Genel

Kediler Neden Böcek Avlar?

Kedilerle köpeklerin hem anatomik hem de psikolojik olarak birbirlerinden çok farklı hayvanlar olduğunu söylemek zor olmayacaktır. Bu durumu gerek sokak hayvanlarından gerek evde beslediğimiz hayvanlardan anlayabiliriz. Halk tabiriyle köpekler insan canlısı hayvanlar olarak görülürken kedilerde bu durum biraz farklıdır.

Kedilerin en garip hareketlerinden bir tanesi avcılık iç güdüleridir. Sıradan bir kedi evin içerisinde yetişmiş bile olsa sürekli bir av peşinde ve tetikte olabilir. Kedinizi evin içerisinde böcek kovalarken görebilirsiniz. Aynı zamanda kedinizi severken bir anda sizi tırmalayabilir veya sizden kaçabilir.

Kediler Neden Böcek Avlar?

Aslına bakılırsa bu sorunun cevabı çok basit. Kediler iç güdüsel olarak avlanmayı, bir şeyleri takip etmeyi ve yakalamayı çok sevmektedir. Bu dürtü her zaman kedilerde bulunmaktadır. Kedinizin karnının tok olması ve mama kabının dolu olması bu dürtüyü engellemek için yeterli değildir.

Kediler için üretilen oyuncaklar bu içgüdüden kurtulmak için yeterli gelmeyecektir. Örneğin kediniz evinizde içinden zil sesi gelen topu kovalarken çok eğleniyor gibi gelebilir ancak bir süre sonra bu durumdan da sıkılacaktır ve avcılık iç güdüsünü törpülemek için böcek kovalamayı tercih edecektir. Peki, bu böcekler kedimizin sağlığını tehdit ediyor mu?

Böcek Yemek Kediler İçin Zararlı Mı?

kedilerde lösemi

Bir kedinin yaşamını normal bir şekilde sürdürebilmesi için yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyacaktır. Vahşi doğada kediler bu protein ihtiyacını hayvan etinden karşılamaktadır. Örneğin kuş, fare, tavşan gibi hayvanları avlayarak ihtiyacı olan proteini sağlamaktadır.

Eğer kedinizi protein miktarı olarak sağlıklı bir şekilde besliyorsanız kediniz ihtiyacı olan proteini alıyor demektir. Buradan da anlaşılacağı üzere kedinizin böcek avlanması biyolojik değil davranışsal bir durumdur. Kedinizin bu böcekleri yemesi, böceklerin içerisinde bulunan parazitlerden dolayı ona zarar verebilir. Ancak hiç telaş etmenize gerek yok çünkü bu zararlar çok azdır ve göz ardı edilebilir.

Ancak bazı böcek türleri kedinizi hasta edebilecek seviyede iç parazite ve virüslere sahip olabilir. Bu gibi bir durumda kediniz hasta olabilir. Hastalığın belirtisi olarak kusma, ishal gibi durumlar görülebilir. Kediniz zararlı mikropları bu yöntem ile dışarı atmaya çalışacaktır.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup