Köpek

Kedi Yaşı ve Köpek Yaşı Hesaplama Aracı 2020 [⭐️KOLAY YÖNTEM]

Kedi ve köpek sahiplerinin neredeyse hepsinin merak ettiği yaş hesaplama aracına artık bu sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kedi ve köpeğinizin insan yaşına göre kaç yaşında olduğunu öğrenmek artık çok kolay. Sayfamızda yer alan hesaplama araçlarını kullanarak kedi yaşı ve köpek yaşı hesaplama işlemlerinizi kolayca yapabilirsiniz.

Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır? Yeni Yöntem

Köpek yaşı hesaplamak için yeni formül olan ln(Köpeğinizin Yaşı)*16+31 formülü kullanılmaktadır. Köpeğinizin insan yaşına göre kaç yaşında olduğunu bu yeni formülle hesaplamanız gerekir.

Köpeğinizin yaşını giriniz:

2020 yılında bilim insanları tarafından geliştirilen yeni formül ln(Köpeğinizin Yaşı)*16+31 ile artık köpeğinizin insan yaşına göre kaç yaşında olduğunu hesaplamanız mümkündür. Bu formül ile örnek olarak 1 yaşındaki köpeğiniz 31 insan yaşına eşit gelmektedir.

Köpek yaşı hesaplarken kullanılan ” ln(Köpeğinizin Yaşı)*16+31 ” formülünde yer alan ” LN ” fonksiyonuna sahip bir hesap makinesi kullanmanız gereklidir. Bunu isterseniz bilimsel hesap makineleriyle ya da bilgisayarınızdaki hesap makinesini bilimsel moda alarak gerçekleştirebilirsiniz.

Hiç bunlarla uğraşmamak için aynı zamanda yukarıda yer alan size özel olarak hazırladığımız köpek yaşı hesaplama kutucuğunu da kullanabilirsiniz.

Köpek yaşı hesaplarken kullanabileceğiniz yöntemler;

  • sitemizde bulundan köpek yaşı hesaplama kutucuğu
  • LN fonksiyonuna sahip olan bilimsel bir hesap makinesi
  • bilgisayarınızda ya da telefonunuzda bulunan hesap makinesinin bilimsel modu
  • google üzerinde ln(Köpeğinizin Yaşı)*16+31 şeklinde arama yaparak hesaplama

gibi yöntemleri kullanarak 2020 yılında geliştirilen formül sayesinde köpeğinizin insan yaşını bulabilirsiniz.

Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Kedi yaşını insan yaşına çevirirken 1 yaşındaki kedi için ” Kedi Yaşı + 4 + 15 ” formülü kullanılır. Eğer ki kediniz 19 yaşından büyükse ” Kedi Yaşı * 6 – 20 ” formülü küçükse ” Kedi Yaşı + 4 + 16 ” formülü kullanılarak kedi yaşı hesaplanır.

Kedinizin yaşı kaçtır?:

Kedi sahiplerinin en çok araştırdığı hesaplama olan ” 1 yaşında kedi 19 insan yaşına eşittir ” hesabı için özel geliştirdiğimiz yöntem ile artık kedinizin insan yaşını çok kolay bir şekilde hesaplamanız mümkündür.

Kedi yaşı hesaplama yöntemleri;

  • Sitemizde bulunan hesaplama kutucuğu
  • Hesaplama siteleri
  • Kedinizin yaş aralığına özel olan formülü google üzerinde aratmak gibi

yöntemlerle kedinizin insan yaşını hesaplamanız mümkündür.

Kedi ve Köpek Yaşı Tahmin Etme Yöntemleri

Kedi ve Köpeğinizin yaşını tam olarak bilmiyorsanız tahmini olarak bazı kriterleri inceleyerek bunu bulabilirsiniz. Aşağıda bu yöntemleri ve kriterleri sizlere detaylıca aktaracağız.

1.Köpeğinizin Irkı

Köpek yaşını tahmin ederken köpeğinizin ırkı büyük rol oynar. Küçük, orta, büyük ırk köpekler olduğundan ve boyutları da çok farklı olduğundan dolayı yaş tahmininde oldukça önemli bir rolü vardır.

Köpeğinizin ırkına özel olan karakteristik özellikleri, boyutları vb. çeşitli özellikleri köpeğinizin yaşını tahmin etmede büyük rol oynamaktadır.

kopek-irki

Köpek ırkları genel olarak 9kg altında ise küçük ırk, 9-22kg arasındaysa orta ırk, 22kg üzerinde bir köpekse büyük ırk olarak tanımlanır.

Köpeğinizin ait olduğu ırk yaşı tahmin ederken size büyük katkı sağlayacaktır. Kedilerde ise ırk ayrımı olmadığından dolayı yaş tahmininde ırk gibi bir kriter yoktur.

2. Deri ve Tüy Yapısı

Kedi ve köpeklerin yaş tahmininde bulunurken en çok dikkat edilen kriterlerden biri de deri ve tüy yapılarıdır.

Köpeklerde ve kedilerde yaş tahminleri tüyleri ve derileri inceleyerek de yapılabilir. Kedilerde tüy yapıları yaşlara göre değişikliğe sahip olabilir.

kedi-kopek-deri-tuy

Genç kedilerin genellikle tüyleri yumuşaktır fakat yaşlı kedilerde kalın ve sık bir tüy yapısı gözlemlenmektedir.

Köpeklerin de yaşları ilerledikçe tüy yapılarında değişiklikler görülür. Genç yaştaki köpeklerin tüyleri daha parlak görünürken daha yaşlı köpeklerde tüylerde matlaşma görülebilmektedir. Aynı zamanda yaşlanmış olan kedilerde tüy dökülme sorunları çok daha fazla yaşanır.

3.Diş Yapısı

Kedi ve köpeklerin yaş tahmininde en sık kullanılan kriterlerden biri de diş yapılarıdır. Yaş tahmininde diş yapısı çok büyük rol oynamaktadır.

Yetişkin kedilerde 30, yavru kedilerde ise 26 diş mevcuttur. Halk arasında bilindiği gibi dişsiz doğmazlar. Kedilerde ortalama olarak 6 aylıkken diş değiştirme süreçleri tamamlanmaktadır. Eğer ki kedinizde bebek dişleri hala duruyorsa kedinizin 6 aydan daha küçük olduğu bellidir.

köpek diş yapısı

Kedilerde kalıcı dişler varsa ve bunlar beyaz renge sahipse kediniz 1 yaşında ya da 1 yaşını yeni doldurmuştur. Eğer ki dişlerde sarı lekeler mevcutsa 1-2 yaşlarında, tüm dişleri mevcutsa ve dişlerde tartar oluşmaya başlamışsa 3-5 yaş aralığında diyebilmek mümkündür.

Köpeklerde ise dişlerin görünüşü, aşınma oranları ve kalıcı dişlerin sayısı yaş tahmininde kullanılan bir yöntemdir.

Köpeğinizin ağzında henüz diş yoksa bu bir yavru köpek diyebiliriz. Köpeklerde süt dişleri üçüncü aya kadar tamamlanmış olması gerekir. Bundan sonra ise süt dişler dökülür ve yerini kalıcı dişler alır.

Genç köpeklerde dişler daha beyaz ve sivridir. Köpekler yaşlanmaya başladıklarında ise dişlerde sararma ve körelme görülmektedir.

Köpek ve kedi yaşı tahmininde diş yapısı oldukça fazla rol oynamaktadır.


Aşağıda yer alan bilgiler 2020 itibariyle geçersizdir ve yukarıda yer alan yeni yöntemlerle köpek yaşı hesaplanmaktadır.

Köpek Yaşı Hesaplama Eski Yöntem

Köpeklerde yaş hesaplamak için en bilindik yöntem köpek yaşını 7 ile çarpmaktı. Yani bu duruma göre köpekler için 1 yaş insanlara göre 7 yaş olarak hesaplanıyordu. Çok uzun zamandır bu yöntem köpek yaşını hesaplamak için kullanıldı. Ancak yapılan bilimsel araştırmalara göre köpek yaşı tam olarak böyle hesaplanmıyor. Köpek yaşının insan yaşına oranlamak için ortaya çıkan ‘7 kat’ denklemi aslında insanların ortalama 70 sene köpeklerin ise ortalama 10 sene yaşamasındandır. Peki, gerçek köpek yaşı nasıl hesaplanır? Bunun için makalemizin devamını okuyabilirsiniz.

Köpek Yaşı İnsan Yaşına Göre Nasıl Hesaplanır?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi 1 köpek yaşını 7 insan yaşına oranlamak yanlış olacaktır. Amerika’lı veteriner birliğine göre köpeklerin ilk yaşı insanların 15 senesine tekabül ediyor. Bundan sonraki ikinci yaşı ise 9 insan yılı olarak kabul ediliyor. Bundan sonraki her yaşı için 5 insan yaşı ekleniyor. Yani 2 yaşındaki bir köpek 15 + 9 = 24 yaşında oluyor. 4 yaşındaki bir köpek ise 15 + 9 + 5 + 5 şeklinde hesaplanıyor.

Bilim Adamları Köpek Yaşını Nasıl Hesaplıyor?

Köpeklerin yaşı hesaplanırken bilimsel olarak bir çok unsur işin içine giriyor. Kediler ve küçük boyutlu köpekler 7 yaşına geldikleri zaman ‘yaşlı’ olarak kabul ediliyor. Ancak 7 yaşından sonra da bu hayvanların uzun süre yaşamaları çok normal olacaktır. Büyük boyutlu ırkların ise genelde ömürleri daha kısa oluyor ve 5-6 yaşlarında ‘yaşlı’ olarak nitelendiriliyor. Tabi ki burada bahsedilen yaşlılık insanlara oranla hesaplanıyor. Doğal olarak hayvanlar insanlardan çok daha erken yaşlanıyor.

Veteriner hekimler yaşlı sınıfına girmiş hayvanlarda daha çok hastalık görüldüğünü belirtiyor. Kısaca belirtmek gerekirse düz hesapla 1 köpek yaşının 7 insan yaşına tekabül etmediğini söylemek mümkün. Gördüğünüz üzere bu konuda bir çok unsur bulunuyor.

Köpeğinizin boyutuna göre aşağıda paylaştığımız tablodan insan yaşına göre kaç yaşında olduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz.

köpeklerin yaşı nasıl hesaplanır

Tablodan da kolaylıkla anlaşılacağı üzere bir köpek yaşını yedi kat büyüterek öğrenemezsiniz. Ancak yine de kaba taslak hesaplamak için Amerikalı veterinerlerin yöntemini kullanmak çokta yanlış olmayacaktır. Buradan anlaşılacağı üzere küçük ırkların ömürleri daha uzun olmaktadır. Aynı zamanda yaş farkı genç yaşlarda hemen hemen aynıyken 5-6 yaşından sonra büyük ırklar daha da hızlı büyümektedir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup