniz.

Kırmızı Yanaklı Kaplumbağa Beslenmesi 

kırmızı yanaklı su kaplumbağası

Bu hayvanlar hem etçil hem de otçul varlıklardır. Genç olanları daha fazla et tercih ederken, yaşlandıkça ot yemeye evrilirler. Küçük kaplumbağaların beslenme aralıkları her gün olmakla beraber, daha büyük kaplumbağaların beslenme aralığı 2-3 günde bir olabilir.

Kaplumbağaların beslenmesinde çeşitli yemler kullanılabilir. Bu kaplumbağaların beslenmesi için %25’lik oranda özel kaplumbağa yemi kullanılabilir. Diğer %25’lik oranı ise hayvansal protein içermelidir. Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları, haşlanmış tavuk, suda yaşayan salyangoz, cırcır böceği, su piresi, karides tüketebilir. Geri kalan %50’lik oranı ise taze yeşilliklerden oluşmalıdır. Bu hayvanlar, marul, havuç, yeşil fasulye, kıvırcık gibi sebzeleri tüketebilir. Ayrıca elma, muz çilek ve kiraz da verilebilir.

Beslenmenin yanında haftada 1-2 kere sürüngenler için özel hazırlanmış olan vitaminlerden belirtilen oranda yemlerine karıştırılmalıdır. Aynı zamanda kalsiyum ihtiyacını karşılaması için kemirmelik kalsiyum blokları kullanılmalıdır.

Kırmızı Yanaklı Kaplumbağalar İçin Yaşam Alanı

kırmızı yanaklı su kaplumbağası

Bu hayvanlar zamanının belirli bir oranını karada geçirmektedir. Ayrıca bu kaplumbağaların karada güneşlenmesi gerekmektedir. Bu yüzden hem yüzebilecekleri hem de güneşe çıkabilecekleri bir alan yaratılmalıdır. Bunun için 80-10 litrelik bir akvaryum gereklidir. Bunun yanında akvaryumun yüksekliğinin de yeterince fazla olması gerekmektedir. Karada yaşayacağı alan için ise yumuşak kayalar, çakıllar ve ağaç kökleri tercih edilebilir.

Kırmızı yanaklı kaplumbağalar akvaryumları çok kirletebilir. Bu yüzden sürekli olarak temizliği yapılmalıdır. Bunun yanında akvaryumun içerisinde kum kullanmak istiyorsanız, kaplumbağanızın yiyemeyeceği kadar büyük tanelere sahip olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

Kırmızı Yanaklı Kaplumbağalar İçin Uygun Sıcaklık ve Işık

kırmızı yanaklı su kaplumbağası

Kaplumbağaların yaşadıkları suyun sıcaklığı 24-30 derece arasında tutulmalıdır. Eğer bu sıcaklık sağlanamıyorsa ısıtıcı kullanılması gerekir. Isıtıcınızının tamamının suyun içerisinde girip, istediğiniz sıcaklığı verdiğinden emin olmanız gerekmektedir.

Kaplumbağaların karada yaşadığı alan 23 derecenin altında olmamalıdır. Güneşlendiği alan ise 29-31 derece arasında olabilir. Bu sıcaklığı sağlamak için sarı ampullerden kullanılabilir. Bu ampule kaplumbağanızın erişemeyeceğinden emin olmanız gerekmektedir.

Kaplumbağaların güneşte kullandığı ampulün yanı sıra sürüngenler için üretilmiş olan UVA/UVB lambalarından tedarik etmeniz gerekmektedir. Bu lamba kaplumbağaların kalsiyum metabolizması için oldukça önemlidir. Aldığınız lambanın UVC olmadığından emin olmanız gerekir. Çünkü bu lambalar kaplumbağalara zarar verebilir.

Kaplumbağalar ve Sürüngenler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

kırmızı yanaklı su kaplumbağası

Kaplumbağalar, sevecen varlıklardır ve bakımları oldukça kolaydır. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı temel konular vardır bunlardan en önemlisi ise kaplumbağayla temas kurulduğunda ellerin yıkanmasıdır. Kırmızı yanaklı su kaplumbağası ve diğer kaplumbağa türleri taşıdıkları Salmonella bakterisini temas ettikleri her yere kolaylıkla bırakabilirler. Özellikle çocukların bulunduğu ailede temas halinde olduktan sonra ellerin kesinlikle yıkanması gerekmektedir. Bununla birlikte sadece çocuklar üzerinde etkili olmadığını da belirtmekte fayda vardır.

Sürüngenler veya diğer evcil hayvanların bakımı aslında çok kolaydır. Gerek yemlenmeleri gerekse de temizlikleri konusunda dikkatli davranıldığında kesinlikle hem daha sempatik varlıklara dönüşebilirler hem de uzun süre daha yanınızda kalma şansları olabilir. Hangi hayvanı alırsanız alın öncelikle hakkında bilgi edinmeniz, beslenmesi konusunda deneyimlenmeniz ve bakımı konusunda bilen kişilerden destek almanız daha sağlıklı olacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup