Köpek

Köpek Nasıl Eğitilir, Köpek Eğitme Teknikleri [🐕7 EĞİTİM TEKNİĞİ]

Köpeklerin insanlarla sağlıklı bir iletişim kurabilmeleri için iyi bir eğitim almaları şarttır. Erken yaşta verilen bir eğitimle köpeğiniz daha sadık ve itaatkar olacaktır. 

Evcil hayvanlar arasında en çok beslenen ve tercih edilen hayvan türlerinden biri de köpektir. Bazen bir koruma, bazen sadık bir dost veya sağlam bir arkadaş edinmek için sahiplenilen köpekler, insanların vazgeçilmez dostları haline gelirler. Tabi ki sağlıklı iletişim kurmak ve güvenli bir yaşam için köpek eğitimi, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.

Köpek Nasıl Eğitilir?

Öncelikle şunu bilmeniz gerekiyor ki; köpek eğitimi verebilmek için yavru bir köpek sahiplenmek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. En önemli konulardan bir tanesi de köpeğinize eğitim verirken sabırlı olmanızdır. Köpekler, insanlar gibi her şeyi anında anlamayabilirler, bir komutu hemen uygulamayabilirler, bu sahiplerini umutsuzluğa sevk etse de aslında çok doğal bir durumdur. Alışabilmeleri için belli bir zamanın geçmesi gerek ve daha da önemlisi sahibini benimsemesi gerek. Ancak bu şekilde gerçek anlamda eğitimli bir köpeğe sahip olabilirsiniz.

Köpek eğitimi, ne kadar erken yaşta başlanırsa o kadar faydalı olur. Köpek 6-7 haftalıkken annesinden alındığı andan itibaren bir eğitim sürecine girmeye başlamalıdır. Çünkü köpekler yavruyken eğitilmeye ve adapte olmaya daha açık bir haldedir. Onu eğitmek başta ne kadar zor gibi gözükse de sabırlı ve istikrarlı bir tutum sayesinde kolaylıkla eğitilebilir.

Köpek Eğitme Teknikleri

1- Ödül Mamaları Verin

Köpekler, ödüllendirilmeyi severler tıpkı insanlar gibi… Yaptıkları başarılı işleri taktir etmek ve buna karşın bir ödül ile ödüllendirmek, köpeğin eğitiminde daha başarılı olmasına katkıda bulunacaktır. Bunun için üretilen hazır köpek ödül maması satın alabilir, sevdiği bir oyuncağı edinebilir veya dışarı çıkartarak zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Unutmayın, sadece mama köpek için ödül değildir, dışarıda hoş vakit geçirmesi, doğa ile baş başa kalması da köpeğinize verebileceğiniz ödüllerden biridir.

🐶İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Ödüllendirme ve Cezalandırma Nasıl Olmalı? 

2- Besinlerine Dikkat Edin

köpeklerde eğitim

Eğitimli bir köpeğe sahip olmak için dikkat edilmesi gereken önemli bir diğer konu da beslenmelerine dikkat etmektir, zira sağlıklı beslenen köpeğin algıları da daha sağlıklı olur ve verilen komutları yerine getirmede bir hayli etkisini gösterir. Bu yüzden köpek maması satın alırken en kaliteli olmasına, içerisinde katkı malzemeleri veya tatlandırıcıların olmamasına yani tamamen doğal üretim ile üretilmiş olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu şekilde üretilen mamalar, köpeğinizin eğitim sürecini olumlu etkileyeceği gibi sağlıklı yaşam sürdürebilmeleri için de çok önemlidir.

3- Tasma Eğitimi

Köpekler için tasma eğitimi oldukça önemlidir. Çünkü, her köpek tasmaya adapte olamayabilir. Tasma eğitimi verildiği taktirde hem çevrenin güvenliği hem de köpeğinizin güvenliği sağlanmış olacaktır.

Köpeğinize tasma eğitimi verirken ilk olarak onu tasmayla tanıştırmanız gerekir ve buna ek olarak seçeceğiniz köpek tasmasının köpeğinize zarar vermeyecek türden olmasına dikkat etmeniz gerekir. Köpeğinizi tasmayla tanışmasından sonra beraber yürüme egzersizleri yapabilirsiniz. Köpeğinizi tasmayla gezdirirken çekmemesini ve ani hareket etmemesi gerektiğini öğretmeniz gerekir. Bu sayede daha keyifli bir yürüyüş yapmış olursunuz.

4- Sosyalleşme Eğitimi

Sosyalleşme eğitimi köpekler için çok önemlidir. Özellikle agresif olan ırklar için büyük önem taşımaktadır. Sosyalleşme eğitimleri için küçük yaşlardan başlamak en doğru seçenektir.

Köpeğinizi sosyalleştirmek için onu yeni hayvanlarla, insanlarla, mekanlarla ve çocuklarla tanıştırmanız ve alıştırmanız gerekir. Aynı zamanda sosyalleşmiş olan köpeklerin daha pozitif bir yaşam sürdürdükleri bilinmektedir. Bununla beraber olası fobi ve korku durumlarının da önüne geçmesi muhtemeldir.

5- Temel İtaat Eğitimi

Köpeklerin komutlara karşı duyarlı olduklarını hepimiz biliyoruz. Bu yüzden çoğu köpek ırkına otur, kalk, yat gibi komutları öğretmek çok zor değildir. Bu komutları öğrenmesiyle beraber itaat seviyesi de artacaktır.

Köpeklerinize temel komut eğitimi verirken sessiz ve köpeğinizle baş başa olduğunuz bir alan seçin. Daha sonrasında buradayken köpeğinize komutlar verin ve bunlara uymasını bekleyin. Her ne kadar en başta zor olsa da daha sonradan köpeğiniz bu komutları anlayacaktır. Sizin komutlarınıza doğru tepkiler verdiğinde onları ödüllendirmeyi unutmayın.

Köpeğinize verebileceğiniz temel itaat eğitimi komutları şunlardır;

  1. “Hayır” komutu,
  2. Temel itaat eğitimiyle “gel” komutu,
  3. “Otur” komutu,
  4. İtaat eğitimiyle köpeğinize “yat” komutu.
  5. Köpeğinize “dur” komutu.

🐶İlginizi Çekebilir: Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir? 

6- İleri İtaat Eğitimi

İleri itaat eğitimi, köpeklerin sosyal hayatında nasıl davranması gerektiğini öğreten ve aynı zamanda da çeşitli şova yönelik komutlara uzun süre uymasını sağlayan bir eğitimdir. İleri itaat eğitiminin temel itaat eğitiminden çok fazla bir farkı yoktur. Ancak itaat eğitimindeki komutlar, temel itaat eğitimindeki komutların aksine daha zor ve uzun süreli uyulmasını sağlayan komutlardır. Bu eğitimin en belirgin özelliğiyse köpeğin tamamen tasmasız bir eğitim almasıdır.

Bu eğitimin amacı, köpeğin çeşitli nesnelere bağlı kalmadan kendi rızası ve iradesiyle komutlara uymasını sağlamaktır. İleri itaat eğitimi, köpeğin ırkına, karakterine ve yapısına göre değişiklik gösterse de ortalama 4-5 hafta sürer. Bu süreçte sahibine düşen en büyük sorumluluk, sabırlı ve istikrarlı olmaktır. Bu sayede köpeğin daha itaatkar olmasını ve komutlarınızı daha kolay yerine getirmesini sağlayabilirsiniz.

İleri itaat eğitiminde öğretilebilen bazı komutlar şunlardır; 

  1. İleri itaat eğitimiyle “Hayır” komutu öğretilir,
  2. Daha uzun süreli “Bekle” komutu,
  3. Köpeğe “Dur” komutu,
  4. Uzun süreli “Yat” komutu,
  5. “Takip” komutu,
  6. “Otur” komutu.
  7. “Atla” komutu.

🐶İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir?

İleri itaat eğitiminde verilen komutlar, siz bozana kadar köpek tarafından sürdürülmeye devam eder. Örneğin, “Bekle” komutu verdiğinizde siz devam etmesini söyleyene kadar köpek aynı yerde ve aynı pozisyonda sizin yeniden komut vermenizi bekler. 

7- Sosyalleştirme Eğitimi

Köpeklerin sosyalleşme eğitimi aldığı döneme “sosyalizasyon dönemi” denir. Bu dönemde köpekler, çocuklarla, sahibiyle, diğer insanlarla ve hayvanlarla uyum içerisinde yaşamayı ve sosyal ortamlara daha kolay adapte olmayı sağlayan bir eğitimdir.

Köpeğinize erken yaşta vermeye başladığınız sosyalleştirme eğitimi sayesinde gelecekte oluşacak agresif, ürkek ve dengesiz tavırlar önlenebilir. Ayrıca köpeğiniz zaten bu tarz özelliklere sahipse yine iyi bir sosyalleşme eğitiminin sonucunda bu tarz olumsuz davranışlar ortadan kalkabilir. Fakat bu eğitimlere erken yaşta başlamanız köpeğiniz için çok daha rahat ve kolay olacaktır. Aynı şekilde sizin için de…

Sosyalleştirme eğitiminde şunlar yapılmalıdır;

  1. Aceleci olmayın,
  2. Diğer hayvanlarla tanışmasını sağlayın,
  3. Annesinden doğru zamanda ayırın,
  4. Destek alın,
  5. Yeni sesler ve kokularla tanıştırın,
  6. Sert bir tutum sergilemeyin,
  7. Farklı araçlarla ve makinelerle tanıştırın,
  8. Sabırlı olun,
  9. İstikrarlı olun,
  10. Olumsuz durumlardan uzak tutun.

🐶İlginizi Çekebilir: 10 Adımda Köpek Sosyalleştirme Eğitimi 

Köpek Eğitimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Köpek İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeğin kişisel gelişimi açısından oldukça önemli olan itaat eğitimi, erken yaştan itibaren “dur”, “otur”, “kalk”, “gel”, “atla”, “yat” gibi komutlar verilerek yapılır.

Küçük Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeklerin erken yaşta eğitilmesi, daha kolay öğrenmesini ve adapte olmasını sağlar. Küçük köpekleri eğitirken ona otoritenizi kabul ettirmeli fakat bunu yaparken sevimli dostunuzun sevgisini ve güvenini kaybetmemeye dikkat etmelisiniz.

Otur Eğitimi Nasıl Verilir?

“Otur” komutunu verirken öncelikle köpeğinizin rahat olmasını sağlamalı ve daha sonra komutu vermelisiniz. Eğer oturmazsa da hafifçe kalçasına bastırarak komutu tekrarlamalısınız.

Temel İtaat Eğitimi Neleri Kapsar?

Temel itaat eğitiminde “otur”, “yat”, “gel” gibi temel seviyede komutlar öğretilir.

Yavru Köpek Uyum Eğitimi Nedir?

Yavru köpeğiniz 3 ay ile 6 ay arasındayken ev içerisindeki kurallarınıza uymasını ve sosyal hayatta nasıl davranması gerektiğini öğreten bir eğitimdir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup