Köpek

Cataoula Leopar Köpeği Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köklü bir tarihe sahip olan Cataoula leopar köpeği, gözlem yeteneği çok fazla gelişmesiyle ve sahibine karşı itaatkâr olmasıyla tanınır.  Çarpıcı görünümüyle dikkat çekerek diğer köpek türlerinden ayrışır. Geçmiş tarihlerinde bir av köpeği olarak eğitildiği ve sert bir iş disiplin ahlakına sahip olduğu için tecrübeli bir sahibe ihtiyacı vardır.

Cataoula Leopar Köpeği Özellikleri

Cataoula Leopar Köpeği Özellikleri

Catahoula leopar köpeğinin uzunlukları, erkeklerde 20 ila 34 kilo, dişilerde 16 ila 29 kilo arasında değişen büyük bir köpek cinsidir ve cinsiyetlerine göre de boy farklılıkları vardır. Erkeklerde boy uzunluğu 56 ile 58 santimetre arasında, dişilerde ise 53 ile 63 santimetre arasındadır.

Genel olarak Catahoula leopar köpeğininin gövdesi uzundur. Bu durum gelişmiş kas yapılarının olduğunu ve son derece çevik ve dirençli köpekler olduklarını işaret eder. Diğer köpeklere nazaran daha büyük bir kafa yapısına sahiptir ancak vücuduna göre de orantılıdır.  Görünüşlerine bakıldığında kulakları bazılarında katlanmış şeklindeyken bazılarındaysa daha diktir. Gözleri orta, yuvarlakta ve hemen hemen her renk tonuna sahiptir.

Bu köpeklerin kürkleri oldukça karakteristik yapıya sahiptir, çünkü bu sevimli hayvanlara leopar ismini kazandıran şey kürkleridir. Kat, kısa ve orta uzunluklukdaki kürkleri, her zaman pürüzsüz ve tek katlıdır.

Ortalama yaşam süresi: 10–14 yıl Eğitebilirliği: Yüksek
Kökeni: Louisiana Egzersiz Gereksinimleri: 20 ile 30 dakika
Boy: Erkek: 56–58 cm, Dişi: 51–61 cm Mizaç: Zeki, çevik, itaatkar, koruyucu
Kilo: Erkek: 20 -30kg, Dişi: 16-29 kg Renkler: Siyah, Kaplan Desenli, Sarı

 

Catahoula Leopar Köpeği Renkleri

Catahoula Leopar Köpeği Renkleri

Catahoula leopar köpeğinin renkleri bir çok renk çeşidine sahiptir. Bunlar farklı renklerin karışımlarından  ve tonlarından oluşur.  Leopar adını almasındaki etken benekli bir kürke sahip olmasıdır. Bununla birlikte, düz renkli siyah, beyaz, kahverengi, mavi ve ten rengi gibi tonları vardır.

Catahoula Leopar Köpeği Eğitimi

Catahoula Leopar Köpeği Eğitimi

Catahoula leopar köpeği, zeki bir hayvandır bu nedenle istenilen sonucu elde etmek için eğitimi oldukça kapsamlı olmalıdır. Genellikle bu cins köpek türlerinin saldırganlığı sahiplerine karşı değil, tanımadıkları kişilere veya hayvanlara karşıdır., Yabancılara karşı saldırgan tepkilerinden kaçınması için temel eğitim ve itaat eğitimi vermek çok önemlidir.

 

Catahoula Leopar Köpeği Temel İtaat Eğitimi

Köpek ile sahibi arasındaki iletişimin sağlıklı kalabilmesi için öncelikli olarak temel itaat eğitimine önem verilmesi gerekir. Catahoula leopar köpeği temel itaat eğitimi de bu bağlamda önem verilmesi gereken bir konudur. Uzmanlar, 3 aylık olan köpeklerin bu eğitimden geçmesi gerektiğini bildirmektedir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklere Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Catahoula Leopar Köpeği Sosyalleştirme Eğitimi

Köpeğinizin sosyalleşebilmesi önemlidir. Yabancılara karşı tavırlarının düzenlenmesi, yapması gerekenleri komutlar halinde yerine getirmesi gibi konular, sahibi olarak üzerinde durmanız gereken konulardır. Catahoula leopar köpeği sosyalleştirme eğitimi, yavruluk döneminde verildiğinde daha erken dönemde köpeğin adapte olması beklenebilir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklere Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Verilir?

Catahoula Leopar İleri İtaat Eğitimi

Köpeklerde ileri itaat eğitimi, en önemli eğitim konularının başında gelir. Özellikle çoban köpeği, bekçi ve avcı köpeklerinde ileri itaat eğitiminin erken dönemde verilmesi gerekir. Uzmanlar, genel olarak köpeklere bu eğitimin 4 aydan sonra verilmesi gerektiğini bildiriyor.

İlginizi Çekebilir: Köpeklere İleri İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Catahoula Leopar Köpeği Kişiliği

Catahoula Leopar Köpeği Kişiliği

Catahoula leoparının bazı örnekleriyle diğer ırklar arasında  görünüm farklılıkla olmasına rağmen, genel olarak ortak kişilik özelliklerine sahiptir. Bu sevimli hayvanlar diğer ırkları gibi güçlü, enerjik ve meydan okumayı seven bir köpek cinsidir.

Sahiplerini ve sevdikleri kişileri korumayı sever ve bu nedenle benimsediği herkesi büyük bir başarıyla koruyan mükemmel bir bekçi köpeğidir. Diğer yandan kendi tehlikede hissettiğinde ve yabancılara karşı saldırgan davranışlar sergiler. Son derece sadık, zeki ve çok çabuk öğrenir. Ancak sert mizaca sahip oldukları için uyumlu bir hayvan değildir. Bu nedenle tanımadıkları kişilere karşı saldırganlık gösterme eğiliminde olduğu için sahiplerinin gözetimi altında olması gerekir.

Catahoula Leopar Köpeği Bakımı

Catahoula Leopar Köpeği Bakımı

Catahoulas köpek cinsi genel olarak temel bakıma ihtiyaç duyar. Düzenli olarak tüylerinin fırçalanmasına, haftalık tırnaklarının kesilmesine ve kirlendiğinde yıkanması gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımı

Catahoula leopar köpeğinin temel bakımları arasında tüy bakımı, ağız ve diş bakımı, tırnak bakımı gibi bilinmesi gereken önemli bakım türleri vardır. Detaylı olarak öğrenmek için linke tıklayabilirsiniz.   Bunun dışında vücudunda oluşan kulak kirini kontrol edin ve kulağı kirliyse uygun bir kulak temizleyicisi ile temizleyin.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Ayak ve Pati Bakımı

Bu tip köpek cinslerinin tüylerinin sık sık fırçalanması gerekir. Buna ek olarak tüy dökme mevsimine geldiğinde günde en az iki kez tüylerini fırçalamaya özen gösterin. Bu mevsimlerde detaylı olarak temizliğinin ayda bir kez yapılmasına ihtiyaç duyar.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Catahoula Leopar Köpeği Egzersiz İhtiyaçları

Catahoula Leopar Köpeği Egzersiz İhtiyaçları

Catahoulas köpek cinsi güçlü kas yapılarına sahiptir ve enerjilerini atmaya ihtiyacı olduğu için günlük egzersiz yapması gerekir. Bekçi köpeği olarak eğitilen bu cins köpekler, formlarını korumak için uzun yürüyüş, koşma veya top oynama gibi egzersizlere ihtiyaç duyar. Adeta yerinde duramayan bu enerjik köpekler, genellikle disk oynamayı veya çeviklik gerektiren aktiviteler yapmayı sever. Bu cins bir köpeğe sahipseniz veya ailenize yeni bir üye olarak almaya karar verdiyseniz,  köpek sporları ve zekâ oyunları gibi aktivitelere yöneltmeniz tavsiye edilir. Her fırsatta köpeğinizle egzersiz yaparak sevimli can dostunuza daha sağlıklı ve uzun bir yaşam fırsatı verebilirsiniz.

Catahoula Leopar Köpeği Sağlık Sorunları

Catahoula Leopar Köpeği Sağlık Sorunları

Catahoula leoparı, büyük bir yapıya sahip olması nedeniyle kalça displazisi gibi durumlarla karşılaşabilir. Bu hastalık kalçadaki eklemlerini etkiler ve diz kapağının zamanla güçsüzleşmesine, yüksek düzeyde ağrı ve rahatsızlığa neden olmasına ve hareket etmesini tamamen engeller.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Kalça displazisini önlemek için, sevimli dostlarınızı iyi gözlemlemeniz gerekir ve bir şeylerin ters gittiğine dair içinizde en ufak bir kuşku olursa veteriner hekime götürün. Kalça displazisi olan köpekler için bazı öneriler, eklemlerin düzgün çalışmasına yardımcı olan özel egzersizler yapmak veya kondroprotektörler gibi besin takviyeleri ve ilaçlar takviye edilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İshal Belirtileri ve Tedavi Yolları

Catahoula Leopar Köpeği Hakkında Bilgiler

Catahoula Leopar Köpeği Hakkında Bilgiler

  1. Catahoula Leopar Köpeği, Amerika’nın Kuzey Lousiana bölgesinden gelen bir sığır çoban köpeğidir.
  2. Günümüzdeyse Leopar köpeği, evcil bir köpekten daha çok çalışan bir hayvan olarak da isminden söz ettirir.
  3. Oldukça enerjik ve hareketli bir karakter özelliğine sahip oldukları için birçok agility ve engel yarışına katılarak başarılara imza atmıştır.
  4. Amerika’ya yerleşen ilk Avrupalılar, ormanlarda yaşayan yaban domuzlarını avlamak için köpek arayaşına girdiler. Kızılderelerin yanında yaşayan ve insan dostu olan Catahoula Leopar köpeğini fark ederek domuzları avlamak için eğitmeye başladılar.
  5. Bu yerli köpeğin kanına Mastiff ırkları, iz sürücü köpekleri, Beauceronslar, hatta kızılkurtlar bile karışarak ortaya Catahoula Leopar köpekleri çıktı.
  6. 1979 yılında Lousiana eyaleti bu sevimli köpeği eyaletin maskotu olarak seçerken, köpeğin resmi adı Lousiana Catahoula Köpeği olmuştur.

Catahoula Leopar Köpeği Beslenmesi

Catahoula Leopar Köpeği Beslenmesi

Catahoula Leopar köpeğinin ihtiyaç duyduğu besinleri tam anlamıyla alabilmesi için kaliteli bir kuru mama ile beslenmesi gerekir. Kuru mama, köpeğin dişlerini ve diş etlerini sağlıklı tutmanın yanı sıra diş sorunu ve ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olur. Bu sevimli köpeği günde iki kez beslemeniz yeterli olacaktır. Diğer bir yandan köpeğinizin beslenme programını belirlemeden önce veterinere danışmanız tavsiye edilir.

İlginizi Çekebilir: Catahoula Leopar Köpeği Maması SATIN AL

Tarihi ve Kökeni

Tarihi ve Kökeni

Catahoula leopar köpeği, Amerika Birleşik Devletlerini Louisiana eyaletinden ortaya çıktı, bu yüzden Catahoula Louisiana olarak da adlandırılır. Bu cinsin tam olarak ortaya çıktığı dönem bilinmemekle birlikte, en güçlü savlar, 16. Yüzyılda göçmenler tarafından Amerika’ya getirilen Avrupa cinslerinin köpekleri ve mastiffler arasındaki, melezlerden gelen köpek olduğudur.  Catahoula leoparı, yaban domuzu, ayı ve ren geyiği gibi hayvanların avlanması için eğitildi. Adının, Amerikan bir kabileden aldığını ve adı olan Hintçe “choctaw” kelimesinden geldiği söyleniliyor. Daha sonra zamanla Louisiana cinsi haline geldi ve 1979’da Louisiana eyaletinin resmi köpeği olarak kararlaştırıldı ve bu cins resmi olarak 1994 yılında tanınmaya başlandı.

Sık Sorulan Sorular

Catahoula Leopar Löpekleri Çok Havlar mı?

Catahoula leopar köpekleri orta düzeyde havlar.

Catahoula Leopar Köpeği Hangi Irklardan Oluşur?

bloodhounds , Mastiffs ve tazı ırkının birleşmesinden oluşur.

Catahoula leopar köpeği hakkında daha detaylı bilgi almak için videoyu izlemeniz tavsiye ediyorum.!!!!

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup