Köpek

Köpeklerin Göz Bakımı Nasıl Yapılır? Göz Temizleme Solüsyonun Önemi

Köpeklerde göz temizliği kesinlikle ihmal edilmemesi gereken önemli bir konudur. Göz enfeksiyonlarına yabancı cisimler, virüsler, bakteriyel kontaminasyon, glokom ve alerji gibi bir dizi faktör neden olabilir. Kirli sularda yuvarlanma, köpeğin kirli topraklarda dolaşması ve dışkısıyla oynaması göz enfeksiyonlarına sebep olur.

Köpeklerin gözleri aynı insanların gözleri gibi hassas ve mikrop kapmaya elverişlidir. Göz kirleri yada enfeksiyonları gözün görme işlemine engel olmasalar da, gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve akıntıya neden olur. Köpeğin gözlerini patilemeye çalışması ya da akıntının görülmesi durumunda gözlerin temizlenmesi, köpeğin rahatlamasını sağlayacaktır.

Köpeklerde Göz Bakımı

Köpeklerde göz sorunu yaşanmaması için düzenli bir şekilde gözleri temizlenmelidir. Özellikle göz çevresinde biriken akıntıların temizlenmesi önemlidir. Köpeğinizin gözünden akan sıvı tüylerinin arasında yer edinir ve göz çevresi bakteri oluşumuna uygun bir alan haline gelir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise göz çevresi temizlenirken gözün içerine temas edilmemesi gerektiğidir.

İlginizi Çelebilir:Köpeklerde Zehirlenme Nedir, Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Göz Temizliği Nasıl Yapılır?

Köpeklerin göz çevresinde biriken akıntılar köpekler için sakıncalı olduğunu ifade ettik. Bu bölgede kurumuş olan göz akıntıları her ne kadar bez yardımıyla çıkartılmaya çalışılsa da çıkmaz veya köpeğinizin canını yakabilir. Aynı zamanda yer alan bakterileri etkisiz hale getirmez. Bu yüzden göz temizleme solüsyonu kullanılmalıdır.

Göz temizleme solüsyonları en güvenilir yöntemdir. Solüsyonla beraber göz temizleme mendili kullanılması halinde köpeklerin gözleri için yeterli ve ideal bakımı sağlayabilirsiniz. Göz temizliği için şu adımları izleyin.

  1. Göz temizleme ve göz temizleme solüsyonu bulundurun.
  2. Köpeğinizin sakin, uysal, karnı tok ve biraz yorgun olduğu zamanlarda göz bakımına başlayın.
  3. Göz temizleme mendilinin üzerine bir miktar solüsyon damlatın.
  4. Mendilin solüsyonlu tarafıyla gözün çevresini oval hareketler ile temizleyin.
  5. İnatçı lekeler için biraz bastırarak çıkartmayı deneyebilirsiniz.
  6. Temizleme sırasında gözün içerisine temas etmeyin. Solüsyonlar göz için zararsızdır, ancak gözün çizilmesi gibi durumlardan dolayı daha büyük sorunlar oluşabilir.
  7. Göz temizliğini 7-10 günde bir düzenli olarak tekrarlayın.

İlginizi Çekebilir:Köpeklerde Cilt Sorunları İçin En İyi 5 Deri Hassasiyeti Köpek Maması

Köpeklerde Göz Bakımı Temizliği Nasıl Yapılır?

Yukarıda ifade ettiğimiz gibi göz bakımı kesinlikle aksatılmamalıdır ve köpeğin sağlığı için düzenli olarak yapılmalıdır. Ancak köpeğin gözlerinin temizlenmesi yeterli olmayacaktır. En büyük sorunlardan bir tanesi de uzun tüylü köpeklerin, tüylerinin gözün içerisine girerek rahatsız etmesi ve korneasının çizilmesine sebep olmaktadır. Dolayısıyla bu gibi durumlar için, en azından köpeğin göz çevresindeki tüyler kısaltılmalıdır.

Diğer yapılan hata ise, göz temizleme solüsyonu yerine evde yapılan sirkeli, tuzlu su gibi sıvılar kullanılmaktadır. Bu gibi sıvılar her ne kadar sorunsuz gibi görünse de ilerleyen dönemlerde köpeklerin gözlerine zarar verebilir. Aynı zamanda bakterileri tamamen engellemek için yeterli değildir. Dolayısıyla her ne olursa olsun göz temizleme solüsyonu kullanılmalıdır.

Son olarak eğer köpeğiniz gözlerinin temizlenmesine müsaade etmiyorsa kesinlikle zorlamayın ve daha uygun bir zamanı kollayın. Aksi halde köpeğiniz göz temizleme işleminden korkabilir.

Bu ürün İlginizi Çekebilir: Trixie Islak Göz Temizleme Mendili, 30 Adet

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerin Gözleri Neden Çapak Olur?

köpeklerin gözünde çapak oluşmasının sebebi göze kir, toz kaçması gibi rahatsızlıkların olabileceği gibi ciddi bir rahatsızlıkta olabilir.

Köpekler Neden Gözlerini Kısar?

Köpeklerin canı yandığı durumda ya da stres halinde gözlerini kısar.

Köpekler Bizi Nasıl Görür?

Zannedildiği aksine siyah-beyaz görmezler. İnsanlardan daha geniş görüş açısı vardır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Demli bir çay ve pamuk yardımı ilede göz çevresi temizliği yapılabilir, ama bu metinde de belirtildiği gibi göz içerisine değdirmemeye dikkat etmeliyiz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup