GenelKedi

Kedilerde Lösemi Nedir? Nasıl Korunur?

Kedilerde, kedi lösemi virüsü ilk defa 1960’lı senelerde keşfedildi. Bu virüs RNA sisteminde taşınarak bağışıklık sistemine ciddi zararlar verebiliyor. Aynı zamanda evcil kedilerde en çok görülen hastalıklardan bir tanesidir ve ölümle sonuçlanma ihtimali de yüksektir.

Ayrıca lösemi virüsü semptomları her zaman için açık bir şekilde belirtmeyebilir. Dolayısıyla evinize yeni bir kedi aldığınızda veya kediniz hastalandığında bu virüse karşı test ettirmelisiniz.

 

Kedilerde Lösemi Belirtileri

kedilerde lösemi

Kedilerde lösemi belirtisi net olarak söylenemez ve bazen hiç bir belirtisi olmayabilir. Ancak genel olarak aşağıdaki hastalıklarda lösemiden şüphelenilmelidir.

Kedilerde Lösemi Nasıl Anlaşılır?

kedilerde lösemi

Kedi lösemi virüsünü (FeLV) tespit etmek için bir çok test bulunmaktadır. Ancak veteriner hekimler daha çok ELISA adı verilen testi kullanmaktadır. Bu test ile FeLV’nin kan akışındaki antigeni tespit edilir. IFA (Indirect Flourescent Antibody) ve PCR (Polymerase Chain Reaction) gibi diğer testler de ELISA’dan sonra sonucun onaylanması ve kontrol için kullanılmaktadır.

Kedi Lösemiyse Ne Olur?

kedilerde lösemi

Lösemi virüsü bağışıklık sistemini tehdit eden ve zayıflatan bir virüs olduğundan dolayı kediyi pek çok farklı virüse ve enfeksiyona yatkın bir hale getirir. Bu sorunların en başında anemi, böbrek sorunları ve lenf sistemini tetikleyen ölümcül bir kanser türü olan lenfosarkom gelmektedir.

Lösemi Olan Kedi Nasıl Tedavi Edilir?

kedilerde lösemi

Ne yazık ki FeLV virüsünün modern tıp dünyasında bir çözümü bulunamamıştır. FeLV teşhisi koyulmuş kedilerin yalnızca %20’lik kısmı en fazla 3 sene kadar yaşayabilmektedir. Kanser kedilere uygulanan kemoterapi sayesinde ömürleri biraz daha uzamaktadır ancak bunun sonucunda yaşam kaliteleri de düşmektedir.

Kediler Lösemiye Karşı Nasıl Korunur?

kedilerde lösemi

FeLV virüsüne karşı koruma gösteren aşılar bulunmaktadır. Ancak her aşıda olduğu gibi bu aşının da riski bulunmaktadır. Ayrıca yapılan aşının %100 oranında koruma sağlayacağının garantisi yoktur. Bu konu hakkında en doğru kararı verecek olan kişi veterineriniz olacaktır.

Düzenli olarak kedinizin FeLV testini yaptırmanız, FeLV bulaşma ihtimali olan kedilerden korumanız kediniz için en doğru karar olacaktır.

Kedilerde Lösemi Bulaşıcı Mıdır?

kedilerde lösemi

FeLV virüsü kediler arasında bulaşıcı bir hastalıktır. Göz yaşı, salya gibi sıvılardan bulaşabilir. Örneğin; kedilerin birbirlerini yalaması, aynı mama ve tuvalet kabını kullanması, kavga sırasında birbirlerini ısırması ve kan nakliyle bulaşabilir.

Virüsün bulaştığı kedilerde hemen enfeksiyon görülmeyebilir. Virüs bulaşmış kedilerde şu durumlar oluşabilir;

  1. Kedilerin ortalama %30’u FeLV virüsüne karşı bağışıklığa sahiptir. Bu kediler FeLV virüsüne karşı savaşarak hastalığı yenebilir.
  2. Kedilerin %30’luk kısmı ise taşıyıcı özelliğe sahiptir ve salyalarıyla bu virüsü yayabilir.
  3. Bazı kedilere enfekte olması sonucunda da vücut direncine bağlı olarak ölümle sonuçlanabilir.
Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup