Kedi

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma: Nedenleri, Yararları ve Zararları

Kısır Kedi Ameliyatı

Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatında rahim ve yumurtalıklar çıkarılarak kedinin kısırlaştırılması sağlanır. Anestezi uygulanarak yapılan kısırlaştırma operasyonu hem erkek hem de dişi kedilerde zararlı bir işlem değil, aksine önemli faydaları vardır.

Kedi sahipleri, belirli bir döneme gelmiş kedilerini kısırlaştırırlar. Ancak bu süreç psikolojik açıdan kedi sahiplerini zor durumda bıraktığı için buna karar verirken öncelikle hazır olunup olunmadığı değerlendirilmelidir.

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı İçin Karar Verme

Dişi ya da erkek kedilerin kısırlaştırılması, basit bir operasyon sonucunda gerçekleşmektedir. Ancak zor olan operasyon değil, kedi sahibinin psikolojik olarak kendini bu duruma hazır hale getirmesidir.

Halk arasında yaygın olan bir görüşe göre kedinin en azından bir defa yavrulamasından sonra kısırlaştırılması gerekir.

Bilimsel herhangi bir dayanağı olmayan bu durum, pet sahiplerinin kısırlaştırma konusunda ikilemde kalmalarına neden olmaktadır.

Dişi kedi kısırlaştırma operasyonundan 24 saat önce kedinin aç ve susuz bırakılması gerekmektedir. Bu da yine kedi sahiplerinin psikolojik olarak zor dönemler yaşamalarına neden olmaktadır.

Kedi kısırlaştırma ameliyatına karar vermeden önce bu tip durumlara hazır olup olmadığınızı değerlendirmeniz ve akabinde karar vermeniz çok daha sağlıklı olacaktır.

Kedi Kısırlaştırmanın Faydası Var mı?

Bazen kedi sahipleri, kedilerini kısırlaştırmak istemezler. Bunun da en büyük nedeni yine bilimsel olarak bir dayanağı olmadığı halde kediye zarar verdiğine inanmaktan ileri gelmektedir. Peki kedi kısırlaştırmanın faydaları var mı?

Kedi kısırlaştırmanın bilimsel faydaları;

  • Kedi kısırlaştırmak, kedilerin daha uzun ömürlü olmalarını sağlar ve buna ek olarak kedilerin %90’ını etkileyebilen rahim enfeksiyonları, yumurtalık kistleri ve meme kanseri gibi kedi hastalıkları riski büyük ölçüde engellenir.
  • Dişi ya da erkek kediler kısırlaştırılmadıklarında kızgınlık dönemine gelindiğinde kedilerde kaçma eğilimi görülmeye başlar.
  • Uzmanlar, kediler 4-5 aylık olduklarında kısırlaştırılmaları gerektiğini belirtmektedir.
  • Kediler, çiftleştiklerinde birbirlerini ısırırlar ve bu da çeşitli enfeksiyonları kapmalarına neden olur. Kaptıkları bu enfeksiyon bulaştırıcı olduğu için hem kedi sahibini hem de varsa evde başka evcil hayvanlar, onların da zarar görmesine neden olur.

Kedi kısırlaştırmanın faydaları hakkında ayrıntılı bilgi almak için buraya tıklayın

Kedi Kısırlaştırmanın Zararları Var mı?

Sağlık açısından dişi kedilerin kısırlaştırılmasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Tek sorun, kısırlaştırılan kedilerin bir daha yavrulamamasıdır.

Hasta kedi veteriner

Eğer kedinizin soyunun devam etmesi gibi bir takıntınız varsa elbette böyle bir operasyona girmemeniz daha sağlıklı olur. Fakat bunun dışında herhangi bir zararının olmadığını kolaylıkla söyleyebiliriz.

Dişi Kedi Kısırlaştırma Nasıl Yapılır?

Kedinizi kısırlaştırmaya karar verdi iseniz mutlaka veteriner hekim ameliyat öncesi ne yapmanız gerektiğini bildirecektir.

Genellikle ameliyattan önceki 24 saat boyunca kedinin yemeden kesilmesi gerekmektedir. Ancak bu süre kedinin durumuna göre uzayabilir ya da kısalabilir. Uzman veteriner hekim, bu konuda sizi bilgilendirecektir.

Kedinizin suyunu gece boyunca verebilirsiniz. Fakat sabahın ilk saatlerinden itibaren suyu da kesmeniz gerekmektedir. Psikolojik olarak bu durum kedi sahiplerini rahatsız etse de kedinin sağlıklı bir operasyon geçirebilmesi için buna dikkat edilmelidir.

Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu, “tam operasyon” olarak değerlendirilir. Kedi ameliyata hazır ise karın bölgesinden ameliyatın yapılması için tıraş edilir ve buraya bir kesi atılarak operasyon yapılır.

Dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu, erkeklere göre daha uzun sürmektedir. Ortalama 3 saat kadar devam eden bir operasyondan sonra ameliyat işlemi tamamlanır.

Kısırlaştırma Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

Bilinçli kedi sahipleri nasıl davranmaları gerektiğini bilirler. Ancak ilk defa kedi sahiplenen ve kısırlaştıran pet sahiplerinin bu konuda dikkatli olmaları gerekir.

Kediler kısırlaştırma operasyonundan bir süre sonra anestezinin etkisinde kaldıkları için bilinçleri yarı kapalı olur ve kendilerine zarar verebilirler.

Kedi sahibi olarak bu süreçte kedinin kendine zarar vermesini engellemeniz gerekir. Kedinize Elizabeth yakalığı takmanız, kendine zarar vermesini engelleyecektir.

Kediniz anestezinin etkisinden çıktıktan sonra az bir su bir de yaş mama verebilirsiniz. 24 saat boyunca aç kalması kedinizde halsizliğe neden olacağı için bu konuya dikkat etmelisiniz.

Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu sonrası (nekahet dönemi) dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise onun için sessiz ve sakin bir ortam hazırlamanızdır.

Operasyon geçiren kedinizin agresif davranması ve çevresindeki diğer canlılara zarar vermesi durumu söz konusu olabilir. Bunun haricinde kendini çok halsiz hissettiği için kalabalık ortamlarda gerilebilir.

Bu durumun önüne geçmek için ameliyattan bir süre sonrasına kadar kediniz için sakin bir ortam oluşturmanız daha yararlı olacaktır.

Dişi kedi kısırlaştırma ameliyatından sonraki 1 haftalık süreç de önemlidir. Kedinin tuvalet ihtiyacını gidermesi bu süre içinde biraz daha zor olacağı için tuvalet kabını her zamanki yerinden yuvasına daha yakın bir konuma bırakmanızı öneririz.

Dişi kedilerde kısırlaştırma sonrası bakım nasıl olmalıdır?

Kısırlaştırma Sonrası Kedi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu sonrasında en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de beslenmedir.

Kısırlaştırılmış kediler, eskisi gibi mama kullanmamalıdır. Onlar için özel kısırlaştırılmış kedi maması tercih edilmelidir.

Kısırlaştırılan kedilerde iştah daha yüksek olacağı için daha fazla mama yemeye meyilli olurlar. Sahibi olarak bu durumun önüne geçmemeniz halinde kedinizin aşırı kilo almasına yol açabilirsiniz.

Mırıldayan Kedi

Kısırlaştırma ameliyatı sonrası bakım hakkında bilgi almak için buraya tıklayın

En İyi Kısırlaştırılmış Kedi Maması

Kısırlaştırılmış kedilerde mama seçimi oldukça önemlidir. Aşağıda sizler için derlediğimiz en iyi kısır kedi mamalarını değerlendirerek kediniz için en iyisini seçebilirsiniz.

Kısırlaştırılmış kedi maması hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayın

1- Hills Young Sterilised Tavuklu Kısırlaştırılmış Kedi Maması

Hills Young Sterilised Tavuklu Kısırlaştırılmış Kedi Maması 3 Kg + 2 Adet Konserve 85 Gr + Tırmalama HediyeliL-karnitin ilavesi, kontrollü mineral seviyeleri ve yüksek seviyelerde L-lisin ve düşük yağ içeriğine sahip olan kedi maması, kısırlaştırılmış kediler için en ideal kedi mamaları arasında yer alır.

Kedilerin kısırlaştırılma operasyonundan sonra daha sağlıklı kalmalarına yardımcı olan Hills Young Sterilised Tavuklu Kısırlaştırılmış Kedi Maması, kedinizin düzensiz kilo almasını engellemeye yardımcı olur.

Üstelik yanında tırmalama tahtası ve pouch mama hediyeli!

Mamayı incelemek için tıklayın

2- Dr.Sacchi Premium Düşük Tahıllı Somonlu ve Ton Balıklı Kısırlaştırılmış Kedi Maması

Dr. SacchiEn iyi kısırlaştırılmış kedi mamaları arasında yer alan bu mama da yine kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen mama türleri arasında yer almaktadır.

Kedinizin dengeli beslenmesini sağlayan ve kilo kontrolünde işinizin kolaylaşmasını etkileyen mama, dişi kedi kısırlaştırma ameliyatından sonra kullanabileceğiniz bir diğer mama türüdür.

Dr.Sacchi Kedi Mamasının İçeriğindeki probiyotikler sindirim sistemini desteklerken, mineraller iskelet ve kas sistemine katkı sağlar

Mamayı incelemek için tıklayın

3- Hills Young Sterilised Ton Balıklı Kısırlaştırılmış Kedi Maması

hills sterilisedKısır kediler için mama seçenekleri arasında en çok değerlendirilen Hills Young Sterilised kedi maması, ideal içeriği ile kedinizin kilo kontrolünde yardım alabileceğiniz bir mama türüdür.

Düzenli olarak veteriner hekimin belirlediği şekilde verdiğinizde, kedinizin çok daha sağlıklı kalmasını bu mama ile sağlayabilirsiniz.

6 aylıktan 6 yaşına kadar ki dönemde kısırlaştırılmış kediler için özel formüle edilmiş bir kedi mamasıdır.

Mamayı incelemek için tıklayın

4- N&D Balkabaklı Bıldırcın ve Narlı Kısırlaştırılmış Kedi Maması

Nd Kısır kediDünyaca ünlü kedi maması markası N&D kısır kediler için özel mama sunmaktadır. Bıldırcın ve narlı kedi maması, kedinizin aşırı kilo almasını engelleyerek daha sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

En iyi kısır kedi mamaları arasında yer alan N&D kedi maması, kullanıcılarından olumlu yorum almış bir mama çeşididir.

N&D Tavuk, Nar, Bıldırcın ve Balkabaklı tarifi, bakım için AAFCO Kedi Maması Besin Profilleri tarafından belirlenen besin seviyelerini karşılamak üzere formüle edilmiştir

Mamayı incelemek için tıklayın

5- Econature Tavuklu Kısırlaştırılmış Yetişkin Kedi Maması

Econature kısır kedi mamasıKısırlaştırılmış yetişkin kediler için en iyi kısır kedi maması seçenekleri arasında yer alan Econature kedi maması, içeriği ve lezzeti ile kedinizin damak tadına hitap ederken aynı zamanda kedinizin aşırı kilo almasını engeller.

Belirlenen öğünler şeklinde kedinizi besleyerek kedinizin yeni hayatına daha kısa sürede adapte olmasını sağlayabilirsiniz.

Hayati ve mineral maddelerin koordineli karışımı: Kalbin, mesane ve böbreklerin ve ayrıca bağışıklık sisteminin normal çalışması için uzmanlar tarafından geliştirilerek üretime hazırlanmış

Mamayı incelemek için tıklayın

Kediler Neden Kısırlaştırılmalıdır?

Yukarıdaki bilgileri verdikten sonra bir de kedi sahiplerinin sıklıkla sordukları “kediler neden kısırlaştırılmalıdır?” sorusuna yanıt verelim.

Kedi ya da köpek sahiplenmek, büyük sorumluluklar gerektirir. Bakımı, sağlığı, beslenmesi ve diğer tüm konular, pet sahiplerinin dikkat etmeleri gereken önemli konulardır.

Bir dişi ya da erkek kedinin kısırlaştırılmaması demek, yeni yavru kedilerin dünyaya gelmesi demektir. Böyle bir durumda dünyaya gelen yeni yavruların sorumluluğu da size kalır.

Sahip çıkılmayan her yavru kedi, sokağa terkedilir ve bu da vicdani sorumluluktan uzaktır. Eğer kedinizin yavrularına sahip çıkacağınızdan emin değilseniz kısırlaştırmanız en doğru karar olacaktır.

Kısırlaştırılmayan dişi kedilerde sıklıkla görülen bazı kanser tipleri vardır. Rahim kanseri, meme kanseri bunların başında gelmektedir.

Dişi kedilerde bu kanserlerin önüne geçebilmenin en kolay yolu onları kısırlaştırmaktır. Yani sanıldığının aksine kedi kısırlaştırma faydalı bir operasyondur.

Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

Kedi kısırlaştırma konusunda bilinmesi gereken önemli konuların başında ise ne zaman kısırlaştırılması gerektiğidir.

Uzman veterinerler, kedilerin 5-6 aylık olmalarından sonra kısırlaştırılmaları gerektiğini bildirmektedir. Ancak daha sonradan sahiplenilmiş bir kedi için de kısırlaştırma operasyonu yapılabilir. Yani 5-6 aylarını doldurmaları kısırlaştırılmalarına engel değildir.

Kedi kısırlaştırmak zararlı mı?

Kedi kısırlaştırmak zararlı değil, aksine sağlık açısından daha faydalıdır. Dişi kedi kısırlaştırmak, meme kanseri ve rahim kanseri başta olmak üzere birçok kanserin önüne geçmeyi sağlar.

Kedi kısırlaştırma ameliyatı ücreti ne kadar?

Kedi kısırlaştırma ameliyatı ücreti; veterinere göre kedinin durumuna göre ve bazı kriterler göz önünde bulundurularak belirlenmektedir.

İlginizi Çekebilir

Kediler Neden Mırlar? Mırlamanın Bilimsel Olarak Nedenleri Ve Anlamları

Kedilerde Ses Kısılmasının Önemli Nedenleri ve Veteriner Tavsiyeleri

Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Kısır Kedi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kedilere Koronavirüs Bulaşır Mı?

Sokak Hayvanları Bakımı ve Beslenmesi İçin Yapılması Gerekenler

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup