Köpek

Dakhund Cinsi Köpek İncelemesi: Sosis Köpeğinin En İlginç 5 Özelliği

5000 yıllık bir geçmişe sahip olan Dakhund cinsi köpek, her ne kadar Almanya’da porsuk avı için kullanılmış olsa da Mısır’da bir firavun mezarında resminin görülmesi üzerine yapılan araştırmalar, Dakhund köpeğinin çok daha öncesine dayanan bir geçmişi olduğunu göstermiştir.

Dakhund cinsi köpek; “daksund”, “porsuk köpeği” veya “sosis köpeği” gibi farklı isimlerle adlandırılır. Adının “porsuk köpeği olmasının nedeni, ilk defa Almanya’da porsuk avı için kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Vücut yapısının estetik olması, hızlı hareket etmek kabiliyetine sahip olması, porsuk avında başarılı olmasını etkilemektedir.

Dakhund (Porsuk) Köpeği Fiziksel Özellikleri

Dakhund (Porsuk) Köpeği Fiziksel Özellikleri

  1. Sosis köpeği (Dackhund); toy (oyuncak), minyatür ve standart olmak üzere üç farklı boya sahiptir.
  2. Toy Dachshund köpekleri, ortalama 30 cm. büyüklüğünde, 3,5 kg. ağırlığındadır.
  3. Minyatür Dachshund köpeği; 30-35 cm. boyunda, 4 kg. ağırlığındadır.
  4. Standart Dachshund köpeği; 35-45 cm. büyüklüğünde 9 kg. ağırlığındadır.
  5. Dackhund köpeği; 3 farklı tüy tipine sahiptir. Bunlar; smooth, longhaired ve wirehaired tipleridir.
  6. Smooth Dachshund köpeklerin tüyleri krem, kızıl, çikolata, açık kahverengi, siyah ve gri olup tüyleri kısa ve tek tabakadır.
  7. Longhaired dachshund köpeğinin tüyleri; uzun, dalgalı ve parlaktır.
  8. Wirehaired dachundların tüyleri; sert ve kaba olup siyah-beyaz, yabandomuzu rengi veya kızıl renklerindedir.
  9. Sosis köpeklerinin kulakları uzun ve sarkıktır.
  10. Kahverengi-siyah veya koyu kızıl, amber, açık kahverengi ya da yeşil renkli gözlere sahip olan sosis köpeklerin göz yapısı ovaldir.
  11. Kuyrukları uzun ve sırtları ile aynı hizadadır.

Dackhund Köpeği Karakter Özellikleri

Enerji Düzeyi Orta
Egzersiz ihtiyacı Düşük
Oyunculuk Çok Oyuncu
Başka köpeklerle geçinme İyi
Başka petlerle geçinme Orta
Çocuklarla anlaşma İyi
Yabancılara davranış Orta
Eğitebilirlik Orta
Koruma özelliği Orta

Cesur, akıllı ve zeki karakter yapısı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Dackhund (sosis) köpeği, genel olarak uyumlu bir köpektir. Fakat enerji birikmesinden dolayı bazen çok aşırı yaramaz tavırlar sergileyebilen bu köpeklerin erken dönemde eğitilmesi, hem sosyalleşmesi açısından hem de sahibinin istemediği hareketleri terk etmesi açısından önemlidir.

Dackhund Köpeğine Verilmesi Gereken Eğitimler

Dakhund (Porsuk) Köpeği eğitimi

Longhaired dachshund, türü, diğer türlere göre daha kolay eğitilebilir. Ancak genel olarak bu köpekler yukarıda da bahsettiğimiz gibi özgür ruhlu ve yaramaz oldukları için eğitimde sahibini zorlayabilir. Bu yüzden eğitim verecek kişinin sabırlı ve kararlı olması önemlidir.


Kendi başına eğitim verebileceğinden emin olamayanların kesinlikle Dackhund köpeği eğitimi için usta bir eğitmenden destek alması gerekir. Temel itaat eğitimi, sosyalleştirme eğitimi ve ileri itaat eğitimi, sahibi ile uyum içinde olmasını sağlarken yavru Dackhund köpeği tuvalet eğitiminin verilmesi ise hem köpek açısından hem de sahibi açısında daha sağlıklı olacaktır.

👉 İlginizi Çekebilir: Yavru Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

KöpekDackhund Köpeği Temel İtaat Eğitimi

Temel itaat eğitimi, tüm köpek ırklarında olduğu gibi bu köpeklerde de önemlidir. Aile içi uyumun sağlanabilmesi, çevre ile uyumunun kontrol altına alınabilmesi gibi temel konularda erken dönemde eğitilmesi, ilerleyen dönemlerde köpek sahibinin işini kolaylaştıracaktır.

👉 İlginizi Çekebilir: Köpeklere Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?


KöpekDackhund Köpeği İleri İtaat Eğitimi

Köpeğinizin daha eğitimli ve sözünüzden çıkmayan bir tür haline gelmesini istiyorsanız eğitimini temel itaat eğitimi ile sınırlı bırakmamanız gerekir. Gerekirse bir eğitmenden yardım alarak dackhund ileri itaat eğitimi konusunda petinizin yetiştirilmesini talep edin.

👉 İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İleri İtaat Eğitimi


KöpekDackhund Köpeği Sosyalleştirme Eğitimi

Köpeğinizle dışarıda vakit geçirirken çevresine karşı daha uyumlu davranabilmesi için sosyalleştirme eğitimi vermeniz gerekir. Ancak bu eğitim ne kadar erken dönemde başlarsa, köpeğinizin çevresi ile uyum içerisinde olması o derce kolaylaşır. Sabır ve istikrar gerektiren bir eğitim olduğu için bu konuda kendinize güvenemiyorsanız kesinlikle uzman bir köpek eğitmeninden destek almanızı öneririz.

👉 İlginizi Çekebilir: Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Verilir?

Dackhund Köpeği Hakkında 5 İlginç Bilgi

  1. Dachshund köpeği, çok iyi koku alma yetisine sahiptir. Bu yüzden 15. Yüzyıldan bu yana Almanlar, köpekleri porsuk avında kullanmışlardır.
  2. Dachshund köpeği, daha sonra Terrier’lerle çiftleştirilerek üç farklı boy elde edildi.
  3. Sosis köpeği, iz sürme ve avcılık kabiliyetlerini Terrier cinsi köpeklerden, uzun gövdelerini ve hızlarını da Alman tazılarından almışlardır.
  4. Mısır’da bulunan bir firavun mezarında, Dackhund köpeğine çok benzeyen bir heykel bulundu ve bu da Almanya kökenli olduğuna dair söylentileri bozdu.
  5. Dackhund köpekleri, küçük boylu olmalarına rağmen son derece cesur ve sahiplerine karşı korumacılık içgüdüsü ile hareket ederler.

KöpekDackhund Köpeği Apartman Dairesinde Beslenir mi?

Boylarının küçük olmasından dolayı apartman dairesinde beslenmeye yatkın köpeklerdir. Ancak erken dönemde temel itaat eğitimi ve sosyalleştirme eğitiminin verilmesi, aile içinde daha uyumlu bir birey haline gelmelerini sağlar.

KöpekDachshund Köpeği Çocuklarla Geçinir mi?

Aile hayatına uyumlu olmalarını etkileyen en büyük özellikleri, doğuştan oyunculuk kabiliyetine sahip olmalarıdır. Bu da çocuklarla son derece iyi geçinmelerini etkilemektedir.

👉 İlginizi Çekebilir: Köpek Sosyalleştirme Eğitimi Nasıl Verilir?

Dakhund Cinsi Köpek Bakımı

Dackhund köpek bakımıa

Bu köpeklerin kısa tüylü olanlarının bakımı, diğer türlerine göre daha kolaydır. Çok fazla bakım gerektirmezler. Ancak yine de standart bir tüy bakımı yapılmasında fayda vardır.

Uzun tüylü Dakhund köpekler ise tam aksine iyi bir tüy bakımından rutin şekilde geçirilmesi gerektirir. Haftada 2 veya 3 defa tüylerinin taranması gerektiğini unutmamak gerekir.

Genel olarak tüy bakımında iki farklı türe göre bakım yapılması yeterlidir. Ancak enerji düzeyleri çok yüksek olmasından egzersizleri konusunda daha dikkatli olunmasında yarar vardır.

👉 İlginizi Çekebilir: Yavru Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

KöpekDakhund Köpeği Pati ve Tırnak Bakımı

Köpeğinizin daha sağlıklı kalabilmesi için düzenli olarak pati ve tırnak bakımının yapılması gerekir. Bu konuda yeteri kadar tecrübeniz yoksa pet kuaföründen destek alabilirsiniz.


✅ Köpek Pati ve Tırnak Bakımı Hizmeti Almak için TIKLAYIN!!

KöpekDakhund Köpeği Kulak Bakımı

Köpeklerde kulak sağlığı en önemli konuların başında gelir. Bu nedenle Dakhund köpeğine sahipseniz kesinlikle kulak bakımına önem vermeniz gerekir. Enfeksiyon riskine karşı periyodik olarak kulak bakımı yaptırmanızı öneririz.

Dakhund Köpeği Egzersiz İhtiyacı

Hareketli, neşeli, çocuklarla uyum içinde yaşayabilen Dakhund köpeğinin aşırı kilo almasını önlemek için günlük egzersizlerinin yapılmasına özen gösterilmesi gerekir.

Dakhund Köpeği Sağlık Sorunları

Dakhund köpeğinin sahibi ile daha uzun süre yaşayabilmesi için doğru beslenmesi gerekir. Özellikle mama seçiminde kaliteli köpek maması alımına dikkat edilmelidir. Buna ek beslenmelerinin diyete uygun şekilde yapılması da önemlidir.

👉 İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Kanser ve Anemi Belirtileri

Genel olarak sağlıklı olan sosis köpeği; disk problemleri, felç, diyabet, kalp ve üriner sistem hastalıkları gibi durumlara yatkın türlerdir. Bu nedenle düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirilmeleri gerekir.

👉 İlginizi Çekebilir: Köpeklerin Sağlıklı Yaşaması İçin Gerekli 8 Vitamin

Dakhund Köpeği Beslenme Önerileri

Dakhund (Porsuk) beslenmesi

Köpeklerin uzun ve sağlıklı kalabilmeleri için sahiplerinin en önem vermeleri gereken konu beslenmedir. Dakhund cinsi köpekler, kilo almaya meyilli oldukları için diyet uygulanması ve mama seçiminde seçici davranılması gerekir. Omurga yapıları diğer köpek cinslerine göre daha farklı olduğu için fıtığa meyillidirler. Bu nedenle mama seçerken yüksek yağ içerek köpek mamalarından uzak durulması önerilir.

👉 İlginizi Çekebilir: Köpekler Ne Yer / Ne Yemez?

Dakhund köpekler, diğer köpeklerden daha farklı karaktere sahiptirler. Kendilerini ifade etmek için ailesine karşı yüzünü asar ya da duygusallık yapabilir. Bu durum, ailesinin gereğinden fazla yemek vermesine neden olabilir. Fakat köpeğinizin sağlığı açısından bunu yapmamanız gerektiğini unutmayın.

Dakhund Köpeği Tarihi ve Kökeni

Dakhund (Porsuk) tarihi ve kökeni

Kısa bacakları ve uzun gövdeleri ile toprak kazmada bir hayli mahir olan Dakhund köpeği, Almanya’da Teckel’de ilk defa kullanılmışlardır. Porsuk avında kullanılan sosis köpeğinin ortaya çıkması ya da popülarite kazanmasında Schweisshund, Baset Hounds ve Beagles gibi köpeklerin katkısı bulunmaktadır.

1870’e ABD’ye gelen ve 1885 yılında AKC tarafından kabul edilen ırk 1. Dünya Savaşı döneminde ortadan kayboldu ve cinsin yeniden kabul edilmesi 2. Dünya Savaşı döneminde gerçekleşmiştir.

Dackhund Köpeği Hakkında Sık Sorulan Sorular

Dachshund çok tüy döker mi?

Dackhund köpekler, orta düzeyde tüy bakımı ihtiyacı duyarlar. Smooth (pürüzsüz), Wirehaired (fırça tüylü) ve Longhaired (uzun tüylü) olmak üzere 3 farklı türü olan köpeklerde uzun tüylü köpekler için haftada 2-3 defa, kısa tüylüler için ise haftada 1 defa tüy bakımı yapılması yeterlidir.

Dackhund kaç saat uyur?

Yetişkin dackhund köpekler, günlük ortalama 12 saat uyurlar. Ancak bazen bu süre 14 saate kadar da çıkabilir. Yavru dachund köpek ise günlük ortalama 18-20 saat uyur. Bu köpeklerde yaş ilerledikçe uyku ihtiyacı da buna göre artış gösterir.

Dachund köpeği ne kadar yaşar?

Sağlıklı bir şekilde bakımları yapıldığında ve beslenmelerine önem verildiğinde ortalama 10-13 yıl arası yaşamaktadır.

Dackhund gebelik süresi ne kadardır?

Sağlıklı dişi bir dackhundun gebelik süresi ortalama 58-68 gündür.

Dackhund özel bakım gerektirir mi?

Yapıları gereği omurgaları daha erken fıtığa meyilli olan köpeklerdir. Bu nedenle mama seçiminde dikkat edilmesi ve yüksek yağ oranı içeren mamalardan uzak durulması gerekir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Çok sevimli bir cins gerçekten, ırkın özelliklerini çok iyi anlatıldığına inanıyorum teşekkürler 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup