Kedi

Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir: En İyi 5 Kedi Maması Önerileri

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de farklı besin ihtiyaçları vardır. Bu nedenle mama seçerken sahiplerin, sevimli dostunun hangi besinlere ihtiyaç duyduğunu bilmesi gerekir. Kedi mamaları bu ihtiyaçları karşılamak için en uygun besinlerden biridir. Kedinizin daha uzun ve  sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürmesi için sahiplerinin mama seçiminde dikkat etmesi gereken detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kedi Maması Nasıl Seçilir?

Kedi Maması Nasıl Seçilir?

Kediler, doğal yaşam alanlarından alınarak evcilleştirilen bu minik hayvanlardır. Özellikle bakım ihtiyaçlarının karşılanmasına ve  beslenme konusu üzerinde titizlikle durulması gerekir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de farklı besin ihtiyaçları vardır.  Bu nedenle sahiplerinin mama seçimi yaparken dikkat etmesi gereken noktalar vardır.

Kedilerin yaşına ve cinsine göre alması gereken besin ihtiyaçları vardır. Yetişkin kediler için çok hassas davranılması gerekmese de yavru kedi maması bir hayli önemlidir. Kedinin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için tercih edilen mamaların içeriğinde Mannan-oligo-sakkaritler (MOS), vitamin E, C ve taurin bulunmasına dikkat etmek gerekiyor. Henüz yavru iken doğru şekilde bakım yapılmayan kediler, bakımı doğru yapılmış kedilere göre daha zayıf ve hastalıklara karşı daha az korunaklıdır. Bu nedenle kedi maması alırken mamanın içeriğine dikkat edilmesi önemlidir.

1- Kedinin Yaşı

kedi

Kediler tıpkı insanlar gibi her yaşta farklı besin ihtiyaçları vardır.Bu nedenle seçtiğiniz mamanın kedinizin yaşına uygun olması kedinizin sağlığı için çok önemlidir. Kedinizin yaşını dikkate alarak mama seçimi yapın. Bunun dışında yüksek besin değerli mama tercihi ve kaliteli bir mama satın almayı da es geçmemeniz gerek. Her kedi mamasının içerisinde yağ ve protein dengesi farklılık gösterir. Eğer kediniz yavru ise yavru kedi maması, yetişkinse, yetişkinlere özel mama tercih ederek kedinize en uygun olanı seçebilirsiniz. Konu ile ilgili yeterli düzeyde bilgi sahibi değilseniz uzman bir veteriner hekimden yardım alabilirsiniz.

Kediniz için mama seçimi yaparken kesinlikle dikkat etmeniz gereken ilk kural, kedinizin yaşıdır. Yavru kedi mamaları üzerinde “junior” yetişkin kedi mamaları üzerinde ise “adult” ibaresi bulunmaktadır. Bu mamalar elbette birbirinden farklıdır. Protein, besin değeri, mineral bakımından iki mama arasında fark vardır. Dolayısı ile yetişkin bir kedi sahibi iseniz yavru kedi maması vermeniz ya da aksine hareket etmeniz kediniz için etik olmayacaktır.

 


2- Kedinin Kilosu

kedi

Kediler her ne kadar bir isim altında toplansalar da her birinin özellikleri farklıdır. Bu farklı özellikler farklı ihtiyaçların doğmasına yol açar. Örneğin, bazı kediler, fazla kilolu ve hareketsizdir. İhtiyacına uygun bir şekilde beslenmeyen kediler olduğundan fazla kilo alır ve bu durum obeziteye kadar gidebilir.  Ya da tam tersi, yeterli düzeyde beslemeyen kediler çelimsiz kalır ve çeşitli sağlık sorunu yaşayabilir. Bu nedenle sahiplerinin minik dostlarını beslerken kilosuna uygun mama seçimi yapması oldukça önemlidir. Özel olarak üretilen kedi mamaları arasından özellikle, protein, yağ ve lif oranları düşük mamalara yönelmeniz gerekir.


3- Kedinin Cinsi

kedi

Kedi maması, kedilerin ırkı, cinsi ve türüne göre üretilebilmektedir. Bazı kediler, diğer kedilere göre daha fazla tüye sahip olabilirler ve kediler, kendi temizliklerini yaparken tüylerini yutabilirler. Bu durum kedilerin sindirim sistemlerine zarar verebilmektedir. Bu nedenle kedinin cinsine göre mama seçimi yapmanız önemlidir. Sevimli kedilerinizle daha güzel vakit geçirmek ve onlarla daha uzun  bir süre yaşamak için mama seçiminde dikkat etmelisiniz. Daha detaylı bilgi almak için veteriner hekimden bilgi almayı unutmayın.


5- Kaliteli Mama Tercih Edilmeli

kedi

Kedi maması tercih ederken kaliteli mama satın alınması, sevimli dostlarınızın sağlığı adına oldukça önemlidir.Örneğin kalitesiz bir mamayı kedinize verdiğiniz takdirde tüy dökülme sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle kaliteli mamalara yönelerek, kedinizin ihtiyacı olan besin değerleri karşılanır ve  tüyleri de daha sağlıklı bir yapıda olur.

Kalitesi düşük kedi mamaları, kedinizin ihtiyacı olan besin değerlerini karşılamaz ve sağlıksız tüylere sahip olmasına neden olur.. Bu nedenle mama seçiminde kaliteli ve kedinize uygun bir şekilde yapılması, tüylerinin daha az dökülmesine yardımcı olarak sağlıklı bir görünüm elde edecektir.


Kedi Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi maması seçiminde dikkat etmeniz gereken en önemli detay, tuz oranıdır. Tuz oranı yüksek mamalar, kedilerin karaciğerlerinde ve böbreklerinde hastalıkların meydana gelmesine neden olur bu yüzden bu tip mamalardan kaçınmanız en doğrusu olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Kedi Mamasında Olması Ve Olmaması Gerekenler 

Kedilerde tüy dökülmesi sorununa en büyük etkenlerden biri de yine mamalardır. Kedi maması satın alırken aşırı tahıl içeren veya kalitesiz tahıl ürünü içeren mamalardan kaçınmanız gerekiyor. Kedilerin sindirim sistemi, diğer evcil hayvanlara göre daha zayıftır. Bu da kedi mamasında fazla selüloz bulunması durumunda kedinin sindirememesine neden olmakla birlikte iç organlarının olumsuz yönde etkilenmesine neden olmaktadır. GDO’lu ürünler, insanlarda olduğu gibi kedilerde de hastalıklara yol açmaktadır. Kedi maması alırken güvenilir bir markayı tercih etmeniz ve GDO içermemesine dikkat etmeniz gerekiyor.

Kedi mamasının protein oranının yüksek olması önemlidir.
Eğer kedinizin bir hastalığı veya farklı bir durumu varsa kedinize uygun mama seçmeniz gerekir. Örneğin, sindirim sorunu yaşayan kediler için yüksek sindirilebilir kedi maması verilmelidir.
Yavru kedilerin protein ihtiyacı daha fazla olduğu için özel olarak yavru kedi maması alınmalıdır.
Kedilerin tüy sağlığının en iyi şekilde olması için mamanın içeriğinde Omega-3 ve Omega-6 bulunması gerekir.
Mamanın içerisinde vitamin ve mineraller bulunmalıdır. Kediler için; kalsiyum ve fosfor kemik ve diş gelişimi için büyük rol taşır. Bunun yanında magnezyum, potasyum ve sodyum diğer mineraller de mama da bulunmalıdır.
Kısırlaştırılmış kediler için özel olarak kısırlaştırılmış kedi maması tercih edilmelidir.
İçeriği belli olmayan kedi mamalarından uzak durulmalıdır.

En İyi Kedi Maması Önerileri

Kediler için ödül mamaları farklı biçimlerde bulunabilir. Klasik kuru mama biçiminde olanları olduğu gibi çorba, malt gibi farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Aşağıdaki kedi ödül mamalarını incelemenizi tavsiye ederiz.

1- Miamor Vitaldrink Ton Balıklı Kedi Çorbası

Miamor markasının kediler için hazırlamış olduğu kedi çorbasıdır. En çok yemek seçen kediler bile kedi çorbasını bayılarak tüketir. Kediler tarafından en beğenilen gıdalardan biri olmasının yanı sıra besleyici özelliğe sahiptir. Ton balıklı olduğu gibi farklı içerikli olanları da bulunmaktadır.

Kedi çorbası, kedilere ilaç içirmek için en iyi seçeneklerden bir tanesidir. Eğer kediniz ilaç içmemek için direniyorsa ilacını kedi çorbasının içerisine karıştırabilirsiniz. Bu sayede, kedi çorbasını severek içerken ilacı da tüketmiş olacaktır.

Miamor ödül mamasını incelemek ve satın almak için buraya tıklayın!


2- Dreamies İçi Dolgulu Peynirli Kıtır Kedi Ödülü

Kediler için en uygun ödül mamalarından bir tanesidir. Kediler genel olarak süt ve süt ürünlerini severek tükettiği için peynirli ödüllere asla hayır diyemeyecektir. Bu ürünler arasından en iyi seçeneklerden bir tanesi ise Dreamies markasının sunmuş olduğu ödül mamalarıdır.

Bu mamalar ödül olarak kullanılmasının yanı sıra besleyici özelliğe de sahiptir. İçerisinde A, B1, B2, B6, D3 ve E vitamini bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kedilerin bağışıklık sistemine yardımcı olan mineraller içermektedir.

Dreamies ödül mamasını incelemek ve satın almak için buraya tıklayın!


3- Flamingo Chick’n Naturel Kedi Ödülü

Flamingo markasının hazırlamış olduğu bu ödül maması lezzetli olmasının yanı sıra protein bakımından zengindir. Küçük parçalardan oluşan mama, kedinizin gereksiz kalori almasına sebep olmaz ve düşük yağ oranına sahiptir. Bu özelliği sayesinde kilolu kediler için tercih edilebilir.

Mamanın içeriğinin %90’ı tavuk etinden oluşmaktadır. Aynı zamanda deniz ürünleri de barındırmaktadır. Zengin içeriği sayesinde %55 oranında proteine sahiptir. Yağ oranı ise sadece %1.20 ile sınırlandırılmıştır.

Flamingo ödül mamasını incelemek ve satın almak için buraya tıklayın!


4- GimCat Crispy Bits Tüy Yumağı Önleyen Çimenli Kedi Ödülü

Kedi ödül mamaları özel amaçları desteklemek için de üretilmektedir. Bilindiği gibi kedilerde yaşanan en büyük sorunlardan bir tanesi tüy yumağıdır. Bu sorunu hafifletmek için GimCat markasının hazırlamış olduğu kedi ödül mamaları tercih edilebilir. Bu mamanın içeriğinde yüksek lif oranı ve çimen mevcuttur. Bu sayede sindirilmesi de kolaydır. Ayrıca içerisinde buluna taurin sayesinde kalp ve göz sağlığını korur.

GimCat maması %21 protein, %7 yağ oranına sahiptir. Mamanın nem oranı %11,5 olmasıyla beraber içerisinde A, D3 ve E vitamini bulunmaktadır. Kediler için lezzetli bir seçenek olmasının yanı sıra besleyici yapıya sahiptir.

GimCat ödül mamasını incelemek ve satın almak için buraya tıklayın!


5- Beaphar Rouletties Karidesli Kedi Ödülü

Beaphar markasının hazırlamış olduğu kedi ödül mamasının içerisinde karides bulunmaktadır. Bu sayede kediler için vazgeçilmez bir lezzete sahiptir. Yuvarlak toplar biçiminde bulunan bu mamalar özel fermuarlı paketi sayesinde günlerce taze kalabilir.

Mama içeriğinde %8.8 ham protein, %2.8 ham yağ, ham lif % 7,4, ham kül % 12,8, nem % 4,7, kalsiyum % 1,8, fosfor % 1,3, sodyum % 0,2 bulunmaktadır.

Beaphar ödül mamasını incelemek ve satın almak için buraya tıklayın!


Sık Sorulan Sorular

Kedi Maması Nasıl Verilir?

Kedinizin yaşı, cinsi mama seçiminde oldukça önemlidir.

Hangi Kedi Mamasını Almalıyım?

Genel olarak kedilere mama tavsiyesi verilirken içeriğinde protein değeri yüksek, yağ ve tahıl oranı az olanlar önerilir.

Hangi Kedi Mamasını Almalıyım?

Kedi mamalarında hayvansal üründen üretilmiş ürünlerde tercih edilebilir.

Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kedi maması seçerken kedinizin sağlık durumuna ve alerjisi olan besinleri içerip içermediğine dikkat etmelisiniz.

Kedi Maması Ne Kadar Verilmeli?

Kedi maması miktarı, kedilerin yaşına ve kilosuna göre değişiklik gösterir.


Video İşinize Yarayabilir!!!

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup