Kedi

Kediler Çikolata Yiyebilir Mi? Kedilerde Çikolata Zehirlenmesi

Kediler çikolata yiyebilir mi? Çikolata, insanlar için en popüler ikramlardan biri olarak kabul edilir, ancak bu durum kediler için farklı olabilir. Kediler çikolata yiyebilir mi? Sorusuna tek bir cevap vermek gerekirse “yiyemez” olacaktır. Çikolata çoğu durumda kediler için çok toksik olarak kabul edilir.

Çikolatanın zararlı olduğunu ifade ettikten sonra çikolatanın zararlarından ve kedinizin çikolata yediyse ne yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Çikolata Neden Kediler İçin Kötüdür?

Çikolata, içinde kafein ve teobromin bulunması nedeniyle kediler için güvenli değildir. Theobromine, çikolata yapmak için kullanılan kakao bitkisinde bulunan bir alkaloiddir. Genel olarak, teobromin, kedigiller ve köpekler de dahil olmak üzere bir dizi hayvan için toksik olarak belirtilir. Yani onu köpek arkadaşlarınızla da paylaşmayın.

Bir kedi çikolata yer ve kafein veya teobromin alırsa, ishal, kusma ve artmış kalp atış hızı olabilir. Kafein bir uyarıcı olduğundan, kedinizde huzursuzluk veya hiperaktivite fark edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri (tıklayın)

Kediniz Çikolata Yediyse Ne Yapmalısınız?

kediler çikolata yiyebilir mi

Kediniz bir şekilde çikolata yemeyi başardı ve yukarıdaki semptomlardan herhangi birini (veya genel olarak tipik olmayan herhangi bir davranışı) gösteriyorsa, acil durum veterinerinizi hemen arayın.

Çoğu durumda, veteriner kediyi getirmeyi ve kusturmayı önerecektir. Ayırca kalp atış hızlarının giderilmesine yardımcı olmak için ilaç da sağlanabilir.

Tüm bunlara rağmen hemen telaşlanmanıza gerek yok. Çikolata yemek kediler için çok tehlikeli olsa da genellikle siz vermediğiniz sürece kediler çikolata yemek istemeyecektir. Çikolata, her ne kadar insanlar için çekici olsa da kediler için iştah açıcı bir gıda değildir. Kediler genel olarak tatlı şeyleri yemek istemez.

İlginiz Çekebilir: Kedilerde Eklem Ağrısı: Eklem Ağrıları İçin En İyi 5 Kedi Maması (tıklayın)

Kedilerde Çikolata Zehirlenmesi Belirtileri

kediler çikolata yiyebilir mi

Çikolata zehirlenmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkan belirtiler her kedide farklılık gösterebilir. Genel olarak ortaya çıkan belirtiler ise şunlardır:

  1. Anormal / hızlı kalp atış hızı
  2. Kan basıncında değişiklik
  3. Ateş
  4. İshal
  5. Kusma
  6. Koma
  7. Kalp yetmezliği
  8. Kas seğirmesi / titreme
  9. Letarji

İlginizi Çekebilir: Böbrek Hastası Kediler İçin En İyi 5 Kedi Maması (2020) (tıklayın)


Alkoloidler Kedilere Ne Yapar?

Kediler, teobromini insanlarla aynı şekilde metabolize etme ve sindirme yeteneğine sahip değildir. Bu nedenle, teobromin, yirmi dört saat boyunca kedinin kan dolaşımında kalacaktır. Bu yüzden iç sistemlerine ve sağlığına zarar verir. Alkoloidlerin zararları şunlardır:

  1. Kasları gevşetir
  2. Sinir sistemini uyarır
  3. Diüretik özellikleri nedeniyle sıvı kaybını artırır
  4. Düşük kan basıncı
  5. Kalp atış hızınızı artırır

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Bağırsak Kurdu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? (tıklayın)


Kedilerde Çikolata Tüketimi Nasıl Engellenir?

kediler çikolata yiyebilir mi

Çikolata tüketimini engellemek kesin olarak mümkündür. İlk olarak evinizdeki çikolataları kedinizin ulaşamayacağı yerlere konumlandırın. Çikolatayı saklarken, kedinizin meraklı ve araştırmacı olduğunu göz önünde bulundurun. Bununla beraber çikolatayı bir kabın içerisinde saklayın.

Kediler genel olarak şekerli ürünlere ilgi duymadığı için çikolatayı iyi bir yere sakladıktan sonra kedinizin çikolata yemesi mümkün olmayacaktır. Bu sayede olası çikolata zehirlenmesini engellemiş olacaksınız.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Kusar? Kedi Kusmasının 10 Nedeni (tıklayın)

Kedime Çikolata Yerine Ne Verebilirim?

Kedinize ziyafet çekmesi için çikolata verdiğinizi düşünürsek çok daha iyi seçenekleriniz olduğunu biliyoruz. Bunlar arasında en önde geleni ise kesinlikle ödül mamalarıdır.

Kediler için özel üretilmiş olan ödül mamaları kedilerin en sevdiği besinler arasında yer almaktadır. Kediniz ödül maması için deli olacak ve severek tüketecektir. Yine de aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Aksi halde kediniz aşırı kilo alabilir. Kedilerin için en iyi “abur cubur” ödül mamalarıdır.

Uygun fiyatlı ödül maması satın almak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Bununla beraber kedilerin sevdiği meyve ve sebzeleri tüketmesine için verebilirsiniz. Örneğin; muz, yaban mersini, havuç, kavun, tatlı patates kediler tarafından çok sevilerek tüketilir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde soğuk algınlığı neden olur? (tıklayın)

Kedilerde Sağlıklı Beslenme İçin Ne Yapmalıyım?

kediler çikolata yiyebilir mi

Kedinizin sağlıklı bir beslenme sistemine sahip olması için kesinlikle tek yapmanız gereken yüksek kaliteli kedi maması kullanmanızdır. Kedilerin ihtiyacı olan tüm besin maddeleri kedi mamalarının içerisinde yer almaktadır. Bu sayede daha sağlıklı olurlar ve bağışıklı sistemi güçlenir.

Kedilerin beslenme sistemini desteklemek için beslenme programlarına yaş kedi maması ve ödül maması ekleyerek beslenme çeşidi sunabilirsiniz. Bu sayede kediler için tam ve dengeli beslenme sağlayabilirsiniz. Tüm bunlar için aşağıdaki linkleri kullanarak uygun fiyata kaliteli mama satın alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Alerji Nedenleri ve Çözümü (tıklayın)

Kedilerde Çikolata Zehirlenmesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kediler Neden Çikolata Yiyemez?

Kedilerin çikolata yiyememesinin en temel nedeni zehirlenmedir. Bunun yanı sıra çikolata, kedilerde ishal, kusma ve vücut ısısında gereksiz yükselme gibi yan etkiler yaratabilmektedir.

Kediler Çikolata Yerse Ne Yapmalı?

Kediniz sizden habersiz çikolata yediyse hemen bir veteriner hekime başvurmalısınız. Veteriner hekime başvurmadan kesinlikle kusturmak için herhangi bir madde vermemelisiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup