Kedi

Kedilerin kısırlaştırılması ile ilgili bilgiler

Kediler, sevimlilikleri ve tavırlarıyla sahiplerinin gönüllerini fetheden hayvanlardır. Hareketli olmaları, sempatik olmaları ve takındıkları edalarıyla kendilerinden sürekli olarak söz ettirirler, bir de Mart ayından sonra sahiplerini bekleyen yavrulamalar…

Kedilerin dünyasında kısırlaştırma olayı fazlasıyla yapılır, özellikle evcil kediler için bunun yapılması önemlidir. Zira kediler tek seferde 4-5 kadar yavru dünyaya getirebiliyorlar tabi ev içinde beslenen kedilerin böyle bir duruma girmesi, kesinlikle sahibi için zor zamanlara neden olabilir bu yüzden kedilerin kısırlaştırılmaları önemlidir. Tabi kedileri kısırlaştırırken bilinmesi gereken ince detaylar vardır. Bu konuda bilgi sahibi olmayan veya yanlış bilgiler edinen kedi sahipleri maalesef, bu işlemi yaparken yanlış davranıyorlar.

Peki, kedi kısırlaştırılırken doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

kedilerde kısırlaştırma

  • Çoğunlukla kediler kısırlaştırılmadan önce 1 kere yavrulamaları gerektiği söylenir. Bu kesinlikle yanlıştır. Kısırlaştırma, henüz cinsel erginliğe ulaşılmadan yapıldığında faydalı olur.
  • Erkek kedilerin kısırlaştırılmasına gerek olmadığı söylenir, ancak bu bilgi de yanlıştır. Çünkü kısırlaştırılmayan erkek kedilerde psikolojik bazı hastalıklar meydana gelebilmektedir.
  • Kedileri kısırlaştırmanın kanser yapacağı söylenir. Bu bilgi sadece insanlar tarafından uydurulmuş bir şeydir. Aksine kedilerin kısırlaştırılması, meme kanseri gibi ciddi hastalıkların önüne geçer.
  • Kısırlaştırılan erkek kedilerde idrar taşlarının meydana geldiği söylenir. Bu bilgi de tamamen uydurmaca bir bilgidir, idrar taşının oluşmasının nedeni kısırlaştırma değil, genetik bir hastalık olabilir veya başka nedenlerden dolayı meydana gelebilir.
  • Kısırlaşan kedilerin ömrünün kısaldığı söylenmektedir. Bu bilgi, birkaç kedi için geçerli olsa da durum tam aksinedir, kediler kısırlaştıkları zaman ömürleri daha uzun olur.

kedilerde kısırlaştırma

  • Kısırlaştırılan hayvanların asabi ve saldırgan oldukları söylenir. Oysa kısır bir kedi, cinsellik açısından işlevini yitirdiği için enerjisi daha az olur ve saldırganlıkları gider.
  • Kedileri bazı kişiler operasyon yerine ilaçla yapmayı tercih ediyorlar. Bu da kesinlikle yanlış bir şeydir. Kullanılan ilaçlar, kedilerin hormonlarına zarar verir bu da ilerleyen dönemlerde kedilerde ciddi hastalıkların meydana gelmesine neden olur.
  • Kedileri kısırlaştırırken tek yumurtalarını almanın hislerini kaybetmemesi için daha faydalı olduğu söylenir. Oysa bu durum tamamen kedinin kanser olması için ön hazırlık yapmaktan başka bir işlevi yoktur.

Kediler ve hastalıklar veya olması gereken kısırlaştırma bilgileri hakkında verilen bilgilerin çoğunun yanlış olduğunu söylemek gerekiyor. Kedinizi kısırlaştırmadan önce bir veteriner uzmana danışarak hakkında daha net bilgi alabilirsiniz. Son olarak kedinizi kısırlaştırdıktan sonra kısır kedi maması vermeniz gerekiyor, bunu da unutmayın.

Kedilerde Kısırlaştırmanın Faydaları

kedilerde kısırlaştırma

Üreme sistemindeki hastalık riskleri azalır: Kedilerde en sık görülen hastalıklardan bir tanesi üreme sistemindeki sorunlardır. Kedilerde kısırlaştırma işlemi sonrasında kanser, piyometra, polikistik ovaryum ve metrit gibi rahimden meydana gelen hastalıkları, erkeklerde ise testis kanseri ve testosteron hormonu gibi hastalıkları önlemek için kedinin kısırlaştırılmasını sağlar.

Sakinleştirir: Kedilerin kısırlaştırmasıyla beraber kedilerin davranışlarının daha sakin olduğu görülmüştür. Çünkü, kedilerde kısırlaştırma östrojen, progesteron ve testesteron gibi hormonların gelişimi engellenmiş olur. Böylece kavgacı kediler daha sakin davranışlar sergileyebilir.

Kontrolsüz üreme engellenir: Kediler tek bir doğumda çok fazla yavru dünyaya getirdiği için bunların bakımını üstlenmek oldukça zordur. Bununla beraber yavruların sağlıklı bir şekilde büyümesinde sorunlar yaşanabilir. Dolayısıyla, pek çok kedi sahibi kısırlaştırmaya yönelmektedir.

Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir? isimli makalemizi okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup