Kuşlar

Yavru muhabbet kuşu bakımı

Yavru muhabbet kuşları, tıpkı diğer hayvanlar gibi belli bir süre annelerine ihtiyaç duyarlar. İlk doğduğu andan itibaren 4-5 hafta arasında annesinden öğreneceği bazı temel şeyler olduğu için bu sürede kafeslerinin ayrılması doğru değildir.

Kuşlar, yavruluk dönemlerinde; çevreye alışma, çevre şartlarını öğrenme, nasıl davranılması gerektiği hakkında bilgileri anneden veya babadan öğrenirler. Uzmanların görüşüne göre öğrenilmesi gereken bu temel yaşam prensipleri için gerekli olan zaman 4-5 haftadır. Fakat sahiplerinin henüz alışamadıklarını fark etmeleri durumunda bu süreyi 1 hafta daha uzatmaları tavsiye edilmektedir. Bu süreç dolduktan sonra kuşlar artık kendi ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılayabilecek kıvama ulaşabilirler, kafeslerinin ayrılmasında artık herhangi bir sorun yok demektir.

Yavru Muhabbet Kuşu Eğitimi

Anne ve babasından yeteri kadar eğitim aldıktan sonra sahipleri eğitime devam edebilirler. Fakat burada da önemli olan husus; muhabbet kuşunun elde beslenmesidir. Elde beslenen muhabbet kuşlarının insanlara alışmaları daha kolay olmaktadır, tabi ki bunu yaparken başında da dediğim gibi ebeveyn kuştan yeteri kadar eğitim almış olması gerekiyor. İlk zamanlarda kuşların insanlardan korkmaları normaldir, henüz insanlara alışamadığı bu dönemlerde eğiticilerinin sabırlı olmaları kuşlar açısından çok daha etkili olacak ve ilerleyen süreçlerde kuşların insanlara alışması daha rahat olacaktır.

Muhabbet kuşu eğitiminde dikkat edilmesi gereken 5 kural isimli rehberimizi de inceleyebilirsiniz.

Kafesin Hazırlanması

Anne-babasından ayrılan kuşun artık kendi yaşam alanına gelme zamanı gelmiştir. Bu durumda olan kuşlar için öncelikle uygun bir kafes hazırlamak gerekiyor. Yaşam alanının zengin olması, kuşun can sıkıntısını atması için gerekli olduğu gibi sağlıklı yaşaması için de önemlidir. Tünekler, yemlikler ve suluklar kafese konulurken kuşun kolaylıkla fark edebileceği bir yere konulması gerekiyor. Bir süre verdiğiniz yemi veya suyu içmemesini normal karşılamalısınız, kuşlar ilk dönemlerinde stresli oldukları için yemlerine bile uzanırken tedirginlik yaşarlar, ancak açlık iyice tırmandığında bu korkularını atlatırlar ve yemlerine ulaşmak için harekete geçerler. Tabi kuşyemi seçiminde dikkatli olmanız gerektiğini de vurgulamamız gerekiyor.

Kuş kafesi nasıl seçilir? isimli makalemize göz atarak daha detaylı bir sonuca ulaşabilirsiniz.

Kafes Temizliği

sultan papağanı ve özellikleri

Yavru kuşlar, yetişkin kuşlara göre çok daha nazik ve kırılgandırlar. Aynı durum sağlıklarında da söz konusudur. Bu nedenle kafesi ayrılan kuşun hijyenik ortamlarda yaşamasını sağlamak sahibinin en temel görevlerinden biridir. Metal yerlerin temizlenmesi, kafes altının sürekli olarak temiz tutulması, günlük gazete veya kâğıtlarla altının temizlenmesi, yavru muhabbet kuşları için önemli bir konudur.

Muhabbet Kuşu Beslenmesi

Muhabbet kuşu bakımı, yavruluk dönemlerinden itibaren başlar ve bakım konularının en önemli noktası da beslenmeleridir. Elde muhabbet kuşu beslemek isteyenlerin muhabbet kuşu yemi seçerken zengin besin değerleriyle hazırlanmış yemlerden yana tercihlerini yapmaları gerekmektedir. Sularının sürekli kontrol edilmesi, kuşların hoşuna gidecek yemleri satın almak sahiplerinin en temel görevleri arasında yer almaktadır.

Kuşlarınızla daha iyi bir iletişim kurmak ve uzun süre yanınızda kalmalarını sağlamak için yukarıdaki önerileri dikkate alarak hareket etmeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup