GenelKedi

Kedi Nanesi (Catnip) Nedir? Catnip Kullanmak Zararlı Mıdır?

Çoğu kedi sahibi catnip veya kedi nanaesini duymuştur. Kediler bu bitkilerin kokusunu çok sever. Bununla beraber kedi nanesini yemek isteyebilirler. Kedi nanesi kediler için tamamen güvenli bir bitkidir ve zararlı bir bir bileşen içermez. Nane familyasından gelen bu bitki Kuzey Afrika, Akdeniz, Avrupa ve Kuzey Amerika bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Adına kedi nanesinin denmesinin en büyük sebebi ise kedilerin bu bitkinin kokusunu ve tadını sevmesidir. Bu yazımızın içerisinde kedi nanesi  hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulabilirsiniz.

Kedi Nanesi Nedir?

Aslında yazımızın giriş kısmında temel olarak bahsetmiş olsak da kedi nanesini biraz açıklamak gerekir. Nane familyasında yer alan bu bitkinin etken maddesi nepetalakton’dur. Bu madde kediler tarafından sevilir ve uyarıcı özelliğe sahiptir. Burada yanlış anlaşılan konu ise nepetalakton’un uyuşturucu bir madde olarak düşünülmesidir. Her ne kadar böyle bir algı oluşsa da kesinlikle bir uyuşturucu değildir. Temel amacı kedilerin mutlu olmasını sağlayan bir kokudur. Catnip ise kedi nanesinin İngilizce karşılığıdır.

Kedi Nanesinin Etkileri Nelerdir?

Kedi nanesinin kediler için ne kadar çekici olduğundan bahsettik. Genellikle tüm kedilerde etki gösteren bu bitki, kediler üzerinde farklı şekilde davranışlara yol açabilir. Genellikle görülen davranışlar ise şunlardır:

  • Kedinizin modu yükselir.
  • Sevdiği kişilere karşı sevecen ve sokulgan olur.
  • Halının üzerinde yuvarlanabilir.
  • Kedi nanesinin bulunduğu alana patisiyle vurabilir veya yüzünü sürebilir.
  • Sanki bir av kovalarmış gibi hızlı bir şekilde odanın içerisinde koşabilir.
  • Oyuncu davranışlar sergileyebilir.
  • Bazı kediler rahatlar ve uyku pozisyonuna geçer.
  • Kendi kendine miyavlama ve hırıltı sesi çıkartabilir.

Kedi Nanesi Zararlı Mı?

En çok akıllara takılan konulardan bir tanesi ise kedi nanesinin zararlı olup olmadığıdır. Kedi nanesinin bilinen bir zararı yoktur. Dolayısıyla kedilerin sağlığını riske atmaz. Bazı durumlarda kediler, bu kokuyu çok sevdiği için aşırı şekilde kedi nanesi yiyebilir. Bu durumda ufak tefek sindirim sorunları yaşanabilir, ancak bu durum geçicidir ve büyük sorunlar oluşturmaz. Genellikle kediler içgüdüsel olarak kedi otunu fazla tüketimden kaçınmaktadır.

Bazı durumlardaysa yine aşırı tüketime bağlı olarak kusma görülebilir. Yine endişe edilmemesi gereken bir durum olmasıyla beraber gün içerisinde daha fazla kedi nanesi verilmemelidir. Kedilerin kusması genellikle tüy yumağı sorunundan kaynaklanmaktadır. Tüy Yumağı Sorunu Yaşayan Kediler İçin 10 Tavsiye isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Bazı kedi ırklarındaysa kedi nanesi tüketimine bağlı olarak agresifleşme görülebilir. Bu kediler için kedi nanesi kullanılması tavsiye edilmez.

Kedi Nanesi Ne Kadar Süre Etki Eder?

Bunun için bir süre vermek doğru olmayacaktır. Çünkü, kedilerin ırkına, psikolojisine, kedi nanesinin türüne göre farklılık gösterebilir. Ancak genellikle 5-15 dakika arasında yoğun bir şekilde etkisini göstermektedir. Bununla beraber etkisi birkaç saat boyunca sürebilir. Kedi nanesi zararsız olduğu için etki süresinin bir önemi bulunmamaktadır.

Kedi Nanesi Her Kedide Aynı Etkiyi Gösterir Mi?

Genel olarak kediler kedi nanesini sever ve etkisi görülür, ancak bazı kedilerin gözle görülür bir etki göstermediği ortaya çıkmıştır. Buna bağlı olarak her catnipe karşı etki gösterdiğini söylemek doğru bir varsayım olmayacaktır. Bunun yanı sıra kedilerin %70’lik bir kısmı kedi nanesine karşı tepki göstermektedir.

Bununla beraber yavru kedilerin de kedi nanesine karşı etki göstermedikleri görülmüştür. Genellikle 6 aydan küçük yavrular kedi nanesine tepki vermez. En etkili dönemi ise yetişkinlik zamanlarıdır. Çünkü, kediler yaşlandıkça kedi nanesine karşı olan ilgisi azalmaktadır.

Kedi Nanesi Nasıl Kullanılır?

kedi nanesi catnip

Kedi nanesi genellikle eğitim vermek için veya kedilere alışkanlık kazandırmak için kullanılmaktadır. Örneğin, kediniz için satın aldığını tırmalama tahtasını kullanmasını istiyorsanız üzerine bir miktar kedi nanesi sıkabilirsiniz. Aynı şekilde kedinize eğitim verirken kedi nanesini ödül olarak kullanabilirsiniz. Bununla beraber kedinizin egzersiz yapmasını sağlamak için oyuncakların üzerine sıkarak kullanabilirsiniz. Bu sayede kediniz oyuncağa normalden daha fazla önem verecek ve daha fazla vakit geçirecektir.

Kedi Nanesi Nereden Alınır?

Kedi nanesinin günümüzde en çok kullanılan şekli sprey formunda olanlarıdır. Bu spreyler içerisinde catnip özü içerir ve kedilerin ilgisini çekmeyi başarır. Aynı şekilde en pratik çözümlerden bir tanesidir. Kedinizin ilgilenmesini istediğiniz eşyanın veya bölgenin üzerine bu spreyleri sıkabilirsiniz.

Kedi nanesi her pet shopta bulunmayabilir. Bunun için internet alışverişlerine yönelmek daha doğru bir karar olacaktır. Bu sayede daha uygun fiyata daha kaliteli catnip satın alınabilir. Burada önemli olan nokta ise güvenilir bir alışveriş sitesi tercih etmektir. Bunun için kurumama.com’u kullanabilirsiniz. Hem güvenilir olması hem de hızlı kargo seçeneğiyle en iyi alışveriş sitelerinden bir tanesidir. Eğer catnip satın almak istiyorsanız aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ürünlerimize göz atabilirsiniz.

Kedi Nanesi Satın AL

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup