Köpek

Border Collie: Özellikleri, Bakımı ve Kişiliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Border Collie, İngiltere ve İskoçya arasında yer alan sınır bölgesinde ortaya çıkan enerjik, zeki, hevesli ve duyarlı bir köpektir.

Dünyanın en zeki köpek türleri arasında yer alan Border Collie cinsi köpekler, oyuncu yapısı, sevimliliği ve çevikliğiyle birçok insanı kendine hayran bırakmayı kolaylıkla başarıyor. Çok hareketli olan bu köpek türüne mutlaka ihtiyacı olan egzersizler sağlanmalı. Aksi takdirde mutsuz bir ruh haline bürünebilirler.

Border Collie Cinsi Köpeğin Özellikleri

Enerji seviyesi: Yüksek
Korumacı özelliği: Orta
Egzersiz ihtiyacı: Yüksek
Eğitilebilirlik seviyesi: Yüksek
Oyunculuk özelliği: Yüksek
Yabancılara davranış şekli: Mesafeli
Diğer hayvanlarla geçimi: Düşük
Çocuklarla anlaşabilme: İyi
Diğer köpeklerle geçimi: İyi
Bekçilik özelliği: Yüksek
Taranma ihtiyacı: Yüksek

Border collie özellikleri

– Görünüşü estetik olduğu kadar kişisel özellikleri de bir o kadar sevimlidir.

– Border Collie cinsi köpeğin adını duyduğu anda birçok insanın kafasında siyah ve beyaz renkli köpekler oluşur. Aslında yanlış bir tutum değildir çünkü bu cinsten olan köpekler genellikle siyah-beyaz renklerden oluşurlar.

– Birçok insan tarafından dünyanın en zeki köpek cinsi olarak kabul edilir.

– Eğitime son derece açık ve hevesli olan Border Collie, köpek yarışmalarına katıldıklarında en yüksek derecelere sahip oluyorlar.

– Sevecen bir köpek ırkı olan bu köpek türü, çocuklarla çok iyi anlaşabilen bir yapıya sahiptir.

– Sahiplerine bağlı olan bu köpeklerin diğer hayvanlarla iletişimi orta seviyelerdedir.

– Border Collie cinsi köpekler, eğitimlere kolaylıkla uyum sağlayabildiği gibi aynı zamanda sosyal ortamlara da kolaylıkla adapte olabiliyor.

– Oldukça zeki olan bu köpek türü, yüksek enerjiye sahiptir ve bu nedenle de diğer köpeklerin sıkılmasına neden olabilir.

– Çok hareketli ve enerjik olduğu için mümkün olduğu kadar çok vakit ayırmalı ve onunla oyunlar oynayıp çeşitli aktiviteler yapmalısınız. Aksi takdirde enerjisini atamaz ve köpekler enerjisini yeteri kadar atamadığında bu durum onlarda sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

– Yeni şeyler öğrenmeye aç olan Border Collie cinsi köpeklerin sürekli yeni şeyler öğrenmesine yardımcı olmalısınız.

Border collie cinsi köpek özellikleri

– Border Collie cinsi köpekler, sıkıldıkları zaman çok fazla havlarlar ve agresif tavırlar sergileyebilirler.

– Görünümleri Avustralya Çoban köpeğini andıran bu köpekler, iyi huylu, aktif, çalışkan köpeklerdir.

– Çok zeki bir köpek olması nedeniyle çabuk öğrenir ve övgüyü çok sever.

– Çoban içgüdüleri göz önüne alındığında ailesini ve sevdiklerini koruyucu özelliklere sahip olduğu görülür.

– Çocuklarla ve birlikte büyüdükleri diğer evcil hayvanlarla iyi geçinmelerine rağmen, yabancılara karşı tam aksine bir tutum sergilemeleri çok olası bir durumdur.

– Son derece enerjik köpeklerdir, bu nedenle onlara egzersiz yapma fırsatını bol bol sunmalısınız.

– Genç yaşlardan itibaren iyi bir şekilde sosyalleşmeleri gereken Border Collie cinsi köpekler, ısırmaması, kaçmaması ve bu tarz davranışlar sergilememesi için erken yaştan itibaren iyi bir eğitim almaları gerekir.

Border Collie Cinsi Köpeğinin Kişiliği

Border Collie Cinsi Köpeğinin Kişiliği

Son derece zeki bir köpek türü olan Border Collie, genellikle şov gösterilerinde kullanılırlar. Bunun yanı sıra bir çoban köpeği ve iyi bir eğitim aldıklarında da ideal bir aile köpeği olabilir. Kısaca Border Collie cinsi köpekler, nasıl bir eğitim verirseniz o yönde davranışlar sergileyen bir köpektir. Oldukça hareketli olan bu köpekler, çeşitli aktivitelerden ve oyunlardan çok hoşlanırlar. Border Collie, çalışmayı çok fazla seven köpeklerdir ve eğer bu tür bir köpeğe sahipseniz ona mümkün olduğu kadar çok vakit ayırmanız gerektiğini unutmamalısınız. Onu koşturmalı ve bol bol antrenman yaptırmalısınız. Eğer kilo sorunu yaşayan biriyseniz bir Border Collie sahibi olmak sizin için çok avantajlı olacaktır.

Sosyal bir köpek türüdür fakat kimi zaman bu tür arasında çekingen ve ürkek canlılar da çıkabiliyor. Bu nedenle bir Border Collie alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, karakter yapısının dengeli olması ve sosyal bir yapıya sahip olmasıdır. Bu köpeği evde beslemeyi düşünüyorsanız günde 2 saat mutlaka antrenman yaptırmalı ve oyunlar oynamalısınız. Çünkü yeteri kadar hareket etmediğinde mutsuz hissetmeye başlayan bir ırktır.

Önemli Not: Border Collielerin hareketli ve sosyal canlılar olması nedeniyle bahçede beslenmesi çok daha iyi olacaktır. Bu sayede tüy dökme sorunuyla da uğraşmak zorunda kalmazsınız. Fakat bahçede besleyecekseniz hareket alanını kısıtlamamalı, aksine daha rahat hareket edebileceği bir alan sunmalısınız.

Border Collie Cinsi Köpeğin Fiziksel Özellikleri

Renk: Siyah, Beyaz, Mavi, Blue Merle, Lila, Kaplan Desenli
Boy (Erkek): 48 – 56 cm
Boy (Dişi): 46 – 53 cm
Kilo (Erkek): 14 – 20 kg
Kilo (Dişi): 12 – 19 kg
Kürk yapısı: Uzun
Ortalama yaşam süresi: 10 – 17 yıl

Border Collie Köpeği Beslenme

Border collie beslenme

Bu köpek cinsinden olan köpekler, kuru mamayla beslenmesi gereken canlılardır. Kilo almaya çok yatkın olan Border Collie’yi beslerken verilen mamanın ne ölçüde olması gerektiğine dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde obezite (aşırı şişmanlık) hastalığına yakalanabilirler ve bunun sonucunda çeşitli sağlık sorunları da ortaya çıkabilir. Boder Collieleri yeterli düzeyde kaliteli mamalarla beslemeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

Biliyor muydunuz?

Yaşlı köpeklerde beslenme rutini, yavru ve yetişkin köpeklere göre daha farklıdır. Detaylı bilgi için tıklayın.

Border Collie Cinsi Köpeğin Sağlığı

Border Collie Cinsi Köpeğin Sağlığı

Border Collieler dayanıklı ve hastalıklara karşı dirençli köpeklerdir fakat onların da bazı sağlık sorunlarına karşı hassasiyeti vardır. Border Collie’nin en yaygın karşılaştığı sağlık sorunları şunlardır;

  1. Kalça displazisi,
  2. Kalça displazisi,
  3. Epilepsi,
  4. Collie göz anomalisi,
  5. Alerjiler.

Buna Göz Atın: Köpeklerde Zehirlenme Nedir, Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Border Collie Eğitimi

Border Collie köpek türü, eğitilmeye çok yatkın olan bir köpek türüdür. Aynı zamanda dünyanın en zeki köpek türlerinden olması nedeniyle eğitimi oldukça kolaydır. Çünkü eğitime ve yeni şeyler öğrenmeye çok açık bir yapıya sahiptir.

İlginizi ÇekebilirKöpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir?

Üst düzey eğitilebilirliğe sahip olan Border Collie’nin en büyük avantajlarından biri anatomik yapısıdır. Çünkü diğer köpekler eğitim sırasında birçok hareketi yapamıyorken Border Collieler bu hareketleri çok daha kolay bir şekilde yapabilirler. Ona amuda kalkmayı, iki ayağı üzerinde yürümeyi ve anatomik özelliklerinin yatkın olduğu daha birçok hareketi kolaylıkla öğretebilirsiniz.

📝İşinize Yarayabilir: 10 Adımda Köpek Sosyalleştirme Eğitimi

Border Collie Cinsi Köpek Bakımı

Border Collieler, çok tüy dökme özelliğine sahiptir ve bu köpek sahibini biraz zorlayabilir. Eğer onu evde beslemeyi düşünüyorsanız, tüylerine mutlaka bol bol bakım yapmalısınız ki mümkün olduğu kadar az dökülme yaşansın. Uzun tüylere sahip olan Border Collie’yi düzenli olarak taramalı ve fırçalamalısınız. Bunun yanı sıra kulakları ve gözleri de düzenli olarak temizlenmelidir. Bir Border Collie sahibiyseniz bakımına oldukça özen göstermelisiniz. Aksi takdirde köpeğiniz enfeksiyon gibi sorunlarla karşılaşabilir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Border Collie Kökeni ve Tarihçesi

Border Collie cinsi köpekler, tüm zamanların en ünlü Collie yetiştiricisi JM Wilson tarafından üretilmiştir. Sürüyle birlikte çalışma yeteneğine sahip olacak şekilde yetiştirmiştir. Genetik yapıları, çalışma özelliklerinin belirlenmesinde en önemli faktördür. Bu köpek türü, itaatkar bir şekilde sahipleriyle tam anlamıyla uyumlu bir işbirliği içinde hareket etmesi için geliştirilen bir çoban köpeğidir. Çalışması için üretilen Border Collie, üretilme amacına uygun şekilde çok çalışkan ve zeki bir köpek türüdür. Zekâsıyla her dönem insanları kendine hayran bırakmayı başaran Collie, günümüzde ise dünyanın en zeki köpekleri arasında yer alıyor.

Border Collie Cinsi Köpek Hakkında Sık Sorulan Sorular

Border Collie Kaç Kilo Olmalı?

Border Collie köpek cinsinin dişisi ortalama 12 – 19 kilo, erkeği ise 14 – 20 kilo olmalıdır.

Border Collie Kaç Tane Yavru Doğurur?

Border Collie türünden olan köpekler her doğumda ortalama 4-8 yavru doğurabilir.

Border Collie Çok Tüy Döker mi?

Uzun tüylere sahip bu köpekler, çok fazla tüy dökmesiyle bilinir fakat düzenli tüy bakımı yapıldığında bu oran biraz daha düşebilir.

Border Collie Kaç Saat Uyur?

Bir Border Collie, günlük ortalama 10 -12 saatlik bir uyku ihtiyacına sahiptir.

Border Collie Evde Beslenir mi?

Çok tüy dökmesi ve hareketli olması nedeniyle bahçe yaşamına çok daha uygun olsa da iyi bir eğitim ve bakım ile evde de beslenebilirler.

Border Collie Ne Kadar Yaşar?

Border Collie köpeği, ortalama 10 –17 yıllık bir yaşam süresine sahiptir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup