Köpek

Köpeklerde Anemi, Kanser Türleri ve Önleme Yolları [✔️ TAVSİYELER ]

Köpeklerde anemi ve kanser türleri sevimli petlerin hayatlarını riske atan hastalıklardır. Bu tip durumların önüne geçebilmek için öncesinden bilgi sahibi olunması ve belirtileri halinde veteriner hekime gösterilmelidir.

Kanser hastalıkları, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de “öldürücü” etkiye sahiptir. Kanser oluşumunu engellemek, kanser belirtileri durumunda ne yapılması gerektiğini bilmek, köpeğin daha kısa sürede sağlığına kavuşma ihtimalini yükseltir.

Köpeklerde Anemi Nedir?

Köpeklerde anemi

Kırmızı kan hücreleri veya RBC’ler kanın önemli bileşenleridir ve köpeğin kemik iliğinde üretilir. Genellikle Hbg veya Hb olarak kısaltılan hemoglobin ise, oksijenin vücutta taşınmasından sorumlu olan kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir proteindir. Ayrıca kana kırmızı rengini veren maddedir. Eğer kırmızı kan hücreleri veya hemoglobin eksikliği varsa anemi oluşur.

✅ İlginizi Çekebilir: Sağlıklı Köpek Yetiştirmenin Yolları

Köpeklerde Anemi Belirtileri

  • Zayıflık
  • Nefes darlığı
  • İştah kaybı
  • Kilo kaybı
  • Artan kalp atış hızı
  • İdrarda, dışkıda veya kusmukta kan
  • Burun kanaması

Kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin, bir köpeğin vücudunun geri kalanına oksijen sağladığından, öğelerin birinin veya her ikisinin azalması, çeşitli doku ve hücrelerde oksijenin azalmasına neden olabilir. Dokulara yeterli oksijen verilmezse, bir köpek nefes almakta güçlük çekebilir ve buna bağlı olarak daha çabuk yorulur. Bununla beraber yemek istemeyebilir ve zayıflar.

Köpeklerde anemi

Diş etleri ve genital bölgeler gibi soluk mukoza zarları, kırmızı kan hücreleri veya hemoglobin eksikliğinin bir sonucudur. Bu maddeler vücutta yaygın değilse, mukoza zarları normalden daha soluk, hatta şiddetli anemik koşullarda beyaz görünecektir. Köpeklerin normal şartlarda mukozası açık pembe tonunda olmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Son olarak, anemi varsa, köpeğinizin vücudunun dışında kan görülebilir. Bazen kanama olur ve idrar veya dışkıda fark edilir. Hatta bazı köpekler kan kusmaya başlayabilir veya burnu kanayabilir.

Bu kanama belirtileri, köpeğinizin kansızlığının veya potansiyel olarak anemi geliştirebileceğinin göstergesi olabilir.

Anemi Nedenleri Nelerdir?

Aneminin Nedenleri

Anemi, kan kaybına, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına veya kemik iliğinde kırmızı kan hücresi üretiminin azalmasına neden olan sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Bir köpekte bunların meydana gelmesine neden olabilecek birkaç farklı hastalık veya durum vardır.

  1. Travma : Şiddetli kan kaybı en çok aşırı kanamaya neden olan bir travma gibi yaralanmalar olduğunda anemi oluşabilir.
  2. Parazitler : Bağırsak ve dış parazitlerin tümü bir köpekte kan kaybına neden olabilir. Dolayısıyla anemi oluşumuna yol açacaktır.
  3. Kanayan tümörler : Bazı köpeklerin kanamaya başlayan tümörleri vardır. Kanama durmazsa anemiye neden olabilir.
  4. Kan pıhtılaşma sorunları : Bir köpeğin gerektiğinde kendi kanını pıhtılaştırma yeteneğini etkileyen bozukluklar varsa anemi görülebilir.
  5. Toksinler : Bazı yiyecekler, ilaçlar ve kimyasallar kanın pıhtılaşması ve kırmızı kan hücrelerinde sorunlara neden olabilir. Soğan, sarımsak ve çeşitli kemirgen öldürücüler de köpeklerde anemiye neden olabilir.
  6. Kanser : Ne yazık ki kanser, anemi dahil köpeklerde çeşitli ikincil sorunlara neden olabilir.
  7. Yetersiz Beslenme : Bazı köpekler ihtiyaçları olan besin değerlerini karşılayamadığı için anemi oluşabilir. Bunun için köpekleri muhakkak kaliteli bir mama ile beslemek gerekmektedir.
  8. Kronik hastalıklar : Birkaç farklı türde kronik hastalık anemiye neden olabilir. Karaciğer ve böbrek hastalıkları bu yaygın kronik durumlardan bazılarıdır.

✅  İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Kusma Nedenleri

Köpeklerde Anemi Teşhisi Nasıl Koyulur?

köpeklerde anemi

Bir köpeğin kanının yüzde 35 ila 55’i kırmızı kan hücrelerinden oluşur. Bu yüzde, paketlenmiş hücre hacmini (PCV) veya hematokriti (HCT) kontrol etmek için bir test yapılarak izlenebilir. Test için ilk olarak kan örneği alınır.  Genellikle rutin kan taramasının bir parçasıdır ve yüzde 35’in altına düşerse, genellikle anemi tanısı koyulmaktadır. Bu durumda veterineriniz, aneminin nedenini belirlemek için fizik muayene ve diğer testleri de yapacaktır.

✅  İlginizi Çekebilir: Köpeklerde İshal Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Anemi Tedavisi

Köpeklerde Anemi Tedavisi

Anemi, bir köpeğin kanındaki kırmızı kan hücrelerini veya hemoglobini etkileyen bir hastalık veya durumun sonucu olduğundan, anemiyi düzeltmek için altta yatan sorunun ele alınması gerekir. Bu, köpeği etkileyen belirli sorun için ameliyat, ilaçlar, beslenme desteği veya diğer tedavi yöntemleri anlamına gelebilir. Bazı durumlarda köpeğe kan nakli de yapılabilir.

Köpeğinizin kansızlığından şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede veterinerinize danışmalısınız.

Anemi Nasıl Önlenir?

Köpeklerde anemi nasıl önlenir

Anemiye birçok farklı şey neden olabileceğinden, bazen meydana gelmesini gerçekten engellemenin bir yolu yoktur. Anemiye neden olduğu bilinen hastalıkları ve durumları yönetmek, çoğu zaman aneminin gelişmesini önlemeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz en iyi şeydir. Bunun dışında dengeli beslenmek, düzenli parazit önleyici ilaçlar kullanmak, aşırı kanamaya neden olabilecek yaralanmaları önlemek için elinizden gelenin en iyisini yapmak ve düzenli olarak veterinerinize fiziksel muayene ve kan taraması için gitmek anemi geliştirme ihtimalini azaltacaktır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığı

Köpeklerde Görülen Kanser Türleri

Köpeklerde Görülen Kanser Türleri

Kanser, organizmadaki hücrelerin anormal bir şekilde çoğalıp dokulardaki hücrelerin DNA’larını parçalayarak ortaya çıkan anormal şekillenen hücre yapılarıdır ve kötü huylu tümörlerdir. ABD’de yapılan bir çalışmaya göre son yıllarda köpeklerdeki kanser oranının %45 oranında arttığı görülmektedir. 1 sene içerisinde 90 milyon köpeğin 4 milyon kadarının kanserden hayatının sonlandığı bilinmektedir.

✅ İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri

Köpeklerde en çok karşılaşılan kanser türü meme tümörüdür. Bunun haricinde deri ve iskelet tümörü görülebilir. Köpeklerde yapılan rutin kontrollerle, kan örnekleriyle, ultrason, röntgen, tomografi ve emar testlerinin sonucuna göre kanser tanısı konulabilir. Burada önemli olan kansere yakalanmış köpeğin erken bir zamanda veteriner hekime götürülmüş olması gerekir.

İnsanlara oranla köpekler ağrılara daha çok dayanabilmektedir. Dolayısıyla son aşamaya gelene kadar ağrı belirtileriyle karşılaşılmaz. Bu yüzden rutin kontrollere ve aşılanmaya götürüldüğünde şüphelenen durumlardan hekime bahsedilmelidir. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de erken teşhis hayat kurtaracaktır.

Köpeklerde Kanser Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Kanser Belirtileri Nelerdir?

Vücutta Oluşan Şişlikler: Köpeklerin vücudunda yer alan şişlikler kanserin işaretçisi olabilir. Bu şişlikler büyümeyebilir ve hep küçük kalabilir.

Kanama: Köpeklerin burun, kulak, anüs gibi herhangi bir deliğinden gelen kanama köpeklerde kansere işaret edebilir. Bu kanamalar nedensiz bir şekilde gerçekleşiyorsa kansere işaret etmektedir.

İyileşmeyen Yaralar: Eğer köpeğinizde nedensiz bir şekilde yaralar çıkıyorsa ve bu yaralar tedavi uygulanmasına rağmen iyileşmiyorsa cilt kanseri riski görülebilir.

Hareket Etmekte Zorluk: Köpeklerde en çok karşılaşılan hastalıklardan bir tanesi de kemik kanseridir. Bu kanser sonucunda, hareket etmekte zorluk ve topallama görülebilir.

Yemek Yemede Zorluk: Köpeklerde ağız tümörleri de sık görülmektedir. Evcil hayvanların ağzında çıkan tümörler, yemek yemelerini zorlaştırır. Aynı zamanda yutkunmada güçlük çekebilir.

Sık Sorulan Sorular

Köpeklerde Kanser Bulaşıcı mıdır?

Her kanser türü bulaşıcı olmasa da köpeklerde görülen parazit, konakçı hayvan ile ölmeyip cinsel ilişki yolu ile başka köpeklere bulaşabildiği tespit edilmiş olup dünyada köpeklerde ilk bulaşıcı kanser türü olarak kayıtlara geçmiştir.

Köpekler Kanseri Anlar mı?

Köpeklerde çocuk güçlü bir koku alma duyusu olduğu için insanlardaki mesane, böbrek, bağırsak kanseri gibi koku yayan kanser türlerini anlayabilirler.

Köpeğim Kanser Oldu, Ne Yapmalıyım?

Köpeklerde kanser, sık görülen hastalıklardan biridir. Erken dönemde teşhis edilmesi için belirtilerini gördüğünüz anda veteriner hekime gösterin.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup