Köpek

Bohem Çoban Köpeği Eğitimi Nasıl Verilir, Bakımı Nasıl Yapılır?

Bohem çoban köpeği, 8000 yıllık geçmişe sahiptir. Evcilleştirildiği dönemlerde sürüleri koruması için sahipleri tarafından geliştirildi. Sadakatli, sevecen ve sahibine düşkünlüğü ile bilinen Bohem köpeği, safkan köpektir.

Köpek cinsleri arasında yapısı ve özellikleri ile dikkatleri üzerine çeken Bohem çoban köpeği, Bohemya’nın güneyinde (şu anda Çek Cumhuriyeti’nde bulunan tarihi bölge) yaşayan Chodové zamanında 14. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Diğer köpek cinslerinden daha farklı yapısı ile dikkat çeken Bohem hakkında merak ettiklerinize cevap bulmak için yazımızı okumaya devam edin.

Bohem Çoban Köpeği Fiziksel Özellikler

Bohem Çoban Köpeği Fiziksel Özellikleri

Bohem çoban köpeği, orta boy bir çoban köpeğidir ve erkeklerde 19 ile 27 kilogram, dişilerde 17-24 ağırlığındadır. Omuzlardaki yükseklik, içlerinde 52 ile 55 santimetre ve içlerinde 49 ile 52 santimetre arasındadır. Kompakt görünüşe sahiptir ve dikdörtgen vücut şekilleri, sayesinde zarif bir görüntüye ulaşır.

Paltosu: Uzun, yoğun ve astarlıdır bu sayede soğuk ve kötü hava şartlarına karşı iyi koruma sağlar. Göğüs ve boyunda şiş şeklinde olup vücudun geri kalanı düz ve uyumludur.
Rengi: Siyah, özellikle bacaklarda ten rengi tonları hakimdir.
Başı: Kama şeklinde ve orta uzunluktadır.
Kulakları: Orta büyüklükte, üçgen şekillinde ve diktir.
Gözleri: Açıktan koyu kahverengiye gider ve  badem şeklindedir.
Kuyruğu: Hafif bir eğri çizer ve sarkıktır.

Bohem Çoban Köpeği Eğitimi

Bohem Çoban Köpeği Eğitimi

Bohem çoban köpeği, aktivitelerin çoğunu hevesle karşılayan zeki, hızlı öğrenen bir cinstir. Bu cins köpek,  çalışmayı sever, ancak yorulduklarında da direk dinlenmek ister. Bohem Çoban çok kolay eğitilir, bu nedenle temel eğitim verilmesi çok uzun zamanınızı almaz.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi

“Kalk”, “gel”, “aşağı”, “topuk”, “kapalı”, “otur” ve “bırak”  gibi komutları öğrenmesi köpeğinizle olan ilişkinizi güçlendirir. Ancak hassas bir köpek olduğu için eğitim sırasında köpeğinize karşı sakin bir tutum sergilenmelidir. Eğitimin daha verimli olması için sahiplerine bu noktada çok iş düşer. Köpek bu süreçte, kendini güvende hissetmek ister bu nedenle sahibinin ona iyi davranması ve güzel sözler söylemesi gerekir. Bu hem güvende olduğunu hissetmesini em de eğitim sırasında daha rahat olmasını sağlar.

Bohem Çoban, aile üyelerine olan bağlılığı ve çocuklara karşı sıcakkanlılığı nedeniyle mükemmel bir aile köpeği yapar. Genel olarak yabancılara karşı arkadaş canlısıdır ve diğer hayvanlar ile iyi geçinir. Egzersiz yapmayı sever aynı zamanda da kanepede sahibinin kucağında oturmaktan da mutlu olan bir cinstir.

Köpeğinize temel eğitim, tuvalet eğitimi, itaat eğitimi gibi ihtiyacı olan eğitimin nasıl verilmesi gerektiğini ve bu süreçte ne yapılması gerektiğini bilmek oldukça önemlidir. 

İlginizi Çekebilir: Köpek İleri İtaat Eğitimi Nasıl Verilir? (Detaylı Anlatım)

Bohem Çoban Köpeği Beslenme

Bohem Çoban Köpeği Beslenme

Bohem Çoban, atletik yapı gereği ve parlak kürkünün devamlılığı adına yüksek kaliteli bir mama kullanması önemlidir.

  1. Sekiz ile on iki haftalık Bohem çoban yavru köpeğinin günde dört öğün beslenmeye ihtiyacı vardır.
  2. 3-6 aylık Bohem çoban yavru köpeğinin yirmi dört saatte bir 3 öğün beslenmelidir.
  3. Altı aylıktan başlayarak bir yaşına kadar günde 2 kez beslenmesi gerekir.
  4. Bohem çoban köpeği bir yaşında geldikten itibaren yirmi dört saatte, bir kez beslenmesi yeterlidir.
  5. Bununla birlikte, çoğu zaman yetişkin bohem çoban köpeği günde 2 kez küçük porsiyonlar olmak şartıyla yemek yemeyi tercih edebilir. Bu tamamen sahibinin inisiyatif kalmıştır ve dilediği takdirde köpeğinin öğününü 2’ ye çıkartabilirsiniz.

Köpeğinizin daha sağlıklı ve uzun bir hayat geçirmesi için doğru beslenmesi gerekir. Bu nedenle işinize yaracağını düşündüğüm “köpekler nasıl beslenir” yazısına tıklayarak daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bohem Çoban Köpeği Mizacı

Bohem Çoban Köpeği Mizacı

Bohem çoban köpeği, aileye olan bağlılığı, sevecenliği, koruyuculuğu ve özgürlüğüne düşkünlüğüyle nam salmıştır. Bir çoban köpeği olduğu içi korumacı içgüdüye sahiptir ve sahiplerine karşı itaatkârdır. Her zaman tetiktedir, bu özelliği onu mükemmel bir gözcü yapar. Ailesine olan bağlılığı onun korumacı içgüdüsünü harekete geçirir ve onları tehlikede hissettiği an hiç düşünmeden savunmaya geçebilecek potansiyele sahiptir.

Bohem Çoban Köpeği Bakımı

Bohem Çoban Köpeği Bakımı

Sevimli dostlarımızın bakımı oldukça kolaydır. Düzenli olarak tüylerini fırçalanması, çoban köpeğinizin temiz kalmasına ve tüy dökülmesinin azaltılmasına yardımcı olur. Özellikle yaz aylarında vücudunun herhangi bir yerinde pire veya kene olup olmadığını kontrol etmeniz önemli noktadır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Köpeğinizin banyoları, gerçekten gerekli oldukları durumlarla yaptırılmalıdır, bu nedenle sık sık yaptırılması tavsiye edilmez. Tırnak bakımı, göz ve kulak muayeneleri yapmak, onları temiz tutmak ve enfeksiyondan uzak tutmak için uygun şekilde temizlemek temel ihtiyaçlarından biridir.

Bohem Çoban Köpeği Sağlık Sorunları

Bohem Çoban Köpeği Sağlık Sorunları

Bohem çoban köpeği etkileyen çok az hastalık vardır ve genel olarak bu cins köpekleri etkileyen bir hastalık yoktur. Ancak her köpekte görülebilen sağlık sorunları bu ırk içinde geçerliliğini koruyor. Bohem çoban köpeği her köpek gibi kulak enfeksiyonlarından muzdarip olma eğilimindedir. Genellikle tüm köpeklerde en sık görülen hastalıktır. Bu yüzden kulaklarını düzenli olarak temizlemeniz çok önemlidir çünkü ne kadar temiz olurlarsa kulak kanallarında o kadar az mikrop ve kir birikir. Böylelikle herhangi bir enfeksiyon durumuyla karşılaşma olasılığınız minimum düzeye iner.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İshal Nedenleri ve Çözümleri

Köpeğinizin ağzı yoğun olarak kokuyorsa, akıllara ilk olarak diş eti hastalığı gelir. Ancak bunun nedeni bu sorun olmayabilir, çünkü diğer hastalıklarda da bu belirti vardır. Örnek vermem gerekirse, meyvemsi bir koku bazen diyabet belirtisi olabilirken, karaciğer veya bağırsak hastalıkları kötü nefese neden olabilir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Tarihi ve Kökeni

Tarihi ve Kökeni

Bohem Çoban köpeğinin köklü bir tarihi vardır. Bu cinsin tarihi,  Bohemya’nın güneyinde (şu anda Çek Cumhuriyeti’nde bulunan tarihi bölge) yaşayan Chodové zamanında 14. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Daha sonra bölgelerindeki yetiştiricileri tarafından sürülerini korumaları için kullanıldı.

Çek Sinoloji Birliği tarafından 14 Ocak 1984’te ulusal bir cins olarak kabul edildi. 27 Kasım 1991’de Chod Köpek Dostları Kulübü (Klub Pratel Chodského Psa) kuruldu. Kökenler Kitabı şu anda 2100’den fazla köpeği listelenmeye devam ediyor. Federation Cynologique Internationale tarafından henüz bu cins tanınmamıştır ve bu konuyla ilgili yılında talepte bulunmuşlardır.

Sık Sorulan Sorular

Bohem Çoban Köpeği Aile Yaşantısına Uygun mudur?

Bohem çoban köpeği sahiplerine karşı itaatkar bir köpektir ve çocuklarla iyi anlaşabildikleri için aile hayatına uygun bir cinstir.

Bohem Çoban Köpeği Yaşam Süresi

Bohem çoban köpeklerinin ortalama yaşam süresi yıldır.

Bohem Çoban Köpeği Uyumlu mudur?

Bohem çoban köpeği yapı itibariyle son derece uyumlu hayvanlardır. Ancak kendilerini tehlikede hissederlerse saldırgan davranışlar içerisine girebilir.

Bohem Çoban Köpeği Kolay Eğitilir mi?

Son derece zeki bir hayvan olan bohem çoban köpeği kolay eğitilebilen bir cinstir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup