Sürüngenler

Kırmızı Yanaklı Kaplumbağa

Akvaryum balıklarından sonra akvaryumda en çok beslenen hayvanlardan biri de kaplumbağadır. Sessizlikleri ve kendilerine has mizaçlarıyla bilinen bu sevimli hayvanların en çok beslenen türü ise kırmızı yanaklı kaplumbağadır.

Kırımızı yanaklı kaplumbağa, orta Amerika kökenli bir hayvandır. Adını, iki yanağında bulunan kırmızı beneklerden alır. Su köşelerini, kütükleri ve kayalıkları çok seven bu kaplumbağa, vaktinin çoğunu buralarda geçirir.

Sürüngenler genel olarak  beslenme ve bakımlarına önem verilmesi gereken hayvanlardır. Kırmızı yanaklı kaplumbağalarda da düzenli beslenme ve gerekli mineral ve enerjiler çok önemli bir yer tutmaktadır. Kaplumbağalar, diğer sürüngen canlılar gibi yeteri enerjiyi almak için güneşlenirler, kış mevsiminde ise kuma gömülerek kış uykusuna yatarlar. Genel olarak kaplumbağalar konusunda en çok dikkat edilmesi gereken şey bakımıdır. Her ne kadar kolay bir iş gibi görünse de sanıldığı kadar kolay değildir. Yuvasının doğru yerleştirilmiş olup olmadığını kontrol etmek, temizliğinin doğru yapıldığını kontrol etmek ve en önemlisi de beslenmelerine dikkat etmek gerekiyor. Yani bir yetişkinin kaplumbağa bakması çok daha yerinde olur.

Kırmızı Yanaklı Kaplumbağa

Kırmızı yanaklı kaplumbağanın özellikleri

Kırmızı yanaklı kaplumbağalar, ilk yumurtadan çıktıklarında 2,5 cm. boyundadırlar. En son ulaştıkları boy sınırı 30 cm’dir. Doğal yaşamlarında yetişkinlik çağına erişmeleri 4-7 seneyi bulurken evcil kaplumbağalarda bu süre 2 ile 4 sene arasına kadar düşmektedir. Dişi kaplumbağalar, erkeklere göre daha iri yapılıdırlar, erkeklerin kuyrukları ve ön pençeleri dişilerinkinden daha uzundur.

Kırmızı Yanaklı Kaplumbağa

Kaplumbağaların genel olarak ömürleri uzundur. Kırmızı yanaklı kaplumbağaların ömrü ortalama 50-70 yıllarındadır. Yeni geldikleri ortama kısa sürede alışan sevimli yaratıklar sadece ilk geldikleri birkaç gün içinde kabuklarına çekilebilirler, bundan sonra onlar için yeni ortam da artık bir mesken haline gelir.

Kaplumbağaların tutuluş şekli çok önemlidir, dikkatsiz bir şekilde ele alındığında rahatsızlık duyarlar ve çırpınırlar, bunun için iki elinizle tutmanız, elinize almadan önce ellerinizi yıkamanız, yerine bıraktıktan sonra da ellerinizi yıkamanız önemlidir.

Beslenme

Kırmızı yanaklı kaplumbağalar aslında hepçil hayvanlardır. Yavruluk veya küçüklük dönemlerinde etçil olan sevimli varlıklar, büyüdükçe otçul olmaya başlarlar ama tabi her iki yöne de meyilli olduklarını söylememiz gerekiyor.

Kaplumbağalar dağınık hayvanlardır bu nedenle akvaryumun dışında beslemenizi öneririm, gençleri günde bir defa, yetişkinleri ise günde iki defa beslemeniz sağlıkları açısından daha faydalı olacaktır.

Kırmızı Yanaklı Kaplumbağa

Kaplumbağalar için su üzerinde yüzen palet yemlerden almaya özen gösterin. Hayvansal yemler, yetişkinlerde yüzde 25 oranında olmalıdır. Canlı balıklar, toprak solucanı, iyi doğranmış yağsız sığır eti ya da yüreği, pişmiş tavuk, salyangoz, tubifex kurdu, kan kurdu, cırcır böceği, balmumu kurdu (waxworm) veya un kurdu beslenmelerinde yem olarak kullanılabilecek hayvanlardır.

Bitkisel yemlerle beslenen kaplumbağalarda ise oranın yaklaşık yüzde 50’sinin bitkisel olmasına özen göstermek gerekiyor. Karalahana, hardal yaprağı, karahindiba, havuç, kabak, yeşil bezelye, tatlı patates, elma, kavun, muz, üzüm, domates, erik, dut ve şeftali gibi besinler, kırmızı yanaklı kaplumbağalara verilebilecek besinler arasında yer almaktadır.

Kırmızı Yanaklı Kaplumbağa

Bakımı

Kaplumbağaların bakımı, başında da dediğim gibi sanıldığı kadar kolay değildir. Akvaryum tercih ederken fanus veya plastik akvaryumlardan uzak durmanızı öneririm. Geniş ve cam olması, sağlıklı yaşaması adına daha etkili olacaktır.

Kırmızı Yanaklı Kaplumbağa

Yetişkin bir kırmızı yanaklı için 200 litrelik bir akvaryum olması daha idealdir. Kırmızı yanaklılar, suda zaman geçirdikleri kadar dışarıda da vakit geçirirler. Bu nedenle akvaryumlarının dışına çıkabilmeleri için uygun zemin hazırlanılmalı ve dışarısı da buna göre şekillendirilmelidir.

 

 

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup