Köpek

Alman Kurdu (K9): Eğitimi, Beslenmesi ve Bilinmeyen 10 Özelliği

Alman Kurdu (K9), son derece zeki, çevik ve güçlü yapısı ile dikkat çeken dünyanın en popüler köpek cinslerinden biridir. Doğru şekilde eğitilmeleri halinde uyumlu davranışlar sergiler.

Adından da anlaşılacağı gibi Almanya’da yetişmiş bir köpek türü olan Alman Kurdu (K9) son derece zeki bir hayvandır ve doğru yöntemlerle eğitildiği takdirde uyumlu davranışlar sergiler. Eğitimi, bakımı, beslenmesi gibi önemli konularda gerektiği gibi davranıldığında, K9 köpekler, beklentilerden çok daha fazlasını verir.

Alman Kurdu Genel Özellikleri

Alman Kurdu Köpeği Genel Özellikleri

Son derece sadık, kendine güvenen ve cesur bir köpek olan Alman kurdu, Amerika’daki  en popüler ikinci köpek ırkı olarak görülür. Bu köpek ırkı, sahibine bağlıdır ve sevdiklerine karşı koruyucudur ancak yabancılara temkinli yaklaşır.

Geçmiş tarihinde yetiştiricileri tarafından, yüksek bir iş disiplini ile yetiştirilen Alman kurdu günümüzde polislere yardım eden bir köpek olarak yetiştiriliyor. Büyük ve güçlü oldukları için korumacı bir içgüdüye sahiptir ve kendilerini tehlikede hissettiklerinde saldırıya geçebilirler. Bu nedenle bu köpeğe sahip olmak isteyenlerin petlerine güven duygusunu aşılamaları gerekir.

Alman Kurdu Karakter Tablosu

Sahiplerine karşı itaatkardır. Kapalı alanlarda durmayı sevmez. Apartman hayatına uyumlu değildir.
Yalnız kalmayı sever. Aktif bir hayvandır. Yüksek enerjiye sahiptir.
Oyun oynamayı sever. Neşeli ve sevecendir. Atletik yapıdadır.

 

Alman Kurdu (K9) Kişilik ve Karakter Özelliği

Alman Kurdu Köpeği Kişilik ve Karakter Özelliği

Alman kurdu (K9), asil duruşu ev atletik yapısıyla nam salan bir ırktır. Çok yönlü olarak eğitilen bu köpek, sahiplerini memnun etmeyi sever ve yeni şeyler keşfetmeye bayılırlar. Baskın bir köpek olsa da iyi eğitim verildiği takdirde uyumlu davranışlar sergileyebilir.

Güçlü kas yapısına sahip olduğu için genel olarak bekçi köpeği, polis köpeği gibi görevler için yetiştirilen K9 polis köpekleri verilen görevleri tamamlamak için hevesli olduklarından sürekli egzersizler yapmaya ihtiyaç duyarlar. Bu egzersizleri günlük rutinlerin arasında tutmaları gerekir çünkü kanepede oturan tembel bir köpek değildir.

Alman Kurdu En Belirgin 10 Özelliği

Alman Kurdu En Belirgin 10 Özelliği

  1. İtaatkar bir köpek olduğu için eğitim sürecinden zorlanmazsınız.
  2. Yüksek enerjiye sahip olduğu için egzersiz ihtiyaç duyar ayrıca çok hareketlidir.
  3. Genç yaştan itibaren uygun bir şekilde sosyalleştirilmesi gerekir.
  4. Sahipleriyle uzun süre vakit geçirmekten hoşlanır.
  5. Üç tüy yapısına sahip olan  Alman kurdu köpeğinin kalın – kısa, dalgalı – uzun ve kalın – uzun yapıda tüyleri vardır.
  6. Bu cinsteki ırkların genellikle koyu ten rengine sahiptir ve yüzünde siyah bir maske ve sırtında da siyah lekeler bulunmaktadır.
  7. Alman kurdu köpeği gri, siyah, sarı ve kahverengi gibi tek renkte olmakla birlikte bunun yanında üç rengin birleşiminde olan Alman çoban köpekleri de vardır.
  8. Bu cins köpek ırkları çok küçük yaşlarda egzersize başladıkları takdir ciddi eklem rahatsızlıkları yaşayabilir.
  9. Yaşam alanları bahçeli ev, çiftlik tarzı açık alanlardır ve apartman yaşantısına uygun bir köpek türü değildir.

Alman Kurdu (K9) Eğitimi Kolay mı?

Alman Kurdu (K9) Eğitimi

Alman kurdu köpeği görünüşü ve karakteri itibariyle saldırgan bir izlenim çizse de gerçekte iyi eğitim aldığı zaman her ortama ve aileye uyum sağlayabilir. Bunun dışında zeki ve akıllı yapısı ile eğitimcilerinin çok fazla vaktini almaz ve bu durum onun kolaylıkla eğitilmesini sağlar.

İlginizi Çekebilir: Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Alman Kurdu Temel İtaat Eğitimi

Öncelikle temel itaat eğitimi her köpeğin öğrenmesi gereken bir eğitim türüdür. İlk aşamalarda köpeğe “otur”, “yat”, “kalk”, “bekle”, “takip et” gibi komutların öğretilmesi sağlanır.Daha sonra bu komutların öğrendiklerinde sahipleriyle daha kolay iletişime geçmesini sağlar.

Temel itaat eğitiminde ideal başlama yaşı 6-9 ay arasıdır ancak; Kangal, Sibirya kurdu, Samoyed, Sharpei, Chow chow gibi zor eğitim alan köpeklerde 6 aylıkken eğitime başlanması tavsiye edilir. Alman kurdu köpeği eğitilmesi kolay olduğu için temel itaat eğitimi yaklaşık 4 hafta sürer. Temel itaat her ırk köpeğin  alabildiği ve alması kesinlikle şart olan en önemli eğitim seviyesidir.

İlginizi Çekebilir: Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Alman Kurdu İleri İtaat Eğitimi

Alman kurdu (K9 polis köpeği), öğrenmeye oldukça yatkın bir köpek türüdür. Özellikle sahiplerinin sesini duyduğunda dikkatlice durur ve komut almayı bekler. Alman kurdu köpeği, temel itaat eğitimini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra ikinci alması gereken eğitim, ileri itaat eğitimidir. Bu eğitimde köpeği serbest bir şekilde tasmasız halde bırakarak sahiplerinin komutlarını uygulamayı öğretilir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi

Alman Kurdu Sosyalleşme Eğitimi

Bu cins köpekler tıpkı Sibirya kurdu gibi sosyal hayvanlardır. Bu nedenle erken dönemlerde sosyalleştirilmesi gerekir. Bu ilerideki yaşlarında çevreye daha kolay uyum yakalamasını sağlar. Köpeğiniz eğer sosyalleşme sürecine giremezse ileri dönemlerde büyük sorunlar yaşayabilirsiniz. Çünkü bu cins eğer sosyalleşmeden olgunlaşırsa saldırgan eğiliminde olabilir ve bu durum büyük sorunlara yol açabilir. Aşırı korumacı ve saldırgan davranışları önlemek için Alman çoban köpekleri genç yaştan itibaren sosyalleşme ve itaat eğitimi almalıdır.

İlginizi Çekebilir: Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Verilir?

Alman Kurdu Fiziksel Özellikleri

Alman Kurdu Fiziksel Özellikleri

Alman köpekleri uzun ve kaslı bir köpektir. Genel görünüm itibariyle badem gözleri, siyah burnu ve dik kulakları vardır. Omuz genişliği 64 cm civarı olan bu köpeklerin ağırlığı ise, 41 kg’den fazladır. Erkek köpeklerin boyu 61-66 cm iken, dişi köpeklerin uzunlukları ise 56-61 cm arasında değişir.

Renkler: Siyah, Samur, Siyah ve Bronz, Gri, Siyah – Kırmızı, Siyah ve Gümüş

Boy: Erkek: 60–65 cm, Dişi: 55–60 cm

Kilo: Erkek: 30–40 kg, Dişi: 22–32 kg

Alman Kurdu Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Alman Kurdu bakımı

Genel olarak bu cins köpek ırklarının tüy bakımı düzenli olarak fırçalanmaya, taranmaya ihtiyacı vardır. Üstteki koruyucu tüyler yıl boyunca her zaman dökülürken, alttaki katman yılda 2 kere dökülür. Eğer bu cins köpeğe sahipseniz, tüylerine düzenli olarak bakım uygulamazsanız, alt katmanın sağlıksız olma riski vardır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Alman Kurdu Ağız ve Diş Sağlığı

Alman kurdu ağız ve dişlerinin düzenli olarak temizliğini sağlamak, ağzının kokmasını ya da dişlerinin çürüyüp dökülmesi gibi daha ciddi problemleri önlemek için çok önemlidir. Bu nedenle her gün düzenli olarak köpek diş fırçasıyla dişlerini fırçalamanız gerekir. Köpeğinizin bakımı konusunda gerekli hasiyeti gösterirseniz daha sağlıklı ve uzun yaşamasını sağlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Alman Kurdu Pati ve Tırnak Bakımı

Sevimli dostlarınızın gerekli bakımlarından biri de pati ve tırnak bakımıdır. Bu cins köpekler aktif bir yapıya sahip oldukları için düzenli olarak tırnak bakımı uygulanması gerekir. Çünkü uzun tırnakla zemine doğru bir şekilde basamazlar ve olması gereken hareketliliği sağlayamazlar. Bu nedenle köpeğinizin sağlığı için düzenli olarak tırnakları kesilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Alman Kurdu Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır?

Alman Kurdu Bilinmeyen Yönleri

Alman Kurdu Bilinmeyen Yönleri

Bu cinse ait köpeklerin sağlıklı ve mutlu bir yaşantı sürdürebilmesi için bir amacının olması gerekir. Bu amaçlar ailesini korumak, polis ve askeri hizmetler olabilir. Ayrıca oyuncu köpeği olan bu cins kameraları çok sever ve genellikle sinema ve dizilerde sık sık bu cins köpek ırkı karşımıza çıkar. Kolay eğitilme özelliği sayesinde başarılı bir oyunculuk sergileyen bu köpekler oldukça güçlü kas yapısına sahiptir, kolay kolay yorulmaz ve son derece sabırlıdır.

Alman Kurdu Olumlu Yönleri

Sadık ve son derece akıllı bir kişilik özelliğine sahiptir ✅ Özel görevler için tercih edilen ideal bir köpek cinsidir.
✅ Yabancılara karşı sert tavırlarıyla bekçi köpeği olarak da eğitilebilir. ✅ İyi bir eğitimden geçtiği takdirde tehlike anında sahibine haber verir.
✅ Son derece cesurdur. ✅ Sevdikleriyle vakit geçirmeyi sever.

Alman Kurdu Olumsuz Özellikleri

❌ Kalça çıkığı ve eklem rahatsızlıkları gibi hastalıklara yatkındır. ❌ Alerjik sorunları olabilir. Düzenli veteriner kontrolünden geçirilmesi gerekir.

Alman Kurdu  Ne Yer, Nasıl Beslenir?

Alman kurdu beslenmesi

Alman kurdunun favori mama tercihi  genel olarak sığır, kuzu, veya tavuk içeren mamalardır. Yüksek proteinli ve kaliteli mamalar tercih edilmesi bu köpek ırklarının gelişimi açısından önemlidir.

Bunun dışında evde tüketebileceği besinler arasında havuç, yoğurt, pişmiş tavuk göğsü, fıstık ezmesi, pirinç gibi insan gıdalarını güvenle tüketebilirler.

İlginizi Çekebilir: Köpekler Ne Yer / Ne Yemez?

Alman Kurdu Köpeği Ne Yemez?

  1. Pişmiş tavuk eti yemeyi sevmez.
  2. Yaş üzüm, kuru üzüm ve sarımsak başta olmak üzere tüm şekerli ve baharatlı besinlerden kesin olarak uzak tutulmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerin Uzak Durması Gereken Yiyecekler

Alman Kurdu Köpeği Nasıl Beslenmelidir?

Alman kurt köpeklerinin sindirim sistemi ve mideleri oldukça hassastır bu nedenle ishal gibi hastalıklara meyildir. Bu cins köpek ırklarının alıştığı beslenme düzeninde ani değişiklikler yapılmaması gerekir. Besin tükettikten sonra rahatsızlanıyorsa emin olmak adına veterineriniz den yardım isteyebilir, köpeğinize özgü beslenme önerilerini öğrenebilirsiniz.

Alman Köpeği Maması Satın AL

Kas ve kemik yapıları itibariyle  çok aktif bir ırk oldukları için mamalarının enerji değeri yüksek, ve kaliteli içeriğe sahip olan mama türlerine yönelmeniz gerekir. Adeta yerinde duramayan bir hayvan olduğu için yüksek hareketliliğe sahiptir. Bu nedenlerden dolayı kilo vermeye yatkındır ve ideal kilosunun altına düşmemesine dikkat edilmesi gerekir. Sevimli dostlarınız için düzenli ve doğru mamalarla beslenme son derece önemli olduğunu tekrar belirtmemde fayda var.

İlginizi Çekebilir: En iyi Köpek Mamaları

Alman Kurdu Renkleri

Alman Kurdu Renkleri

Bu cins köpek ırkları siyah üzerine kızıla dönük kahverengi, siyah üzerine sarı ve kahve desenler, tek renk siyah veya koyu gölgeli gri renklere sahiptir. Ayrıca bu renklere ek olarak siyah – krem, siyah – gümüş, tek renk lacivert ve beyaz da mevcuttur ve bunlar da American Kennel Club (AKC) tarafından onaylanan renkleridir.

Alman Kurdu Köpeği Çevre İle Uyumu

Sahibine karşı sonsuz bir sevgi ve güven duyan Alman kurdu köpeği sevdikleri kişilere karşı son derece sevecen tavırlar sergiler. Ancak bu durum yabancılara karşı değişir. Çünkü tanımadıkları kişilere karşı şüpheci yaklaşır ve tehditlere karşı sezgisel bir koruyuculuğu olduğu içinde saldırgan tavırlar sergileyebilir.  Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına erken dönemde sıklıkla sosyal ortamlara dahil edilmesi, özellikle çocuklarla bol zaman geçirmesi ve enerjisini çeşitli oyunlarla destekleyerek atmasını sağlamanız gerekir.

Alman Kurdu Köpeği Hakkında İlginç Haberler

Alman Kurdu haberleri

  1. 65 yaşında Gallerli bir kadın olan Linda Munkley, iki tane Alman kurdu köpeği yetiştiriyor. Bu cins köpeğinin engellenemeyen yoğun vücut koklama ve başını sürekli sürtme gibi sıra dışı hareketleri sayesinde meme kanseri olduğunu öğrenmiş ve hemen tedavi şansı yakalamıştır.
  2. Washington’da kendisini yetiştiren ailenin kızını korumak için bahçedeki çıngıraklı yılanların önüne atlayan Haus isimli Alman Kurdu sahibini kurtarmış ve bunun sonucunda üç kere ısırılarak böbreklerini kaybetmiştir.

Alman Kurdu Irkının Tarihi ve Kökeni

Alman Kurdu Irkının Tarihi ve Kökeni

Geniş bir tarihe mensup olan bu cins köpek ırkları, 1850 yılında Avrupa’da iri boy sürü köpekleri için standartların belirlenmesine başladı ve kendinden önceki birkaç neslinin özenle seçilmesinden üretilen Horand von Grafrath isimli bir Alman Kurdu ırkının bilinen ilk kayıtlı temsilcisi oldu.  Ayrıca 1899 yılında ilk Alman Kurdu resmi olarak kaydedilmiştir ve itaat eğitimindeki güçleri, yetenekleri ile kısa sürede çekmeye başarmıştır.

Alman Kurdu Köpeği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Alman Çoban Köpeği Apartmanda Beslenir mi?

Yüksek enerjisi nedeniyle Alman kurdu köpeği apartman yaşantısına uyum sağlayamaz.

Alman Çoban Köpeği Nasıl Beslenmeli?

Alman çoban köpeği yüksek protein isteyen ve kaliteli kuru mamalarla beslenmesi önerilir.

Alman Kurdu Ne Kadar Büyür?

Ortalama Alman kurdu köpeği : 60 - 65 cm yüksekliğindedir.

Alman Kurduna Yumurta Verilir mi?

Alman köpeği kurduna yumurta sadece pişmiş olarak , kabuğu da birlikte ezilerek verilmelidir

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Ülkemizde’de dünyada olduğu gibi bir çok alanda yardımına ihtiyaç duyduğumuz bu ırkı gerçekten çok güzel ve doğru bilgilerle anlatan bir makale olmuş teşekkürler 😌

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup