GenelKöpek

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nedir? Nasıl tedavi Edilir?

Köpeklerde gençlik hastalığı olarak bilinen hastalık solunum, sindirim ve sinir sistemini etkileyen bir virüstür. Bu virüs köpek sahiplerinin en büyük korkularından bir tanesidir. Ölümcül sonuçlara yol açabilen bu virüsün aşısı bulunmaktadır. Gençlik hastalığı her ne kadar korkutucu ve tehlikeli bir hastalık olsa da dikkat edilmesi sonucunda sorun oluşmayacaktır.

 

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz üzere gençlik hastalığı, köpeklerin bağışıklık sistemini ve solunum yollarını etkileyen bir virüstür. İlerleyen seviyelerde sinir sistemine de zarar vererek nöronları da etkileyebilmektedir.

Bu virüs oldukça tehlikeli ve dirençli bir virüstür. Çok zor koşullarda dahi yaşamını sürdürebilmektedir. Aynı zamanda tüm dünyaya yayılmıştır. Bu virüs her ne kadar daha çok yavru köpeklerde görülse de her yaştan köpeğe bulaşabilir.

Yavru köpeklerin bağışıklık sistemi tamamen gelişmediği için enfeksiyona yakalanma ihtimali çok daha yüksektir. Aynı zamanda büyüme aşamalarında yoğun hücre aktiviteleri oluştuğu için virüsün yayılma hızı da artar.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Belirtileri

Gençlik hastalığının ilk belirtileri göz ve burundan gelen kalın balgam tabakası gelmesi olarak görülür. Bunun haricinde;

  • Sürekli öksürme ve hapşurma,
  • Ateş,
  • Uyuşukluk,
  • Ani kusma,
  • İştahsızlık,
  • Patilerde oluşan nasır
  • Nefes almakta güçlük,
  • Stres gözlemlenebilir.

Bu hastalığın ilerleyen evrelerinde sinir sisteminde zedelenmeler, kasılmalar ve felç görülebilir.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Gençlik hastalığı bulaşıcı olan bir hastalıktır. Köpekler arasında idrar, kan ve tükürük yoluyla doğrudan bulaşabilmektedir. Öksürmek, hapşırmak, aynı kaptan yemek yemek gibi durumlarda bulaşabilir.

Ne Zaman Veterinere Gitmeliyim?

Gençlik hastalığı oldukça büyük bir hastalıktır ve hayati tehdit oluşturmaktadır. Dolayısıyla yukarıdaki belirtilerle karşılaştığınız zaman vakit kaybetmeden veterinere gitmeniz en doğru karar olacaktır. Ayrıca bu virüs çok kolay yayılabilir. Bu yüzden en kısa sürede tedaviye başlanması gerekir.

Gençlik Hastalığı Teşhisi Nasıl Koyulur?

Gençlik hastalığı için veteriner hekimlerin uyguladığı bir takım testler bulunmaktadır. Ancak yalnızca bu testleri referans almak doğru değildir. Sadece test yaptırmak yerine veteriner hekiminiz genel olarak köpeğinizin sağlık durumunu ve sağlık geçmişini de inceleyecektir. Yapılan testin sonucu pozitif çıkarsa köpeğinizde gençlik hastalığı virüsü var demektir ancak negatif çıkarsa diğer ihtimaller de göz önünde bulundurulmalıdır.

Gençlik Hastalığına Karşı Nasıl Önlem Alınmalıdır?

Öncelikle köpeğinizin aşılarının tam olması gerekmektedir. Eğer köpeğiniz yavruysa 6 hafta içerisinde gençlik aşısının yapılmış olması gerekir. Aşı dönemi 4-5 ay kadar sürecektir. Bu dönem içerisinde köpeğinize hastalık bulaşacak ortamlara ve diğer köpeklere karşı korumanız gerekecektir.

Bununla beraber köpeğinizin kaldığı yeri düzenli olarak temizlemeniz gençlik hastalığının bulaşma ihtimalini düşürecektir. Yaşadığı ortamın temiz olması herhangi bir olası hastalığa karşı da korumalı olacaktır.

Gençlik Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

köpeklerde gençlik hastalığı

Ne yazık ki günümüzde gençlik hastalığını iyileştirecek bir ilaç bulunmamaktadır. Genelde veterinerler böyle bir durumda dehidrasyon için sıvı alımını ve ikincil enfeksiyonları engellemek için antibiyotik kullanılmasını tavsiye etmektedir. Uygulanan bu tedavi sürecinde köpeğiniz kendi bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışacaktır. Bazı köpekler uygulanan bu tedaviler sonucunda gençlik hastalığından kurtulabilmektedir. Ancak çoğu köpek gençlik hastalığı virüsünden dolayı hayatını yitirmektedir. Gençlik hastalığının önüne geçmek için aşıları ihmal etmeyin.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup