Kedi

Kediler İçin Islak Mama Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tüm hayvanlarda olduğu gibi kedilerde de mama seçimi çok önemlidir. Islak mama seçimi kedinizin uzun vadedeki sağlığı için oldukça önemli olacaktır. Islak mama seçenekleri arasında bir çok farklı çeşit bulunmaktadır. Bunların arasından seçim yapmak oldukça kafa karıştırıcı olabilir.

Islak mamaların arasında karar verirken sadece tadını referans almak yanlış olacaktır. Tadının yanında kokusu, ebatları,dokusu ve besin değerleri önemli bir ölçü birimidir. Islak mama seçerken nelere dikkat etmelisiniz, ıslak mama nasıl seçilir gibi soruların cevapları yazımızda bulabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Kediler İçin En İdeal Mama ve Su Kabı Modelleri: Mama Kabı Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Kediler İçin Islak Mama Seçimi

Doğru ıslak mamaya karar vermek tek seferde yapılacak bir şey değildir. Daha doğrusu doğru mamayı bulduğunuzu anlamak ilk deneme de kolay olmayacaktır. Kedinizin severek tüketeceği bir mamayı bulmak için için içine kedinizi de dahil etmelisiniz ve mamaları test ettirmelisiniz. Bu deneme yanılma yöntemiyle gerçekleşen dönemde doğru mamayı bulabilirsiniz.

Kedinizin en seveceği mamayı bulmak için denemeler yapmaktan çekinmeyin. Bir çok mama markasının farklı çeşitlerde, farklı içeriklerde ve farklı tatlarda mamaları bulunmaktadır. Bununla beraber yetişkin kediler, kısır kediler ve yavru kediler için farklı mama çeşitleri de vardır.

İlginizi Çekebilir: Omega-3 Bakımından En Zengin Mamalar: En İyi 5 Balıklı Kedi Maması

Islak Mama Çeşitleri

1- Ezme: Genel olarak tek parça halindedir, orta yoğunlukta bir kıvamı vardır ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir.

2- Tiftiklenmiş: Bu mama çeşidi genel olarak içerisinde keçi yünü şeklinde tavuk etine benzeyen parçalar vardır. Bu parçalar genelde et parçalarıdır ve yoğun kıvama sahip olan bir sos içerisinde yüzerler.

3- Küp: En yaygın olan ıslak mama çeşidi budur. Tiftiklenmiş mamadaki gibi yoğun bir sos içerisinde yüzen küp şeklinde tavuk, et yada balık parçaları bulunmaktadır.

4- Pullu: Orta yoğunlukta olan bir sos içerisinde yüzen küçük, yassı ve ince şekilde olan et parçalarından oluşur.

5- Yahni: Sıvı şekilde olan et ve sebze parçaları bulunan ıslak mama çeşididir.

6- Karışık: Bu mama türü ise içerisinde yukarıda saydığımız tiftiklenmiş, küp, yahni, ezme gibi mama çeşitlerini karışık olarak barındıran mama türüdür.

Kediler içi en uygun ıslak mamalara buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

İlginizi Çekebilir: Kısırlaştırılmış Kedilere Özel Üretilen En İyi 5 Kedi Maması

Islak Mama Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Islak mama seçimi yaparken kedinizin sağlığını koruyacak ve onu besleyecek olan bir mama seçimi yapmalısınız. Dolayısıyla ıslak mama seçerken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır.


1- Protein Oranı


kedi

Bunlardan bir tanesi seçim yapacağınız mamanın protein oranı olacaktır. Kediler etçil hayvanlar olduğu için protein oranı yüksek bir mama seçmek gerekir. Günlük olarak protein miktarını karşılamak için en az %8.8 protein içeren bir mama seçmeniz doğru olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Yaşlı Kedilerde Beslenme: En İyi 5 Yaşlı Kedi Maması


 

2- Karbonhidrat Oranı 

kediKarbonhidrat konusuna da dikkat etmek gerekir. Veterinerlere göre karbonhidrat mama seçimi yaparken en son dikkat edilmesi gereken unsurdur. İçerisinde buğday, mısır, soya, pirinç ve benzeri nişastalı besinlerin mümkün olduğunca az miktarda olması gerekir. Karbonhidrat oranı yüksek olan mamalar tercih edilmemelidir.

 


4- Alerji Durumu 

kediAynı zamanda kedinizin mamanın içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı alerjisi olabileceğini unutmayın. Bazı kedilerde tahıla karşı alerji görülebilir. Mama seçimi yaparken bu maddeleri göz önünde bulundurun. Ayrıca yapay mamalardan da uzak durun. Çünkü kedilerin yapay maddelere karşı alerjik reaksiyon gösterme ihtimalleri yüksektir ve böyle bir durumda ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Son olarak mamanın içerisindeki sıvı oranının en az %75 olması gerektiğini unutmayın. Eğer mamanın kuru olduğunu düşünüyorsanız içerisine içme suyu ilave edebilirsiniz.


Islak Mama ile Kuru Mama Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yaş mamalar, kuru mamalara göre farklı bir üretim sürecinden geçmektedir. Genel olarak et yan ürünleri, sebzeler, tahıllar, mineraller, yağlar, su ve jelleştirme maddeleriyle karıştırılır. Daha sonra püre haline getirilmek için öğütülür. Tekrar katı hale gelmesi için bir buhar tünelinde kısmen pişirilir ve bıçaklarla kesilerek küp haline getirilir. Dolayısıyla yaş mama gerçek bir et parçası gibi görünür ve etrafında soslar ve jeller yer alır.

İlginizi Çekebilir: Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir: En İyi 5 Kedi Maması Önerileri

Bu et parçaları bir kaba veya konserveye yerleştirilir ve ağzı kapatılır. Daha sonra 2 saat kadar basınçlı bir pişirici de pişirilir. Bu sayede temiz bir mama haline gelir. Buradan anlaşılacağı üzere yaş mama üretimi kurmamaya oranla daha zor ve maliyetlidir.

Yaş mamalar genelde günlük beslenmenin yanında ek besin tavsiyesi olarak tercih edilir. Son olarak unutmadan kedilerin beslenmesi için mamanın yanında temiz su bulunmasına da önem gösterin.

İyi bir kedi mamasının içeriğinin nasıl olması gerektiği hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için buraya tıklayabilirsiniz. 

Kedilerde Mama Seçimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kediler Ne Yer?

Kediler, protein ve karbonhidrat oranı iyi ayarlanmış kaliteli mamalar yemelidir. Aksi halde çeşitli sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir.

Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kedi maması seçerken içeriğindeki besinlerin iyi dengelenmiş olmasına ve kedinizin alerjisi olduğu bir besin olmamasına dikkat etmelisiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup