Kedi

Manks Kedisinin En Dikkat Çeken Özellikleri ve Karakter Tablosu [Bakım Önerileri]

Manks kedisi, adını ilk olarak ortaya çıktığı Mans Adası’ndan almıştır. Doğal mutasyon ile ortaya çıkan bu kedilerin birden fazla türü vardır. Bazı türlerinin kuyruk uzunluğu normal boydayken bazıları ise yaklaşık 3-4 cm gibi bir kuyruk uzunluğuna sahiptir. Sahibine oldukça bağlı ve ilgi görmeyi seven bu kediler, uzun süre ilgisiz kaldıklarında çok strese girebilirler.

Manks Borneo Altın Kedisinin Genel Özellikleri

  1. Doğal mutasyon ile ortaya çıkan Manks cinsi kediler, “Manx” veya “Kuyruksuz Manx” olarak da bilinmektedir.
  2. Manx kedileri, oldukça yaygın bir üne sahiptir. Hatta öyle ki, dünyadaki en popüler ve en pahalı kedi cinslerinden bir tanesidir.
  3. Bu kedilerin en dikkat çeken özelliklerinden biri de utangaç bir yapıya sahip olmalarıdır. Hatta öyle utangaçlardır ki, kendi sahibine alışmaları bile aylarca sürebilir.
  4. Sahibine alışabilen Manx kedisi, ona bir kere alıştıktan sonra çok güçlü bir bağ kurarlar.
  5. Kendi sahibinin gösterdiği ilgi haricinde ilgi görmekten çok fazla hoşlanmayan bir kedi cinsidir.
  6. Oldukça dikkat çekici bir karakter yapısına sahip olan Manks kedisi, eve yabancı biri geldiğinde saklanabilme potansiyeline de sahiptir.
  7. Bu kedilerin birçok türü vardır ve karakteristik özellikleri her türe göre değişiklik gösterebilir. Örneğin Rupy Manx kedileri çok daha sevecen ve dost canlısıyken Longles ve Stumpy Manx kedileri daha utangaç, ürkek ve çekingen bir yapıya sahip olabilmektedirler.
  8. Oyun oynamayı oldukça fazla seven bu kediler, alıştıkları sahibinden ilgi görmeye bayılırlar ve hatta göremediklerinde de strese bile girebilirler.
  9. Uysal ve uyumlu bir yapıya sahip olan bu kediler, diğer hayvanlarla da kolaylıkla uyum yakalayabilir.
  10. Manx kedileri, evinde farklı petler besleyen aileler için oldukça iyi bir tercihtir.

Manks Kedisinin Karakter Tablosu

Özgürlüğe düşkünlük:  🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟
Zeka: 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟
Mırıldanma:  🌟 🌟🌟 🌟 🌟
Oyunculuk: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟
Çocuklarla arası: 🌟 🌟 🌟 🌟 🌟🌟 🌟 🌟🌟

Manks Kedisinin Kişilik Özellikleri

Manks Kedisinin Kişilik Özellikleri

Manks kedisi, oldukça utangaç ve çekingen bir yapıya sahiptir. Tabii ki birkaç farklı türe sahiptir ve her türün kişilik özellikleri değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı türleri çok sosyal ve aktif iken bazıları ise çok ürkek ve çekingen bir yapıya sahip olabilmektedir. Başkalarına zor alışabilen bu kedilerin kendi sahibine alışması bile aylar boyu sürebilir. Oldukça uyumlu ve uysal bir yapıya sahip olan Manks kedisinin çocuklarla arası da çok iyidir. Diğer petlerle de kolaylıkla anlaşabildiği ve uyum içerisinde yaşayabildiği için farklı petlere sahip olan aileler için oldukça ideal bir kedi cinsidir. Evinizde farklı hayvanlar da besliyorsanız ve bir de kediniz olsun istiyorsanız Manks kedisini tercih edebilirsiniz.

 Manks Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Tüy rengi: Siyah, gri, beyaz, kül
Kuyruk uzunluğu: Normal ya da çok kısa
Gövde: Orta
Kürk yapısı: Uzun, yoğun
Ortalama yaşam süresi: 13-14 yıl arası yaşam süresi

Manks Kedisinin Bakımı Hakkında Öneriler


1- Manks Kedisi Tüy Bakımı

Manks kedisinin tüy bakımı çok da zorlayıcı olmadığı için sahiplerini de pek fazla yormaz. Bu kedilerin tüylerini yaklaşık 10 günde bir taramanız yeterli olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Tüy Toplama Eldiveni: Kedilerde Tüy Bakımı İçin En Basit Yöntem


2- Manks Kedisi Genel Bakım

Bakımı oldukça kolay olan bu kedilerin tırnakları yaklaşık 3-4 ayda bir uzar ve bu uzadıkları dönemde bakıma ihtiyaç duyarlar. Onun haricinde kulak ve göz gibi diğer bakımlarını ise her kedide olduğu gibi yapmanızda sakınca yoktur.

İlginizi Çekebilir: 6 Adımda Kedi Bakımı: Kedi Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Manks Kedisi Beslenme Tavsiyeleri

Manks cinsi kedileri hem kuru mama ile hem de yaş mama ile besleyebilirsiniz. Fakat belirli bir beslenme düzeni olması ve kaliteli mamalarla beslenmesi sağlığı açısından da oldukça önemlidir. İhtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılayan kaliteli mamalarla sağlıklı bir şekilde beslenen Manks kedisi, ortalama 13-14 yıllık bir yaşam ömrüne sahip olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Omega-3 Bakımından En Zengin Mamalar: En İyi 5 Balıklı Kedi Maması

Manks Kedisi Sağlık Durumu

Manks Kedisi Sağlık Durumu

Manks cinsi kedilerin genlerinin mutasyona uğramış olması nedeniyle kısa bir omurga yapısı bulunmaktadır. Uğradıkları genetik mutasyon nedeniyle birçok hastalıkları bulunmaktadır. Yavru oldukları dönemde korneasının hasar görmesi nedeniyle görme sorunları çok sık görülebilmektedir. Bağırsak, mide ve omurgada oluşan hastalıkların nedeninin genlerle bağlantılı olması nedeniyle tedavi edilemeyebilir.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Kusar? Kedi Kusmasının 10 Nedeni

Manks Kedisinin Kökeni ve Tarihi

Manks Kedisinin Kökeni ve Tarihi

İlk olarak 16. yüzyılda keşfedilen Manks kedisi, önce İngiltere’ye ve İrlanda’ya getirilmiştir. Bazı türlerinin kısa bir kuyruk yapısına sahip olması nedeniyle oldukça ilgi gören bu kediler, zamanla tüm Avrupa’da yayılmaya başlamıştır. Günümüzde ise Manks cinsi kediler, en popüler ve en pahalı kedi ırkları arasında yer almaktadır.

Manks Kedisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Manks Kedisi Tüy Döker mi?

Manks kedileri uzun bir tüy yapısına sahip olsalar da çok fazla tüy dökmedikleri için sahipleri de bu konuda çok fazla yorulmaz.

Manx Kedisi Ne Kadar Yaşar?

Manks kedi, ortalama 13-14 yıl arası yaşam süresine sahiptir.

Manx Kedisi Nerenin Kedisi?

Manks Kedisinin ilk ortaya çıktığı yer Mans Adası’dır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup