Akvaryum

Balıklar Hakkında İlginç Bilgiler

Evlerimizin, ofislerimizin ve gezintilerimizin büyük süsleri balıklar, verdikleri huzurla kendinden söz ettiren hayvanlardır. Bir de balıklar hakkında ilginç bilgiler var ki bunları öğrendiğinizde siz de şaşıracaksınız.

Balıklar Hakkında İlginç Bilgiler

En Hızlı Balık

Balıkların hızları hakkında az çok bilginiz vardır. Mesela bir balığın saatte kaç km. hız yapabileceğiniz tahmin etmek zor olmasa gerek, kıvrak hareketleriyle herhalde saatte 30 km. hıza ulaşabilirler değil mi? Ama bir de Black marlin (Istiompax indica) balığını duyun isterim. Bu balık, “en hızlı balık” olarak nam salmış, saatte 130 km. hıza ulaşabiliyor.

En Uzun Yaşayan Balık

Akvaryum, deniz ve okyanus balıkları. Herhalde avcıların eline düşmeseler 10 sene yaşarlar değil mi? Peki, yüzyılı geride bırakabilen bir balık düşünebiliyor musunuz? Rougheye kaya balıkları, “dünyanın en uzun yaşayan balıkları” olarak kayda geçmişler ve 205 yıl yaşadıkları biliniyor.

En Küçük Balık

En küçük balık sizce hangisidir? Lepistes, Japon balığı, hamsi balığı vs. bunların boyları ortalama 5 cm. kadardır, daha küçüğü olmaz diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hint Okyanusu’nda yaşayan Trimmatom nanus balığı, dünyanın en küçük balığıdır ve boyu sadece 2 mm.’dir.

Balina Köpek Balıklarının Ağırlıkları

Dev balina köpek balığı hakkında az da olsa belgesellerden bir şeyler öğrendiğinizi tahmin ediyorum. Bu balıklar, dünyanın en büyük balıkları olarak biliniyorlar. Peki, bu büyüklüklerinin gerçekliği hakkında bilginiz var mı? Hemen söyleyeyim balina köpek balıkları 21.500 kg. ağırlığında ve boyu 16 metreden daha fazladır.

Karayutan Balığı

Karayutan balığı hakkında bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum. Mavi suların vahşi hayvanları, gücü yettiği her canlıyı yiyebilir. Peki, bu balıkların kendi büyüklüklerinin iki katı kadar olan canlıları yutabildiğini biliyor muydunuz?

Uçan Balıklar

Balıklar uçar mı? Evet, uçan balıklar uçarlar. Aslında uçmalarına neden yan yüzgeçlerinin olmasıdır. Uçan balıklar, yan yüzgeçlerini kullanarak 3 metre kadar sıçrayabilmektedirler.

Dünyada En Çok Bulunan Balık Türü

Balıkların nüfusu kaçtır veya bildiğiniz herhangi bir balığın nüfusu hakkında bilgi sahibi misiniz? Sanırım kimse bu konuda net bir rakam söyleyemez ama ışıldakbalığı, nüfus bakımından dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip balık türüdür ve sayıları trilyonları aşmaktadır.

Balıklar Hakkında Diğer Bilgiler

  • Balıkların ses telleri bulunmaz. Ses çıkartmak için kaslarını titreştirirler.
  • Göz kapakları olan tek balık türü köpek balıklarıdır.
  • Elektrikli yılan balıkları, bir atı öldürebilecek kadar elektrik enerjisine sahiptir.
  • Bazı balıklar, insan gözünün göremediği mor ötesi ışınları görebilir.
  • Balıklar büyüdükçe pullarının sayısı artmaz. Bunun yerine pulları genişler. Bu sayede balıkların yaşı tahmin edilebilmektedir.
  • Şişirilmiş bir kirpi balığı 90 cm çapa ulaşabilir.
  • Balıkların yaşadığı suyun içerisinde yeteri kadar oksijen bulunmazsa balıklar boğulabilir.
  • Dört göz olarak bilinen anableps balığı, aynı anda hem suyun içerisini hem de suyun üstünü görebilir.
  • Çotra balığı hariç diğer balıklar geri geri yüzemez.
  • Kirpi balıkları 30 kişiyi öldürebilecek kadar zehre sahiptir.
  • Her sene ortalama 12 kişi köpek balığı saldırısından dolayı ölmektedir.

Balıklar hakkında ilginç ve dikkat çekici çok daha farklı bilgilere ulaşabileceğimizi hatırlatarak konunun daha fazla uzamaması adına burada bitirmek istiyorum, devamını başka bir yazımda sizlere sunacağım…

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
4-ekim-popup