GenelKöpek

Köpeklere Hangi Aşılar Yapılmalıdır? Aşının Önemi

Eğer köpeğinizin aşısı yoksa her türlü viral hastalığın bulaşma ihtimali vardır. Çünkü virüsler sadece köpekten köpeğe geçmez, herhangi bir yerden virüsler bulaşabilir. Ortak kullanılan malzemeler, mama kapları gibi eşyalarla da hastalık bulaşması mümkündür. Bu yüzden aşısız bir köpeğiniz varsa sağlığı için hijyene önem vermelisiniz.

Aşısı tamamlanmamış köpeğinizi sokağa çıkartmanız büyük bir risk olabilir. Ayrıca tanımadığınız ve aşısız olma ihtimali olan köpeklerle temas halinde olup daha sonradan kendi köpeğinize temas etmeyiniz. Ayrıca çiftleşme sırasında da aşısız olan köpeğe hastalık bulaşabilir. Dolayısıyla en kısa sürede aşı programına başlanmalı ve bu süreç tamamlanana kadar ev ortamında köpeğinizi korumanız gerekir.

0-12 Aylık Köpeklere Hangi Aşılar Yaptırılmalıdır?

köpek aşıları

Yavru köpeklerde aşı oldukça önemlidir. Aşılama sonucunda viral hastalıklara karşı koruma sağlanmış olacaktır. Dolayısıyla en kısa sürede aşı tedavisine başlanmalıdır. Köpeğiniz iki haftalıktan daha büyük olduğunda öncelikle parazit tedavisi yapılmalıdır ve ardından aşı programına başlanmalıdır.

Bebeklik Karması

köpek aşıları

Köpeğiniz için ilk aşı en erken bir buçuk aylıkken bebeklik karması adı verilen aşı olacaktır. Bu aşı kanlı ishal ve gençlik hastalığına karşı koruma sağlamaktadır. Eğer bu aşı yapılmadıysa yada geç kalındıysa iki aylıktan sonra yapılması gereken karma aşı vardır. Bu aşı oldukça önemlidir. Gençlik hastalığı dışında karaciğer ve üst solunum sorunlarına karşı koruma sağlamaktadır. Bu aşı mutlaka yaptırılmalıdır.

Veterinere aşı için götürüldüğünde ilk önce köpeğin aşıya hazır hale getirilmesi gerekmektedir^. Bunun için kontrolden geçer. Köpeğin aşıya uygunluk şartları sağlandıktan sonra aşı takvimine hazırlanmalıdır.

köpek aşıları

Yapılması gereken zorunlu aşılar vardır. Bunlar; karma aşı, korona aşı (kanlı ishal), bronşin aşısı (solunum), kuduz aşısıdır. Kuduz aşısı 3.5 aylıkken yapılmaktadır. Aşı programını veteriner hekiminiz doğru şekilde hazırlayacaktır.

Yavru köpeklerde aşıların yapılması çok önemlidir. Köpeğinizin hem yavruyken hem de yetişkin zamanlarını sağlıklı geçirmesini sağlayacaktır. Veteriner hekiminiz aşıyı tamamladıktan sonra size sağlık karnesi verecektir. Bu karneye klinikte uygulanan her aşı işlenecektir. Bu karneye mutlaka tarihle beraber doğru şekilde bilgilerin aktarılması gerekiyor. Yavru köpeklerde yapılan aşılar hekimizin onayına göre 14 – 21 günde tekrar edilmelidir.

1 Yaşından Büyük Köpeklere Hangi Aşılar Yaptırılmalıdır?

köpek aşıları

1 yaşından büyük köpeklerde yavruyken iki kere aşı yapıldığı için ve aşıların korumaları 1 sene boyunca sürdüğünden dolayı senede bir kere daha önceden uygulanmış aşı programı uygulanmalıdır. Aynı zamanda veteriner hekiminiz bu konuyu düzenleyecektir ve yavruyken yapılmış aşıları tekrarlayacaktır.

Bunun haricinde aşı olmayan ancak parazitlerden koruyan ilaçlarında periyotlarını veteriner hekim belirleyecektir. Köpeklerde aşıyla yaşın bir bağlantısı yoktur, senede bir kere aşı yapılması gerekmektedir. Ancak aşı haricinde destek olarak uygulanacak tedaviler varsa köpeğinizin yaşı önemli olacaktır.

Köpeklerde Aşılama Gerektiren Hastalıklar

köpek aşıları

  • Kanlı İshal: Bu hastalık ani ölüme yol açabilir. Aynı zamanda kusmayla bulaşıcı bir hastalıktır.
  • Gençlik Hastalığı: Köpeklerde solonum, sindirim ve sinir sistemine zarar veren bir hastalıktır. Genelde ölümcül sonuçlanır.
  • Karaciğer Hastalığı: En başta sindirim ve solunum sorularına yol açan bir hastalıktır. Aynı zamanda bulaşıcı ve öldürücüdür.
  • Enfeksiyöz Laringotrakeitis: Solunum sisteminde bozukluk oluşturan bir hastalıktır.
  • Leptospirosis: Kanlı ishal, sarılık ve böbrek hastalıklarına yol açan bir durumdur. Bulaşıcı ve öldürücüdür.
  • Köpek Boğmacası: Bulaşıcı bir köpek hastalığıdır. Üst solunum rahatsızlarından bir tanesidir.
  • Corona Virüs Enfeksiyonu: Çok karşılaşılan bir hastalıktır. İştahsızlık, kusma, kanlı ve mukuslu ishal ve mental depresyona yol açar. Ayrıca bulaşıcıdır.
  • Herpes Virüs Enfeksiyonu: Yavru köpeklerde ölüme, yetişkin köpeklerde solunum ve ürogenital sistemlere zarar veren bulaşıcı bir hastalık türüdür.
  • Kuduz: Akut seyirli, bilinç kaynı huzursuzluk, saldırgan tavır, salya artışı, yutkunma güçlüğü ve çeşitli felçlere yol açabilen ve ölümle sonuçlanan bulaşıcı bir hastalıktır.
Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup