Köpek

Köpeklerde Kemirme Nedenleri ve Çözümleri (🐾DETAYLI ANLATIM)

Köpeklerde kemirme problemi sık görülen durumlardan biridir. İyi bir temel itaat eğitimi ile bu durumu ortadan kaldırabilirsiniz. 

Köpeklerin eşyaları parçalamasının temel nedeni yönetim eksikliği ve otorite kaybıdır. Eğer köpeğinizden yönetici sorumluluğunu almazsak eşya çiğneme durumu sürdürülmeye devam eder. Köpekler, kendini dengede ve mutlu tutmak için kimi zaman kendilerine bir görev bulurlar. Bu görev kimi zaman evdeki her şeyi dağıtmak, kimi zaman da eşyaları parçalamak olabiliyor. Köpeğin üzerinde kurulan otorite ve liderlik sonucunda köpeğin bu davranışı önlenebilir.

Köpekler Neden Eşyaları Kemirir?

Köpekler Neden Eşyaları Kemirir?

Köpeklerin evdeki eşyaları çiğnemelerinin nedenleri de farklıdır, bazen yalnızlık bazen de stresten bunu yaparlar, genel olarak sebepleri ise şunlardır;

  1. Yalnız kalma ve sıkıntı
  2. Ayrılık korkusu, endişe ve sahiplerinden uzak kalma sorunu
  3. Yavru köpeklerde dişlerin kaşınması
  4. Fobi veya bir tür korku
  5. Bazen de sezgisel olarak da bunu yapabilirler,
  6. Aldığı ayakkabıyı kendine bırakılmış hediye gibi algılar,
  7. Atalarından kalan bir davranış.

Köpeklerin evdeki eşyaları çiğneme sebepleri temel olarak yukarıda saydıklarımızdır. Köpek dostlarımızın sergilediği bu davranışlar kimi zaman sahibi tarafından tolere edilebilir. Hem de “dişleri kaşınıyor, merak ediyor, bana gıcık oldu” gibi bahanelerle… Fakat aslında bu tolere edilmesi gereken bir durum değildir. Çünkü köpekler eşya parçalama davranışı görevsiz kaldıkları için yaparlar.

Peki, bu problemi aşmak ve artık bu alışkanlıklarını terk etmeleri için neler yapılabilir? Sizin için araştırdığım bu konu üzerinde yaptığım değerlendirmeleri inceleyerek siz de köpeğinizle yaşadığınız bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Köpeklerde Kemirme Çözümü

Köpeklerde kemirme çözümü

Köpekler de çocuklar gibi dikkat çekmek isterler. Bu da bilinçsizce çevrelerine zarar vermelerine neden olur. Eşyaları kemirmek, eşyalara zarar vermek ya da hoşlanmadığınız başkaca davranışlar sergilemeleri.. Tüm bunların önüne geçebilmek için aşağıda sıralayacağımız konularda dikkatli olmanızı öneririz.

🐾 Köpeğinizi Anlamaya Çalışın: Köpeğinizin eşya kemirmesinin nedenleri farklı olabilir. Bunun nedenini öğrenebilmek için iyi bir gözlemci olmanız gerekir. Gözlemleriniz sonucunda, diş çıkartma dönemine girdiğini görebilirsiniz. Böyle bir durumda dana derisinden yapılmış suni kemik verebilirsiniz.

🐾 Tehlikeli Eşyalardan Uzak Tutun: Mobilya, halı ya da diğer eşyalara zarar vermek, köpeklerin bazen hoşuna gittiği için bazen de dikkat çektiği için yaptıkları hareketlerdir. Bazen de bir sıkıntısını dile getirmek için yapabilir. Ama sebep ne olursa olsun, sevimli dostunuza zarar verecek eşyalardan (elektrik kablosu, makas, bıçak vs.) uzak tutmalısınız. Bir süre sonra köpeğiniz bu eşyaları unutacağı için eşya kemirme problemi de son bulacaktır.

🐾 Oyuncak Alın: Köpekler, yalnız ya da ilgisiz kaldıklarında da eşya kemirirler. Sahipleri olarak tabi ki onları uzun süre yalnız bırakmamanız gerekir ama olası durumlarda köpeğinizin eşyaları kemirmemesi için onlara çiğneyebilecekleri (boğazlarına kaçmayacak büyüklükte) köpek oyuncakları vererek eşya kemirmelerini engelleyebilirsiniz.

Bu Ürünler İşinizi Kolaylaştırabilir!!

Köpek Çiğneme Oyuncağı
Sipariş Vermek İçin Tıklayın.
Kemik oyuncak
Sipariş Vermek İçin Tıklayın.
Köpek oyuncağı
Sipariş Vermek İçin Tıklayın.
Vanilya Aromalı kemik
Sipariş Vermek İçin Tıklayın.

 

🐾 Egzersiz Zamanını Ertelemeyin: Köpekler, hareketli ve enerji dolu varlıklardır. Düzenli olarak egzersiz yaptırılmadığında içlerinde biriken enerjiyi bir şekilde dışarı çıkartmak isteyeceklerdir ki bunun için ilk tercihler, eşya kemirmek olacaktır. Bu yüzden egzersiz zamanını ertelememeye özen gösterin.

🐾 Temel İtaat Eğitimi Verin: Köpeklerin eşya çiğneme sorununu çözmek için uygulamanız gereken en önemli yöntem, temel itaat eğitimidir. Bu eğitim sayesinde onlara vereceğiniz komutları algılamaları daha kolay olacak ve “yapma” dediğinizde daha iyi anlayacaklardır.

🐶İlginizi Çekebilir: Adım Adım Köpek Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpeğinizle daha iyi bir diyalog kurmak ve yapmasını istemediğiniz şeylerden vazgeçirmek için yukarıda saydığım yöntemleri kullanarak başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Tabi aşırı bir alışkanlığı varsa iyi bir köpek eğitmeninden destek almanızda fayda var.

Kemirmeyi Durdurmak İçin En Etkili 5 YöntemKemirmeyi Durdurmak İçin En Etkili 5 Yöntem

Köpeklerin eşyaları parçalamasının birçok nedeni vardır. Bunlar kimi zaman atalarından kalmış olan davranışlardan kaynaklanıyor olsa da, kimi zaman da yönetim eksikliğiyle ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle bir köpek sahibiyseniz ve onun üzerinde yeterli hakimiyeti kuramıyorsanız, köpeğinizin eşya parçalaması çok olası bir durumdur. Sizin için derlediğim köpeklerde kemirmeyi engellemenin en etkili yollarıyla onların bu davranışı engelleyebilirsiniz.

1- Kemirmesi İçin Lezzetli Bir Şeyler Verin: Köpeklerin eşyaları parçalamalarından  rahatsız oluyorsanız, onların bu davranışı engelleyebilecek en etkili yöntemlerden biri lezzetli bir şeyler sunmaktır. Bunun için de zenginleştirilmiş içerikte mamaları tercih edebilir veya köpek oyuncakları deneyebilirsiniz.

2- Köpeğinizin Dikkatini Dağıtın: Köpekler eşya kemirme durumunu bir oyun olarak algılayabilirler. Bu nedenle onun dikkatini dağıtacak ilgi çekici aktiviteler ya da dikkatini çekecek nesneler kullanarak eşyaları parçalamasını durdurabilirsiniz.

3- Daha Fazla Hareket Etmesini Sağlayın: Yorgun köpeklerin daha nazik olduğu bilinen bir gerçektir. Köpeğiniz ne kadar çok hareket ediyorsa ve ne kadar aktivite gerçekleştiriyorsa hareket ihtiyacını o kadar karşılayacak ve evin içinde daha huzurlu olacaktır.

4- Her İstediğini Vermeyin: Köpekler kimi zaman istediği şeyi vermediğinizde ya da yapmadığınızda sinirlenip sizi ısırmaya çalışabilir ya da eşyaları kemirebilir. Fakat bu durumda kesinlikle ona istediği şeyi vermemelisiniz aksine asıl böyle bir durumda istediğini yapmamalısınız ve iyi bir eğitim vererek onun sözünüzü dinlemesini sağlamalısınız.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Temel İtaat Eğitimi

5- Uzun Süre Yalnız Bırakmayın: Köpeğiniz uzun süre yalnız kaldığında bu durum onu endişelendirebilir ve eşyaları kemirmeye başlayabilir. Bunun önüne geçebilmek için köpeğinizi mümkün olduğu kadar az yalnız bırakmalısınız.

Köpekler de çocuklar gibi yaptıklarının sonucunda ne olacağını düşünemez. Bu nedenle eşyaları parçalama davranışı hakkında onu eğitirken sabırlı olmalısınız.

Sonuç

Köpekler genel olarak kemirme içgüdüsüne sahiptir ve bu durum oldukça olağandır. Yani, dünya üzerindeki köpeklerin büyük bir çoğunluğu bir şeyleri kemirip çiğnemek ister.

Bu durumun önüne geçmek için ilk olarak problemin nedenini çözmeniz gerekmektedir. Köpeğinizin sorununu algılandıktan sonra onun için uygun çiğneme oyuncakları tercih etmelisiniz. Burada önemli olan, köpeğin kemirmesini istemediğiniz objelerde, kemirmesi için aldığınız oyuncaklara yönlendirmenizdir.

Bununla beraber köpeğiniz yalnız kaldığında etrafında kumanda, terlik gibi kemirmek istediği eşyaları ortadan kaldırın. Aynı zamanda köpeğin fiziksel ve zihinsel egzersizlerini karşıladığınızdan emin olun.

Editör Tavsiyesi ☺

Unutmayın ki, köpeklerin sahipleriyle olan bağları çok kuvvetlidir. Bu yüzden köpekler, sahiplerini üzmek istemez, ancak içgüdüsel olarak bu davranışı sergilerler ve bunun kötü bir şey olduğunu düşünmezler. Bunun için köpeğinize cezalar vermek ve şiddet uygulamak aranızdaki bağı zayıflatır ve köpeğinizin sizden korkmasına yol açar. Bu şekilde olursa beraber yaşadığınız köpeğiniz muhtemelen bütün hayatı boyunca mutsuz olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Köpekler Neden Terlik Kemirir?

Birçok insan bunun nedeninin yalnızca diş kaşıntısından olduğunu düşünse de aslında kimi zaman çevredeki eşyaları tanımak için, kimi zaman da aldığı terliğin ona bırakılan bir hediye olduğunu düşündüğü için kemirir.

Köpekler Neden Yalar?

Köpeklerde yalama davranışı, onun bağlılık ve itaatkarlık duygularını göstermesini sağlar.

Köpekler Neden Ayakkabı Çalar?

Köpekler oyun oynama amacıyla ayakkabı çalma ya da kemirme davranışı sergileyebilirler.

Köpekler Neden Eşyaları Kemirir?

Bunun nedeni kimi zaman atalarından gelen bir davranış olsa da genellikle yönetim eksikliğinden kaynaklanır.

Köpekler Neden Taş Kemirir?

Köpeklerin taş yeme davranışı allotriophagia (taş ve toprak yeme) hastalığından kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle bu tarz durumlarda bir veteriner hekime başvurmanız gerekir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup