Akvaryum

Balıklar uyur mu?

Balık besleyenlerin en çok merak ettikleri şeylerden biri de balıkların uyuyup uyumadıklarıdır. Aslında balıklar, hiçbir zaman gözlerini kırpmazlar, bu da genel olarak balıkların uyumadıkları imajını yaratır. Peki, gerçekte öyle midir?

Akvaryum balıklarının göz kırptığını ya da yumduğunu gören olmamıştır bugüne kadar, bu da genelde balıkların uyumadıkları gibi bir söylentinin çıkmasına neden olmuş fakat deniz biyologlarının yaptıkları bir araştırma, bu genel görüşü ters yüz ediyor.

“Balıklar Uyumaz” Söylentisi Nasıl Çıktı?

balıklar uyur mu

Deniz biyologlarının yaptıkları incelemede balıkların da uyudukları görülüyor. Peki, o halde “balıklar uyumaz söylentisinin kaynağı nedir? Bu söylenti üzerine yaptığım araştırmanın beni de şaşırttığını itiraf etmem gerekiyor. Bazı balık türleri ve bilhassa köpek balıklarının birçoğunun göz kapağı yoktur, bunun nedeni ise denizdeki mikroplara karşı gözlerinin dayanıklı olması, çevredeki ışıklara karşı duyarlı olması gibi önemli özelliklere sahip olması, göz kapaklarına ihtiyaçları olmamasını beraberinde getiriyor. Tabi tüm bu durumlar bir araya toplanınca halk arasında balıkların uyumadığı söylentisi ortaya çıkıyor, durum kesinlikle bunun aksinedir.

Balıklar da Uyur

balıklar uyur mu

Hayvanlar veya diğer canlıların her birinin dinlenmeye ihtiyaçları vardır, karada yaşayan hayvanlar veya denizde yaşayan hayvanlar, dinlenmeden yaşayamazlar. Fakat tüm hayvanların fizyolojik durumu birbirinden farklı olduğu için dinlenme şekli de farklıdır. Genel olarak balıklar hakkında bilinen bazı ezberlerin aslında dayandığı bir nokta vardır. “Balık” denince sanki denizde başka türden hayvanın yaşamadığı gibi bir izlenim ortaya çıkar, fakat denizde yaşayan hayvanların sayısı neredeyse karada yaşayan hayvanlarla aynıdır. Mesela balıklarda bile bazı balıkların ömürleri 4-5 hafta kadar iken bazı memeli balıkların ömürlerinin 40-50 yıl kadar olduğu tespit edilmiştir.

Yukarıda verdiğim bilgilerden sonra, şunu da eklemek gerekir. Balıklar da tıpkı diğer hayvanlar gibi dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. Ancak biyolojileri ve fizyolojilerinden dolayı diğer hayvanlardan farklı olarak kendilerini suya bırakarak dinlenirler. Her ne kadar gözleri açık olsa da balıklar da uyur.

balıklar uyur mu

Bazı bilinen doğrular yanlış olabilir. Toplum arasında genel kabul görmüş meselelerin hepsinin doğru olduğunu savunmak kesinlikle doğaya aykırıdır. Balıkların uyuyup uyumadıkları meselesi de bunlardan biridir. Daha toplum arasında doğru bilinen birçok yanlış vardır fakat konumuz hayvanlar olduğu için bu konulara çok fazla girmeye gerek duymuyorum. Hayvanların şaşırtan hayatlarıyla ilgili bulabildiğim diğer konuları da zamanı gelince sizlerle paylaşacağım.

Balıklar Nasıl Uyur?

balıklar uyur mu

Yukarıda belirttiğimiz üzere balıkların göz kapakları bulunmamaktadır, ancak dinlenmek için uyumaları gerekir. Bir balığın uyumasını anlamak için suyun içerisinde ne kadar süredir sabit durduğuna bakmak gerekir. Genellikle balıklar uyurken uzun süre boyunca suyun içerisinde sabit durmaktadır.

Balıklar Hakkında İlginç Bilgiler isimli yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
4-ekim-popup