Kedi

Tonkinese Kedisi Bakımı ve Genel Özellikleri

Tonkinese kedi cinsi ilk olarak 1950 yıllarında Amerika ortaya çıkmıştır. Birman ve Siyam kedilerin çiftleştirilmesi sonucu meydana gelen bu cins, görünüm bakımından oldukça sevimli bir kedi ırkıdır.

Tonkinese Kedisi Genel Özellikleri

Tonkinese Kedisi Genel Özellikleri

🐾 Eski kedi ırklardan biri olan Tonkinese kedisi, 1880 yılına kadar nadir rastlanılan türlerden biridir.

🐾 Asya kökenli bir kedi cinsidir.

🐾 Dr. Joseph Thompson tarafından Asya’dan Avrupa’ya getirilen Tonkise kedisi, o dönemlerde ırk olarak tanınmıyordu.

🐾 Geçmiş dönemlerde İngiltere’de bu ırk “Çikolata Siyamı” olarak adlandırılıyordu.

🐾 Geçişten günümüze gelene kadar Tonkinese kedisi yaşam şartlarının değişmesiyle evrilmeye başlamıştır. Doğal mutasyon sonucunda koyu renkli tüy yapıları değişmiştir.

🐾 Tonkinese kedi ırkı ilk olara 1967 yılında bir ırk olarak tanınmaya başlamıştır.

🐾 Günümüzde popüler kedi ırkları arasından olan Tonkinese kedisi,  10 ile 16 yıl arası yaşamaktadır.

🐾 Tonkinese kedisi 2015 yılında yarışmaya katılarak şampiyonluk ödülü almıştır.

🐾 Adeta ilgi delisi olan bu cins kediler, sahipleriyle vakit geçirmekten büyük keyif alır.

🐾 Oyuncu kişiliği ve sevecen kişilik özelliğiye sahip olan Tonkinese kedisi çocuklarla uyum içerisindedir.

Tonkinese Kedisi Fiziksel Özellikleri

Tonkinese Kedisi Fiziksel Özellikleri

Atletik bir görünüme sahip olan Tonkinese kedisi, orta uzunlukta kedi ırkları arasında yer alır. Kaslı, uzun ve oldukça zarif bir vücut yapısına sahiptir. Genel olarak bakıldığında iri gözlere ve çıkıntılı elmacık kemiklerine sahiptir. Orta büyüklükte sivri bir kulakları ile tüm dikkatleri üzerine çekmektedir.

Son derece zarif bir görüntüye sahip bu cins kedi ırkları, uzun ve ince bacaklarıyla atletik bir yapıdadır. Tonkinese kedisinin ön ayakları beş, arka ayakları ise 4 parmaktan oluşmaktadır.  Dipten uca doğru sivrileşen kuyruk uzunluğuna sahiptir ve tamamen gelişim sürecinin tamamlanmaları bir buçuk yılı bulmaktadır. Günümüzde en sık karşılaşılan tüy renkleri şampanya, platin, mavi olarak bilinmektedir.

İlginizi ÇekebilirSiyam Kedisi Özellikleri ve Davranışları

Tonkinese Kedisi Karakter Tablosu

Çocuklarla arası: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 
Zeka: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟
Hareketlilik: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 
Bakım ihtiyacı: 🌟 🌟 🌟 
Oyunculuk: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 
Eğitilebilirlik: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 
İlgi ihtiyacı: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟🌟
Özgürlüğe düşkünlük: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟
Sıcakkanlılık: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟
Şefkat: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟
Uyum: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟

Tonkinese Kedisi Karakter Özellikleri

Tonkinese Kedisi Karakter Özellikleri

Her kedi ırkında olduğu gibi Tonkinese kedisi de düzenli bir ev yaşamını tercih etmektedir. Özellikle sahipleri tarafından rutin bir düzene sokularak, beslenme, uyuma, oyun oynama saatlerinin her gün aynı zaman diliminde olmasından hoşlanır.  Doğası gereği hassas bir kişilik yapısına sahip olan bu cins kedi ırkları sevdikleri tarafından ilgi görmek ister. Sahiplerine alışması durumunda, aralarında aşılması zor güçlü bir bağ kurarak, son derece sadık bir can dostu olduğunu söyleyebilirim.

İlginizi ÇekebilirBurmese (Burma) Kedisi Özellikleri ve Kişiliği Hakkında Dikkat Çeken Bilgiler

Oyun oynamaktan, eğlenmekten, sevdikleriyle kaliteli vakit geçirmekten büyük keyif alan Tonkinese kedisi , sosyal bir kedi olması nedeniyle her daim insanlara kendini kolaylıkla sevdirir. Çevresinde olup biten her şeyi keşfetme dürtüsü nedeniyle meraklı bir kişilik özelliğine sahiptir. Özellikle yaşadığı alanın her köşesini karıştırarak, bu merakını gidermek ister. Çocuklu aileler için ideal bir evcil hayvan olan Tonkinese kedisi, günümüzde çok sık tercih edilen kedi türleri arasındadır.

      Olumlu Özellikleri        Olumsuz Özellikleri
Oyuncu kişiliği ve cana yakın kişilik özelliği sayesinde bulunduğu ortama kolaylıkla uyum sağlayabilen bir yapıya sahiptir. Yoğun iş temposuna sahip kişiler için Tonkinese kedisi önerilmez. Yeterli düzeyde zaman ayırmalı ve ilgi göstermediği takdirde depresyona girme ihtimali yüksektir.

Tonkinese Kedisi Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Tonkinese kedisinin her zaman mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için ihtiyacı olan bakımının yapılması oldukça önemlidir. Uzun ve kabarık bir tüy yapısına sahip olan bu cins kedi ırklarının düzenli olarak uygun bir kedi fırçasıyla bakımının yapılması gerekir. Parlak ve sağlıklı tüy yapısına sahip olukları için tüy bakımının hafta iki kere yapılması gerekir. Bu işlem sayesinde ölü tüylerinde kolaylıkla arınabilmesine yardımcı olursunuz.

İlginizi ÇekebilirKedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? En İyi 5 Kedi Tarağı Önerileri

Tonkinese Kedisi Nasıl Yıkanır?

Genel olarak bakıldığında kedi ırkları, kendilerini temizleyebilme özelliğine sahip temiz hayvanlardır. Bu nedenle sıklıkla yıkanmaya ihtiyaç duymaz. Çok sık yıkadığınız takdirde kedinizin tüy yapısını bozabilirsiniz. Bu nedenle sevimli dostunuzun çok kirlendiğini düşünüyorsanız ılık bir banyo yaptırmanız en ideal seçeneklerden biridir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde İç Kulak İltihabı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Tonkinese Kedisi Beslenme Önerileri

Tonkinese Kedisi Beslenme Önerileri

Tonkinese kedi ırkının sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için beslenme düzeni oldukça önemlidir. Sahiplerinin sevimli dostlarına seçeceği besinler arasında vitamin ve mineral değeri yüksek olan kaliteli kedi maması tercih etmesi gerekir. Ayrıca yaşam süresini olduğundan daha fazla uzatmak için yaşına ve cinsine uygun kedi mamasına yönelmelisiniz.  Sevimli dostunuzun kilo alma durumda diyet kedi mamasına geçiş yaparak daha sağlıklı bir hayata geçiş yapmasına yardımcı olabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Omega-3 Bakımından En Zengin Mamalar: En İyi 5 Balıklı Kedi Maması

Tonkinese Kedisi Sağlık Durumu

Tonkinese kedi cinsi sağlık açısından bakıldığında en sağlıklı kedi ırkları arasında yer alır. Özellikle sahiplerinin sevimli dostlarının ihtiyacı olan besin ve bakımını karşıladığı takdirde sağlık sorunu yaşamadan uzun yıllar sizinle yaşayabilir. Uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda bu ırk kediler ortalama 12 ile 15 yıl arasında yaşam sürelerine sahip olduğu görülmektedir. Tonkinese kedi ırkının bilinen herhangi bir kalıtsal hastalığı yoktur ve gayet sağlıklı bir kedi cinsidir.

Tonkinese Kedisi Tarihi ve Kökeni

Tonkinese Kedisi Tarihi ve Kökeni

Tonkinese kedisi Asya kökenli bir kedi ırkıdır. Geçmiş tarihlere ev sahipliği yapmış bu ırk yetiştiricileri tarafından Birman ve Siyam kedilerinin çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Daha sonraki dönemlerinde Dr. Joseph Thompson tarafından Asya’dan Avrupa’ya getirilen Tonkise kedisi, 1967 yılında bir ırk olarak tanınmaya başlamıştır. Günümüzde popüler kedi ırkları arasındadır.

Tonkinese Kedisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Tonkinese Kedisi Yaşam Süresi?

Tonkinese kedisi ortalama 12 ile 15 yıl arası yaşam süresi vardır.

Tonkinese Kedisinin Ağırlıkları Nasıldır?

Tonkinese kedi ırkının ağırlıkları 4 kilogramdan 10 kilograma çıkabilmektedir.

Tonkinese Kedisinin Çocuklarla Uyumu Nasıldır?

Tonkinese kedisi uyumlu bir yapıya sahip olduğu için çocuklarla gayet iyi anlaşır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup