Genel

Kedilerde İştahsızlık Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kedilerde iştahsızlığın farklı nedenleri olabilir. En temel olarak hastalanmış kedileri ele almak gerekir. Çünkü; kediler yemek konusunda seçici davranırlar dolayısıyla herhangi bir sorunda en başta iştahsızlık görülür. Kedilerde iştahsızlık ciddi bir durumdur. Çünkü bir kedi iki gün boyunca yemek yemezse büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Kedilerin her gün yemek yemesi gerekmektedir.

Kediler yemek seçmektedir bu yüzden de sindirim sistemleri oldukça hassasdır. Etobur olan bu hayvanlar ve bu yüzden yemek çeşitleri oldukça fazladır. Ayrıca önemli bir konuda kedinin psikolojik durumudur. Kedinin evdeki veya bulunduğu ortamda her hangi bir değişime karşı büyük tepkiler verebilir. Dolayısıyla psikolojik durumlar sonucunda iştahsızlık görülebilir.

 

Kedilerde iştah kaybının belirtileri nelerdir?

İştah kaybı gözle görülür sonuçlar ortaya çıkartabilir. Bunların en başında kilo kaybı gelmektedir. Bu kilo kaybının oranı %10 ile %20 arasında değişebilir. Bu orandaki bir kilo kaybı kedinin sahibi tarafından kolayca fark edilebilir.

Burada asıl konu kilo kaybından ziyade, hızlı kilo kayıplarının sonucunda ortaya çıkan karaciğer yağlanmasıdır. Çünkü hızlı kilo kayıplarının sonucunda ortaya farklı sorunlar çıkabilir. Yani kilo kaybı tek başına bir hastalık değildir ancak başka hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden de incelenmesi gereken bir durumdur.

 

Kedilerde iştah kaybının aşamaları nelerdir?

kedilerde iştahsızlık

Kedilerde iştahsızlık gittikçe artan bir durumdur. Çünkü kedinin mide asidi yükselmektedir. Yani iştahsızlık giderek kötüleşen bir durumdur ve iki günden sonra büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunlara örnek vermek gerekirse en çok görülenler dehidratasyon (sıvı kaybı), B vitamini eksikliğidir. 

Bazı durumlarda kediniz gün içerisinde yemek yemeyebilir ancak bu durum ikinci günde tekrarlanırsa ve özellikle de yemek yemeyi isteyip (mama kabına gidip mamayı koklayarak ve yalanarak bekliyorsa) yemiyorsa muhakkak bir veteriner hekime götürülmelidir. Böyle bir durumda diş ve diş eti problemleri ilk şüphelenilmesi gereken durumdur. Eğer kedinin dişlerinde bir problem varsa acı çektiği için yemeğini yiyemeyecektir. 

 

Kedilerde iştah kaybı nasıl tedavi edilir?

kedilerde iştahsızlık Açlık merkezi insanlara benzeyen bir yapıdadır ancak evde kedinin iştahını uyaracak herhangi bir şey bulunmaz. Bu durumda çeşitli ilaçlar yardımıyla açlık merkezi uyarılmalıdır. Burada ki ilaç uygulamasının sonucunda, kedinin psikolojik mi yoksa hastalık sonucunda mı iştahsız olduğu belirlenmektedir.

Eğer kediniz naz yaptığı için yemek yemiyorsa hoş kokulu mamalar ile açlık merkezinin uyarılması sağlanır. Bunun sonucunda kedi bu mamalara tepkisiz kalıyorsa sorunun mekanik mi olduğu anlaşılmaya çalışılır. Mekanik sorunlara örnek vermek gerekirse bağırsak tıkanması sonucunda kediniz iştahsız olacaktır. Çünkü, kediniz yemek yemek istemeyecektir. Bazı durumlarda ilaç yardımıyla iştahsızlık çözülebilir ancak kullanılacak ilaçların veteriner hekim gözetiminde olması gerekmektedir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup