Kedi

Kediler Neden Kusar? Kedim Kusuyor Ne Yapabilirim?

Çoğu kedi sahibi daha önceden kedisinin kustuğuna tanıklık etmiştir. Ancak bu durumu pek umursamamıştır. Kedilerde kusma, hızlı yemek yemek gibi basit bir sebepten ortaya çıkabileceği gibi acilen müdahale edilmesi gereken bir durumda olabilir.

Kedilerde genelde midesini rahatsız eden yemekler yediğinde veya yemek yedikten hemen sonra oyun oynadıkları için kusmaktadır. Ancak bunun yanında mide ve bağırsak problemlerinin de belirtisi olabilir.

Kedilere Kusmaya Sebep Olan Problemler Nelerdir?

kedilerde kusma

  1. Safra kesesi inflamasyonu
  2. Pankreas rahatsızlıkları
  3. Operasyon sonrası bulantı
  4. Zehirli madde tüketimi
  5. Bağırsak veya midedeki yabancı maddeler (Oyuncak, tüy yumakları)
  6. Bağırsak parazitleri
  7. Akut böbrek yetmezliği
  8. Akut karaciğer yetmezliği
  9. Viral enfeksiyon
  10. İlaç yan etkisi
  11. Bakteri enfeksiyonları
  12. Beslenme kaynaklı sebepler (Mama değişimi, gıda intoleransı)

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Bağırsak Kurdu Nasıl Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir?

Kedim Sürekli Kusuyor Ne Yapmalıyım?

kedilerde kusma

Kedilerde kusma tıpkı insanlardaki gibi olağan bir durumdur. Eğer kediniz arada bir az miktarda kusuyorsa endişe etmeniz gerekmez. Ancak kediniz sık ve düzenli bir şekilde kusuyorsa bir hastalığın belirtisi olabilir. Eğer kediniz 24 saat içerisinde sürekli olarak kusuyorsa bir veteriner hekime başvurmanız en doğru karar olacaktır. Kronik kusmanın belirtileri aşağıdaki hastalıklardan olabilir.

  1. Kabızlık
  2. Karaciğer yetmezliği
  3. Böbrek yetmezliği
  4. Nörolojik rahatsızlıklar
  5. Kolit
  6. Gastrit
  7. Pankreas rahatsızlığı
  8. Gıda alerjisi
  9. Yabancı madde
  10. Ülser
  11. Zehirlenme
  12. Mide ya da bağırsak kanseri
  13. Parazit
  14. Bağırsak kurdu enfeksiyonu

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Sağlıklı Olması İçin En İyi Mama Önerileri [2020 GÜNCEL]

Kedinizin Başka Rahatsızlığı Var mı?

kedilerde kusma

Kedinize kusmadan dolayı net bir tanı koymak oldukça zor olacaktır. Sadece kusmaya bakılarak kesin bir sonuca varılması doğru değildir. Kusmanın yanında diğer rahatsızlıklarına ve yan etkilerine bakmak gerekir. Örneğin;

  1. Dehidrasyon
  2. Uyuşukluk
  3. Kusmukta kan
  4. Kusmanın sıklığı
  5. İshal

Kedilerde Kusma Nasıl Engellenir?

kedilerde kusma

Kedilerde kusmayı durdurmanın en etkili yöntemlerinden bir tanesi kediniz kustuktan sonra 2 saat boyunca mama ve su vermemek olacaktır. Daha sonra azar azar su vermeye ve yağsız, tuzsuz bir beslenme sağlanabilir. Bu rejimin içerisinde haşlanmış patates, derisiz, haşlanmış tavuk gibi yemekler bulunabilir. Bazı durumlarda ise veterinere gidilerek serum takılması veya antibiyotik verilmesi gerekebilir.

Kedilerde kusma olağan bir durumdur ancak kusma sıklıkla devam ediyorsa hemen bir veterinere başvurmanız gerekmektedir. Çünkü kusma başka bir hastalığın belirtisi olabilir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde İshal Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerin Kusma Şekilleri

kedilerde kusma

Kediler farklı durumlarda farklı nedenlerden dolayı kusabilir. Bu yüzden kusmanın çeşidini bilmek kedinin sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olmak için oldukça önemlidir. En sık görülen kusma şekilleri şunlardır;

  1. Kedilerde Akut Kusması: Bilindiği üzere kediler günlük yaşantılarında tüy yutmaktadır. Bu yuttukları tüyü çıkartmak için kusarlar. Bu durum oldukça normal ve sağlıklıdır. Bu kusma türü sürekli olarak yaşandığı için de akut kusması denmektedir.
  2. Kedilerde Aralıklı Kusma: Aralıklı kusmalar kedilerde sağlık sorunun habercisi olabilir. Bunun sonucunda; tümörler, ülser ve diğer metabolizma sorunları görülebilir. Böyle bir durumda karşılaştığınızda vakit kaybetmeden veterinere gitmeniz gerekmektedir.
  3. Kedilerde Kan Kusma: Kedilerin kan kusması oldukça ciddi bir sorundur. Zehirlenme, tümör, mide ve bağırsak ülseri ve iç kanamanın habercisi olabilir. Eğer kediniz kan kusuyorsa vakit kaybetmeden veterinere başvurmanız gerekir.

Kedilerde tüy yumağı kusmasını engellemek için özel üretilen mamalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Kedilerde Kusma Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kediler Neden Kusar?

Kedilerde kusma görülmesinin en temel nedeni kimyasal madde yutmalarıdır.

Kedilerin Kusması Nasıl Engellenir?

Kediniz kusuyorsa kesinlikle engellemek için su, mama ya da ilaç vermeyin. Ve bir an evvel veteriner hekime başvurun. Yanlış tedavi etme şekli çok daha kötü hasarlara yol açabilmektedir.

twitter beğeni satın al

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Kediler mevsim geçişlerinde tüy dökülmesi arttığı için kendilerini yaladıklarında midesinde tüy topaklaşması oluşuyor ve kusuyorlar. Bunun çözümü için kedi maltı kullanmalıdır, böylece kedimiz yutmuş olduğu tüyleri dışkı yoluyla atmaktadır, maltın tadını beğenmeyen kediler içinde alternatif olarak peynir tadında maltlarda bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup