Köpek

Kafkas (Kars) Çoban Köpeği (Dağ Köpeği) Hakkında Bilinmesi Gerekenler [🐕 ANALİZ]

Çoban köpekleri arasında iri cüssesi ve kendine has özellikleri ile dikkat çeken Kafkas (Kars) çoban köpeği, Kafkasya bölgesinde yaşayan ender köpek cinsidir.

Ülkemizde, Kars, Erzurum, Artvin ve Ardahan illerinde daha çok görülen Kafkas köpeği, dağlık arazi şartlarına ve soğuk iklimlere karşı dayanıklı bir ırktır. Tarih kaynaklarına göre Kuzey Kafkasya’ya Tibet’ten 2000 yıl önce geldiği düşünülen köpek, Kafkas Dağları’nın Çerkez bölgesinde daha yaygın olarak görülmektedir.

Kafkas Çoban Köpeği Analiz Tablosu

Bir Bakışta Kafkas Çoban Köpeğine Bakış

Son derece sadık ve akıllı bir kişiliğe sahiptir. Her ne kadar korkutucu bir görüntüye sahip olsa da bu görünümü altında uysal bir kişilik yatar. Samimi olacağı kişilere temkinli yaklaşır. Bu özelliği onu dikkatli biri olduğunun kanıtı niteliğindedir.
Yakın bağ kurduğu kişileri yarı yolda bırakmaz. Tam bir uzun ol arkadaşı denilebilir. Ortalama yaşam süresi 10 ile 13 yıldır. Kökeni Ermenistan ve Rusya’ya dayanır.
Mizaç: İtaatkâr, Meraklı, Zeki, Sadık, Atik, Emin, Uyanık, Cesur Kafa, kulak ve göğüs altından arka tarafa doğru uzanan tüyleri siyahtır.  

Boy: Dişi: 67 – 70 cm (Yetişkin),

Kilo: Erkek: 50 – 100 kg (Yetişkin) Uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Kafkas köpeği ailesiyle vakit geçirmekten hoşlanır.
Tehlikeli bir durum sezdiklerinde bunu hareketlerine yansıtır. Korumacı içgüdüleri nedeniyle pek çok görev için yetiştirilir. Refleksleri son derece iyi gelişmiştir ve kendisine verilen görevi başarıyla tamamlar.
Yüksek enerjiye sahip olduğu için egzersizlerine dikkat edilmesi gerekir. Oldukça sevecen olan bu ırka mensup köpekler sahiplerine karşı itaatkârdır. Eğitim verildiği sırada bundan büyük bir keyif alır.
Kafkas çoban Köpeğinin kafaları oldukça büyük, iri ve siyahtır. Burunları ise orta uzunluktadır. Uzun bir boya ve adaleli bir vücuda sahiptir. Ağızları büyük, çene yapıları kuvvetlidir ve dudaklarının iç kısmı siyah renktir.
Genel olarak bakıldığında koyu ten rengine sahip olan bu cinsin yüzünde siyah bir maske ve vücudunda siyah lekeler vardır. Uzun, kısa, dalgalı tüyleri vardır. Kulakları sarkık, alınları düzdür. Kuyruk kısımları ise  uzun tüylü ve kıvrımlıdır.

Kafkas (Kars) Çoban Köpeği Nasıl Eğitilir?

Kafkas ( Kars) Çoban Köpeği Nasıl Eğitilir

Bu köpek cinsi her ne kadar zeki olsalar da iyi bir eğitime ihtiyaçları vardır. Bu onu çevresiyle sosyalleşmesine, kurallara uymasına ve saldırgan davranışlar sergilememesi için önlem mahiyetindedir. Tüm bu yönlerdeki ihtiyaçlarını karşılandığı takdirde gayet uyumlu bir köpek olur. Kafkas çoban köpeği lider ruhlu bir köpek olduğu için bu rolü sahibinin üstlenmesi gerekebilir. Bu nedenle köpeğinize eğitim verirken temkinli yaklaşmalısınız. Bu köpeklerin kişilikleri, zekâsı ve öğrenme becerisi yüksek olduğundan eğitimi çok fazla uğraştırmaz.

Kafkas Köpeği Kırması Var mı?

Her köpek ırkında olduğu gibi Kafkas (Kars) dağ köpeğinin de kırması vardır. Ülkemizde daha çok Sivas Kangal köpeği ile Kars köpeğinin çiftleştirilmesi sonucu daha farklı bir ırk elde edilmektedir. Ancak Kafkas köpeği, safkan köpek cinsleri arasında yer almakta olup, tescillenmiştir.

İlginizi Çekebilir: Orijinal Köpek Nasıl Anlaşılır?

Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Kafkas çoban köpeğinin profesyonel bir eğitime ihtiyacı vardır. Bu köpek cinsine sahip olmak isteyenlerin liderlik yönünün güçlü olması gerekir. İri yapılı Kafkas köpeğiyle başa çıkmak herkesin yapabileceği bir iş değildir. Bu nedenle kendilerini yönetmek için evde güçlü bir lidere ihtiyaç duyar. Aksi hale istenmeyen davranışlar içerisine girebilir.

Eğitim ihtiyacını gidermeye 7-8 aylıkken başlanması gerekir ve erken yaşta alınan eğitim köpeğinizin ilerideki yaşantına adapte olmasını sağlar.

Temel itaat eğitiminde Kafkas çoban köpeğine öğretilmesi gereken komutlar:

  1. Hayır” komutu,
  2. Temel itaat eğitimiyle “gel” komutu,
  3. “Otur” komutu,
  4. Köpeğinize “dur” komutu,
  5. İtaat eğitimiyle köpeğinize “yat” komutu.

İlginizi Çekebilir: Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir? [🐕🦺DETAYLI ANLATIM]

Kafkas Köpeğine İleri İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Kafkas çoban köpeğine temel itaat eğitimi verildikten sonra ileri itaat eğitiminde öğrendiklerini komutları tasmasız bir şekilde uygulaması verilen bir eğitim türüdür. İleri itaat eğitimi, ortalama 4 hafta sürer. Bu süreçte köpeğinize karşı olabildiğince istikrarlı ve sabırlı olmanız gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi Nedir, Neleri Kapsar, Nasıl Verilir?

Kafkas Çoban Köpeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kafkas Çoban Köpeği Bakımı

Köpeğinizin sizinle daha uzun vakit geçirmesini istiyorsanız yapmanız gerekenler arasında bakımına özen göstermek vardır. Günlük ritüelleriniz arasında köpek bakımı olmalıdır. Köpeğinizin kişisel bakımını yapmanız hem köpeğinizi rahatlatacak hem de olası sağlık sorunlarının önüne geçmesini sağlayacaktır.

Kafkas Köpeği Tüy Bakımı

Kafkas çoban köpeğinin düzenli olarak tüylerinin fırçalanmasına ihtiyaç duyar. Bunun nedeniyse tüy dökülmesinin yıl içerisinde orantılı bir şekilde dökülmesini sağlamaktır. Haftada iki kez tüy köpek fırçasıyla tüylerinin fırçalanması, tüy dökülmez miktarının minimum düzeye düşürür. Sevimli dostlarınızı daha sağlıklı ve parlak tüylere sahip olması için tüy bakımına özen göstermelisiniz.

Dikkatinizi Çekebilir: 5 Adımda Köpek Tüy Bakımı Nasıl Yapılır? [DETAYLI ANLATIM]

Kafkas Çoban Köpeği Ağız ve Diş Bakımı 

Köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalanması gerekir. Bu işlemi, özellikler diş eti ile birleşme yerine  dikkat ederek, dairesel hareketlerle fırçalayarak yapmalısınız. Aksi halde Kafkas çoban köpeğiniz 3 yaşına geldiği zaman ağzında bakteriler oluşarak çeşitli hastalıklar baş göstermeye başlayacaktır.  Böyle bir durumla karşılaşmamak adına köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalayarak onu hastalıklardan korur ve daha sağlıklı olmasını sağlarsınız.

Dikkatinizi Çekebilir: Köpek Diş Bakımı Nasıl Yapılır, Diş Bakımının Önemi Nedir? [UZMAN ÖNERİLERİ]

Kafkas Çoban Köpeği Egzersiz İhtiyaçları

Kafkas Çoban Köpeği Egzersiz İhtiyaçları

Dağlık arazide yaşamaya alışan Kafkas çoban köpeği, şehir hayatına alışık köpek cinslerinden daha farklıdır. Bu nedenle egzersiz ihtiyaçlarını kendi başına karşılayabilir. Şehir hayatı ya da aile hayatı için uygun olmayan bu köpekler için yaşam alanı olarak çiftlik ya da dağlık arazilerin seçilmiş olması, egzersizlerini yapabilmesi ve yaşamını daha kolay sürdürebilmesi açısından önemlidir.

Kafkas Çoban Köpeği Ne Yer?

Kafkas Çoban Köpeği Ne Yer

Kafkas çoban köpeği oldukça büyük bir yapıya sahip olduğu için, büyük köpeklere özel olarak formüle edilmiş mamalara ihtiyaç duyar. Özellikle yetişkinlik döneminde kemik ve pirzola tarzı yiyecekler verebilirsiniz. Bu cins köpekler proteini yüksek besinlerden hoşlanır ve onlara uygun mamalar tercihleri arasındadır.

Kafkas( Kars) Çoban Köpeği Uyumluluk Düzeyi

1-     Koruma Özelliği: Üst Düzey

2-     Egzersiz İhtiyacı: Orta

3-     Enerji Düzeyi: Orta

4-     Eğitilebilirlik: Düşük

5-     Çocuklarla Uyumu: Orta

6-     Yabancılara Karşı Tutumu: Kötü

7-     Diğer Hayvanlarla Geçinme: Kötü

8-     Oyunculuk: Orta

9-     İtaat Seviyesi: Yüksek

 

Tarihi ve Kökeni

Kafkas çoban köpeğinin Tibet mastiflerinden geldiğine dair bazı kaynaklar bulunmaktadır. Bu köpek ırkı da en uygun cinslerin çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. İri cüsseleri ev atletik yapıları, onların harika birer çoban köpeği olduğunun kanıtıdır .Bu yüzden uzun yıllar Kafkas sıradağlarında yetiştiricileri tarafından sürülere eşlik etmesi amacıyla kullanılmıştır. Korkutucu görüntüleri, gerektiğinde kurtlarla bile mücadele etmesini sağlar.

Kafkas Çoban Köpeği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kafkas Çoban Köpeği Nasıl Anlaşılır?

Dudaklarının iç kısmı siyahtır ve tüyleri karışık kabarık görünümlüdür.

Kafkas Çoban Köpeği Kaç Yaşına Kadar Yaşar?

Ortalama 10–12 yıl yaşamlarını sürdürür.

Kafkas Çoban Köpeği Ne İşe Yarar?

Genel olarak sürülerinin başında durması için eğitilmiştir ancak günümüzde evcil hayvan olarak yetiştiriliyor.

Çoban Köpeği Evde Beslenir mi?

Apartman yaşantısına uyumlu değildir ancak bahçeli evlere uyum sağlayabilir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup