GenelKuşlar

Jumbo Muhabbet Kuşları

Muhabbet kuşu besleyicilerinin en yakından tanıdıkları ve bildikleri kuş türlerinden biri de Jumbo muhabbet kuşlarıdır. Ancak bilinenin aksine, “Jumbo” sadece ülkemizde bu isimle anılmakla birlikte anayurdu da farklıdır. Peki, Jumbo muhabbet kuşunun anayurdu neresidir, özellikleri nelerdir, beslenmesi nasıl yapılmalıdır?

Ülkemizde “Jumbo” olarak adlandırılan muhabbet kuşu, farklı ülkelerde adına rastlanan bir kuş değildir. Daha doğrusu bu isim kullanılmamaktadır. Avrupa ülkelerinde “Show kuşu” olarak adlandırılan bu kuş türü, boy olarak da ülkemizde beslenen kuşlardan farklıdır. Gerçek İngiliz safkan “exhibition kuşları” veya “Show kuşları” ülkemizdeki kuşlara göre neredeyse 2 kat daha büyük, kuyrukları ile kafaları arasındaki boy ölçüsü de 24 santimetreyi bulabilmektedir.

Jumbo muhabbet kuşu

Jumbo muhabbet kuşlarının özellikleri:

  • Jumbo kuşlarının en belirgin özellikleri; kafalarının iri olmasıdır.
  • Başlarındaki tüyler, gözlerini kapatabilecek büyüklüğe sahip olması ile dikkat çekicidir.
  • Diğer muhabbet kuşlarına göre benekleri (sakalları) daha belirgin ve büyüktür.
  • Enlemesine diğer muhabbet kuşlarına göre daha büyük ve belirgindir.
  • Boyları 24-25 cm. dolayındadır.
  • Sakin ve uysallık bakımından diğer muhabbet kuşlarına göre daha dingindirler.

Belirgin olan Jumbo muhabbet kuşlarının özellikleri yukarıda saydığımız gibidir. Ancak ülkemizde yer edinen Jumboların kırma olduğunu söylememiz gerekiyor. Tabi bu durum, beslenmesini olumsuz yönde etkilemiyor.

Jumbo muhabbet kuşu

Jumbo kuşları ya da ülkemizdeki adı ile “Hollanda kuşları” veya “İngiliz kuşları” ilk bakışta orijinaline çok benzerler. Ancak dikkatli bir şekilde bakıldığında, boy ve vücut yapısı bakımından belirgin bir şekilde farklıdırlar. Ayrıca özelliklerinde vurguladığımız gibi orijinal Jumbo kuşları sakin ve uysal iken kırma olarak satılan kuşlar, daha hareketli hatta ele alınmaz kuşlardır.

Jumbo kuşların cinsiyeti nasıl anlaşılır?

Aslında basit bir şekilde kuşun cinsiyetini öğrenmek mümkündür. Bu işin en pratik yöntemini kuşların gagaları sunuyor. Gagaları hafif pembemsi ise dişi, mavimsi bir renge sahip ise erkektir.

Show muhabbet kuşu

Jumbo kuşların hastalıkları

Jumbo muhabbet kuşlarını diğer kuş türlerinden ayıran en büyük özelliklerinden biri tüylerinin yoğun olmasıdır. Bu da cilt hastalıklarına daha fazla yakalanmalarına neden olabilmektedir. Ayrıca, göz çevresinde de yoğun tüylenmeler olduğundan yine bu bölgede cilt hastalıkları kendini gösterebilmektedir. Kuşunuz çok fazla kaşıntıya maruz kalıyorsa, kesinlikle bir veterinere göstermenizde fayda vardır.

Jumbo muhabbet kuşu

Jumbo muhabbet kuşlarının beslenmesi

Muhabbet kuşları için genellikle tercih edilen yemler, standarttır. Ancak daha erken büyümesi veya eğitiminde daha başarılı olması için kuş yemi konusunda ballı kraker tercih etmenizi öneririz.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup