Köpek

Köpek Eğitmenlerinden 8 Adımda Yavru Köpek Eğitimi

Yavru köpek eğitimi, ailenize yeni bir üye aldığınız andan itibaren sahipleri tarafından çeşitli eğitimlerin verilmesi gerekir.

Yavru Köpek Nasıl Eğitilir

Sevimli dostunuz, gözlerini açıp yürüyebildiği andan itibaren bazı eğitimlere başlaması gerekir. Doğdukları andan itibaren öğrenme kapasiteleri oldukça geniştir ancak dikkat süreleri kısadır .Bu nedenle 7 ile 8 haftalık olduktan sonra “otur”, “otur” ve “kal” gibi basit itaat komutlarını öğretmelisiniz.

Yavru köpeğiniz erken yaştan itibaren çok şey öğrenebilirler.İlk olarak eğitime 7 ile 8 haftalıkken başlandığını bilmenizde fayda var. Bu dönemde yavruların dikkat süresi kısa olduğu için eğitim süreleri de kısa tutulmalıdır. Sevimli dostunuza yemek eğitimi adı verilen bir yöntem kullanarak  “oturması” ve “ayakta durması” öğretilmesi gerekir. Köpeğinizi  “oturmak”, “yere yatmak”, “ayakta durmak” ve “kalmak” için uygun pozisyonlara getirmeye ikna etmek için sevdiği mamaları kullanarak, ihtiyacı olan eğitimi ona verebilirsiniz.

1- İnsanlarla Kaynaştırın

İnsanlarla Kaynaştırın

Köpeğinizin her zaman uyumlu,sevecen, sevgi dolu olmasını istiyorsanız, eğitimini yavruluk döneminden itibaren verilmesi gerektiğini unutmayın. Bu dönem de köpeğinize ne öğretirseniz ilerideki yaşlarında o kişiliğe sahip olacaktır. Örneğin ısırma eğilimindeki bir pitbull köpeğine küçük yaştan itibaren insanlarla vakit geçirmesini sağlarsanız sosyal yaşama adapte olarak, ilerideki dönemlerinde daha uysal bir kişiliğe bürünürek saldırgan davranışlarda bulunmaz.

2- Temel Komutları Öğretin

Temel Komutları Öğret

Köpeğinizi evinize aldığınız an size karşı tutumundan başlayarak çevresine karşı tutumu verilen eğitime göre değişkenlik gösterir. İlgisiz ve sevgisiz büyütülen bir yavru köpek ileride hırçın ve agresif davranışlar içerine girebilir.Bu nedenle yavru köpeğinizin ev yaşantınıza uygun bir şekilde büyümesini istiyorsanız temel komutların öğretilmesi oldukça önemlidir. Bu komutlar “hayır”, “gel”, “otur”, “dur”, “yat” olarak köpeğinize öğretilmesi gerekir. Yavruluk döneminde öğretilen her komut  yetişkinlik döneminde ne tür davranışlara ve nasıl bir kişiliğe sahip olacağını belirler.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

İlk etapta öğretmek istediğiniz komutları yavru köpeğinize gösterirken gayet pozitif olun. Sizin enerjinizi hissedebilen bir canlıya bir şeyler anlatmaya çalışıyorsunuz çünkü. Komutlarımıza reaksiyon gösterdiğinde ve isteklerinizi yerine getirdiğinde ödül vermeyi kesinlikle unutmayın. Yaptığı yanlış davranış ve hatalar da tepkisiz kalın. Komutlarımıza uyum sağladığı zaman ödül alabileceğini tamamen anlaması gerekir. Bunun dışında yapılan genel hatalardan biri de sürekli köpeğimize komut vermektir. Köpeğinize çok komut kullanırsanız eğer bu durumdan bir süre sonra sıkılmış olacaktır. O yüzden de dengeyi çok iyi kurmanız gerekmektedir.

3-Tasma İle Yürümeyi Alışkanlığını Kazandırın

Tasma İle Yürümeyi Alışkanlığını Kazandırın

Yavru köpeğinizi tasmaya alıştırmak ilk etapta çok zor gelebilir. Ancak sosyal yaşamınızda köpeğinizi gezdirirken emniyette tutabilmek için öğretmeniz gerekiyor. Peki, nasıl mı? Sizinle sorunsuz bir şekilde yürümesi için sol avucunuza 2-3 adet mama alın ve elinizdeki lezzetli mamaya kadar gelmesini sağlayın. Bunu yaparken tasması takılı halde olması gerekiyor. Bir süre sonra hareket etmeye başlayın 2 – 3 adım attıktan sonra tekrar ödül verin.

Yavru köpeğinizin odağını tasmadan alıp tamamen elinizdeki mamaya konsantre etmiş olacaksınız. Her gün adımlarınızı artırın ve ödüllerinizi doğru zamanlama ile verdiğiniz taktirde 15 günlük süreç sonunda köpeğinizin sorunsuz ve mutlu bir şekilde yanınızda yürüdüğünü görebilirsiniz.

4-Kurallarınızı Öğretin

Kuralları Öğretin

Köpeğinizin başı boş ve kendi kafasına göre hareket etmesi sizi ve çevresini rahatsız eder. Bu nedenle yavru köpeğinize doğru bir eğitim verirken otoritenin siz olduğunuzu köpeğinize göstermeniz gerekir. Otoritenin siz olduğunu köpeğinizin bilmesi, belirlediğiniz kuralların dışına çıkmamasını sağlar. Böylelikle sevimli dostunuzun size karşı tutumu her daim saygı ve sevgi çerçevesinde olur.

Bunun dışında köpeğinizin istek ve arzularını gözardı etmemelisiniz. Kendi çıkarlarınız doğrultusunda asla köpeğinizi zorlamamalı ve onun isteklerini görmezden gelmemelisiniz. Bu durum köpeğinizle olan bağın kopmasına neden olabilir.

5- Enerjisini Dışarıya Atmasını Sağlayın

Enerjisini Dışarıya Atmasını Sağlayın

Yavru köpeğinizin enerjisini dışarıya atmasını sağlamadığınız takdirde, agresif tavırlar içerisine bürünüp, size sürekli problemler çıkartacaktır.  Bu problemler arasında kemirme, ısırma gibi şeylerle karşılaşmanıza neden olur. Yavru köpeğiniz yapısı itibariyle yüksek enerjiye sahiptir ve bu enerjiyi atmasını için günlük egzersize ihtiyacı vardır. Köpeğinizi sabah ve akşam saatlerinde 30 dakikalık bir yürüyüşe bile çıkarmak bu sorunların önüne geçer.

6- Köpeğinize Eğitim Verirken İstikrarlı Olun

Köpeğinize Eğitim Verirken İstikrarlı Olun

Yavru köpeğinize anlatmaya çalıştığınız her komutun ilk önce temelini oluşturun. Pozitif bir şekilde gösterdiğiniz komutları ödüllendirin. Bir süre sonra ödülleri yavaşça azaltmaya başlayabilirsiniz. İsteklerinizi yapmadığı takdirde kesinlikle ödül vermeyiniz. Ödül sadece doğru yapıldığında verilir.

Nedeni ise şudur; köpeğiniz doğru yaptığında aferin komutunu duyduktan sonraki gelen ödül artık onun için bir şartlanmaya dönüşür. Öğrettiğiniz komutlar bolca tekrar edildikten sonra köpeğiniz de kalıplaşmaya başlayacaktır.

7- Sosyalleştirme Eğitimi Verin

Sosyalleştirme Eğitimi Verin

Minik dostunuz sosyalleşme eğitimine ne kadar erken başlarsa ilerideki yaşlarında bir o kadar uysal ve dost canlısı olur. Bu süreçte üstünüze düşen, köpeğinize olabildiğince anlayışlı ve sevecen olmanızdır.Yavru köpeğinizi sosyal bir pet köpeği haline getirmek istiyorsanız eğer yapmanız gerek şey şunlardır ;

  1. Yaşadığınız yer çevresinde bol bol yürüyüşler yapın
  2. Mümkün olduğunca şehir merkezinde gezdirin.
  3. Şehir merkezindeki sesleri tanımasına izin verin
  4. İnsanlarla tanışmasını sağlayın
  5. Kedi ve köpeklerle bir arada bulundurun ve onların zararsız olduğunu anlamasını sağlayın.

İlginizi Çekebilir: 10 Adımda Köpek Sosyalleştirme Eğitimi

8- Tuvalet Eğitimi Vermek

Tuvalet Eğitimi Vermek

Yavru köpeğinize tuvalet eğitimi vermek zannedilenin aksine çok kolaydır. Yapmanız gereken sadece ona bolca zaman ayırmak ve sabırlı olmaktır. İlk bir 1 ay köpeğiniz sizi biraz zorlayabilir ancak bu sürece ayak uydurduktan sonra tamamen alışmış olacaktır. Köpeğinize yemek verdikten 5 dakika sonra dışarı çıkartınız. Dışarı da köpeğiniz istediğiniz yere tuvaletini yaptırın ve ona ödül verin. İhtiyaçlarını bitirdikten sonra eve dönebilirsiniz. Örneğin 4 aylık bir yavru köpeğiniz olduğunu varsayarsam, en az 4 saat de bir tuvalet ihtiyacı için dışarı çıkarmanız gerekir.

İstanbulda profesyonel köpek eğitim hizmeti veren firma: https://petokulu.com/

İlginizi Çekebilir: Yavru Köpekler İçin Tuvalet Eğitimi

Yavru Köpeğin Eğitimi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yavru Köpek Eğitimi İçin Ne Kadar Zaman Harcamalıyım?

Yavru köpeğinize her gün en az 15 dakikalık eğitim vererek, köpeğinizin gelişmesi adına zaman harcamanız gerekir.

Yavru Köpeği Sosyalleştirmeye Ne Zaman Başlamalıyım?

Yavru köpeğinizi alır almaz sosyalleşme başlamalıdır .

16 Haftalık Yavru Köpek Neden Korkar?

Yaklaşık 14 ila 16 hafta arasında başlayan normal, doğal bir korku dönemi vardır. Bu süreçte köpeğinizi güvende hissettirmelisiniz

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Murat bey gerçekten işinin ehli, benim yaramazı o eğitmişti, eğitimden sonra artık birlikte zaman geçirmemiz çok daha kolay ve keyifli. Böyle yararlı bilgileri sayfanızda sunduğunuz için teşekkürler 😌

  2. ilk kez köpek bakacağım için pek bir bilgi sahini değilim, bu yazı dizisi gerçektem çok işime yadı, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler 😌

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup