KöpekSağlık

Köpeğim titriyor, neden olabilir?

Köpeklerde sık görülen bazı sağlık problemleri vardır. Bunlardan biri de titremeleridir. Köpeklerin titremesinin farklı nedenleri olabilir. Nörolojik sorunlarla birlikte farklı nedenlerden dolayı da köpekler titreyebilir.

Evcil hayvanlar arasında en sevilen ve en çok tercih edileni köpeklerdir. Köpekler; iyi bir bakım yapıldığında ve dengeli beslendiğinde hiç şüphesiz uzun süre yaşayabilen hayvanlardır fakat bununla birlikte bir de köpeklere yakın ilgi duymak da önemlidir. Stres veya psikolojik nedenlere bağlı olarak köpeklerde değişik hastalıklar görülebilir. Bunlardan biri olan köpeklerde titreme, nörolojik bir hastalık olabilmekle birlikte çoğu zaman psikolojik bir hastalık olarak değerlendirilmektedir.

Köpekler Neden Titrer?

 

Sorunun çözümünü bulmak için öncelikle son zamanlarda köpeğiniz ile olan iletişim ve ilişkinizi gözden geçirmeniz gerekiyor. Son zamanlarda fazlasıyla agresif mi davranıyorsunuz, köpeğinize çok mu kızıyorsunuz veya bunların hiçbiri değilse beslenmesinde bir değişiklik mi yaptınız? Gibi sorular üzerinde bir araştırma yapmaya eğilim gösterin.

Köpeklerde titremenin başlıca nedeni stres olmakla birlikte; ansiyeti, beyin tümörleri, beyin kanaması aşırı ağrı ve bazı viral hastalıkların yansımasından dolayı da köpeklerde titreme meydana gelebilir. En doğru çözüm olarak tabi ki net teşhisi koymak için uzman veterinere danışmak olacaktır.

köpeklerde hamilelik dönemi

Minik dostunuzun ansızın titreme sorunu ile karşılaşmasının pek çok nedeni sayılmaktadır. Şeker düşmesi veya yükselmesi, travma geçirmesi veya aşırı ateşlenmeden dolayı da bu sağlık sorunu meydana gelebilmektedir. Uzman veterinerler; bu durumda yapılması gereken en doğru şey veteriner hekime göstermektir. Bazı sağlık sorunlarının nedeni tahmin edildiğinden daha ciddi olabilir ve erken müdahale edilmediğinde köpeğinizde daha farklı sorunlar meydana gelebilir, ancak yine de önceden fikir sahibi olmak için sizlerle temel sebeplerini paylaşacağız.

Köpeklerde Titremeye Yol Açan Sebepler

Yukarıda köpeklerde titremeye sebep olan durumları genel anlamda belirttik. Şimdi biraz daha detaylı inceleyelim.

  1. Bulantı: Bu durum köpeklerde titremeye yer açabilir. Bunun yanında esneme, saklanma, salya akıtma, sürekli yutkunma gibi belirtiler de beraberinde gelebilir. Zaman kaybetmeden veterinere gidilmelidir.
  2. Zehirlenme: En sık karşılaşılan durumlardan bir tanesi de zehirlenmedir. Bu durum bazen ölümcül sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla dikkatli olunmalıdır. Genel olarak köpeklerin zehirlenmesine yol açan yiyecekler şu şekilde sıralanabilir; Soğan, çikolata, çiğ yumurta, kiraz çekirdeği, sarımsak, kuru ya da yaş kayısı, alkol, ksilitol, xylitol. Dolayısıyla beslenmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca titremenin yanında kasların seyirmesi, ağızda köpürme, bilinç kaybı, aşırı salya akıtma gibi durumlar da görülebilir .
  3. Yaşlılık: Genelde köpeklerin yaşı ilerledikçe fiziksel değişimler görülür. Bunlardan bir tanesi de arka bacaklarda titreme meydana gelmesidir. Bunun sonucunda hareket kabiliyeti sınırlanır. Ayrıca Köpeklerin Yaşı Nasıl Hesaplanır? isimli makalemizden köpeğinize denk gelen insan yaşını öğrenebilirsiniz.
  4. Epilepsi: Bazı köpeklerde epilepsi hastalığı olabilir. Epilepsi nöbetleri sırasında titreme görülebilir.
  5. Duygu Durumu: Köpekler mutlu, üzgün, korkmuş olduğu durumlarda titreyebilir. Bu durumlar köpeklerde strese yol açabilir. Dolayısıyla köpekle aranızdaki iletişimin kuvvetli olması gerekmektedir.
  6. Üşüme: Titreme kelimesiyle akla ilk gelen durum üşüme olacaktır. Köpeklerde üşüdükleri zamanlarda titreyebilir. Bunun için köpeğin yaşam alanının sıcak olması önemlidir.

Köpeklerde Beslenmenin Önemi

hayvanların anlatmak istedikleri

Köpeğinizde ansızın değişimlerin meydana geldiğini seziyorsanız veya yukarıda da sözünü ettiğim titreme sorununu görüyorsanız veteriner uzmana göstermeniz en sağlıklısı olacaktır. Fakat bununla birlikte köpek maması değişikliği yaptıysanız büyük olasılıkla köpeğinizin bünyesinin yeni mamasına alışmadığından da negatif tepki vermesi durumu görülebilir. Köpeğiniz için mama seçerken en doğru ve en kaliteli mama seçiminde bulunmanız durumunda beslenme ile ilgili herhangi bir problem yaşamayacağınızı temin edebilirim.

Sağlıkla yaşayan köpekler, belli bazı hastalıklara yakalansalar da beslenme ile ilgili herhangi bir sorun yaşamayan canlılar, diğerlerine göre daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü olmaktadırlar bu yüzden beslenme ve bakım konusu, köpek sahiplerinin dikkat etmeleri gereken en önemli konulardan biridir.

En doğru kuru mamayı seçmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup