Kedi

Kedilerde Bağırsak Kurdu Nasıl Oluşur, Nasıl Tedavi Edilir?

Bağırsak kurdu tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de olumsuz etkiler bırakmaktadır. Eğer evcil bir kediniz varsa hayatının herhangi bir döneminde bağırsak kurdu rahatsızlığı geçirme ihtimali yüksektir. Yapılan araştırmalara göre kedilerin %45’i bağırsak kurduna yakalanmaktadır ve kedilerin bağırsak kurdu hastalığı geçirme ihtimali geçirmeme ihtimalinden daha yüksektir.

Eğer kediniz bağırsak kurduna yakalandıysa telaş etmenize gerek yok. Teknolojinin gelişmesiyle beraber bağırsak kurdu tedavileri son derece gelişmiştir. Veterinerinizin uygulayacağı doğru tedavi yöntemiyle kediniz bağırsak kurdundan tamamen kurtulabilir.

Kedilerde Bağırsak Kurdu Nasıl Oluşur?

Kedilerde görülen bağırsak kurdunun bulaşması bağırsak kurdunun türüne göre farklılık gösterebilir. Ancak genellikle kediler, enfeksiyon kapmış olan dışkılardan ve karşılaştıkları yumurtalardan hastalık kapmaktadır. Örneğin; kediniz bir dışkıya bastıktan sonra sizin onu temizlediğiniz anda bu parazitleri yutabilir.

Bağırsak kurtları, sokak kedilerinde çok daha yaygın bir şekilde gözlemlenir. Bir kedi kemirgen avlayıp onu yediğinde kurt lavralarının oluşumu başlar ve kurtlar, kedilerin bağırsağında yaşamaya başlar.

İlginizi Çekebilir: Kediler Neden Kusar? Kedi Kusmasının 10 Nedeni

Yuvarlak solucanlar, yuvarlak kurtlar, kedilerin bağırsaklarında en çok görülen parazitlerdendir. Bu kurtlar genellikle kemirgenleri avlayıp yediği zaman veya parazit taşıyan dışkılarla temasından son bulaşır.

Yuvarlak kurtlar 1-2 cm uzunluğunda olup kedinin bağırsağındaki besinlerle yaşamını sürdürmektedir. Kedinin besinlerinden çalarak hayatta kalan bu kurtlar, yumurta üretirler ve bu yumurtaları kedinin dışkısıyla beraber dışarı çıkartırlar. Daha sonra bu dışkıya başka bir kedi temas ettiği zaman o kediye de parazit bulaşmış olur.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Uzun ve Sağlıklı Yaşaması İçin 18 Öneri

Bağırsak Kurtları Yavru Kedileri Nasıl Etkiler?

Bağırsak kurtları özellikle yavru kediler için oldukça büyük bir sorundur. Hassas ve korunmasız bir yapıda olan yavru kedilerde bulunan bağırsak kurtları anemiden kan kaybına kadar pek çok büyük soruna yol açabilir.

Yavru kediler sürekli büyüme ve gelişme durumunda olduğu için ishal yoluyla besin kaybetmemeleri gerekir. Aynı zamanda yavru kedilerin bağışıklık sistemleri tam anlamıyla gelişmediği için bu tip bağırsak enfeksiyonlarına karşı savunmasızdırlar. Eğer kedinizde ishal, dışkıda kan kaybı, kilo kaybı ve kusma gibi sorunlar görüyorsanız bunun sebebi bağırsak kurtları olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınız zaman en kısa zamanda veteriner hekime gitmeniz en doğru karar olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde İshal Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde Bağırsak Kurtları Nasıl Anlaşılır?

Genellikle veteriner hekimler fiziksel muayene sonucunda sonucunda teşhisleri koyabilmektedir. Bu muayene sırasında dışkının mikroskop altında incelenmesi de dahildir. Bunun haricinde bazen kan testi ve genel tedavi gibi yöntemlere de başvurulur.

Eğer kedinizde bağırsak kurdu teşhis edilmişse başka bir hastalığı olmasa bile tedaviye başlanır. Bağırsak kurdu için bulunan pek çok farklı ilaç vardır. Bunlardan, kedinizin yaşı, cinsi, fiziksel özellikleri, bağırsak kurdunun türü göz önünde bulundurularak en doğru olanı tercih edilir.

İlginizi Çekebilir: Kediler Çikolata Yiyebilir Mi? Kedilerde Çikolata Zehirlenmesi

Kedilerde Bağırsak Kurtları Nasıl Tedavi Edilir ve Nasıl Önlenir?

Bağırsak kurdunun türüne göre yapılan ilaç tedavisinden sonra tekrardan dışkı örneği alınarak incelenir ve takip edilir. Bu takip süreci haftalarca veya aylarca devam edebilir. Veterineriniz bağırsak kurdunun tamamen yok olduğunu teyit ettiği zaman tedaviye son verecektir.

Kediniz bağırsak kurtlarından kurtulduktan sonra tekrar bu hastalığa yakalanmaması için almanız gereken önlemler bulunmaktadır. Özellikle kedinizin bulunduğu ortamın temiz olması çok önemlidir. Bunun haricinde diğer kedilerle olan temasını minimuma indirmek gerekir. Ayrıca zaman zaman kedinizin dışkısını incelemeniz ve rutin kontroller için veterinere götürmeniz iyi bir çözüm olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedilerin Daha Sağlıklı Olması İçin En İyi Mama Önerileri [2020 GÜNCEL]

Kedilerde Bağırsak Kurdu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kedilerdeki İç Dış Parazitler İnsana Bulaşır mı?

Kedilerdeki parazitler maalesef ki insanlara bulaşabiliyor. Bu nedenle düzenli olarak aşılarını yaptırmalı ve veteriner hekim kontrolüne götürmelisiniz.

Kedilerde Bağırsak Kurdu Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde bağırsak kurdu olduğu ishal, kilo kaybı, kusma, dışkıda kan, karnının şişmesi ve halsizlik gibi durumlarda anlaşılabilir.

twitter takipçi satın al

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup