GenelKedi

Kediler Pirelenince Ne Yapılması Gerekir?

Pireler belli bir sıcaklık olmazsa aktif hale gelememektedir. Pireler için 24-25 derece oldukça uygun bir sıcaklıktır. Bu yüzden sokaktaki kediler kış zamanlarında pirelendikleri pek görülmez. Pirelerin ortalama %90 kadar kısmı yumurta olarak dünyada bulunmaktadır. Geri kalan kısım ise canlı olarak yaşamını sürdürmektedir. Dolayısıyla herhangi bir yerde pirelerin yumurtalarının bulaşması oldukça mümkündür.

Eğer size bulaşmış bir pire yumurtasını eve getirirseniz yumurtanın içerisindeki pire açılacaktır daha sonrada evde eğer varsa daha sıcakkanlı bir hayvana bulaşacaktır. Eğer evin herhangi bir bolümünde pire gördüyseniz muhtemelen en az bin tane pire ve yumurtası evinizde bulunmaktadır. Bu pirelerin önüne geçmek için bu zincirin bir yerden kırılması gerekir. Bunun içinde pire ilaçlarını düzenli olarak kullanılması gerekir. Eğer düzenli kullanmazsanız evinizin her yerine pire yayılabilir ve böyle bir durumda evinizin komple ilaçlanması gerekecektir.

Kedilerde Pirelenme Nasıl Anlaşılır?

Pireler gözle görülebilir ancak kediniz koyu renkliyse bu pek mümkün olmayacaktır. Bunun haricinde kedinizin altına ıslak bir bez serip bu bezin üzerinde kedinizin tüylerini ovuşturursanız ve bunun sonucunda ıslak bezin üzerinde kahverengi lekeler görürseniz muhtemelen kediniz de pire var demektir. Bu kahverengi lekelere elinizle bastırdığınızda genişliyorsa ve kırmızımsı bir renk yayılıyorsa kedinizde pire olduğundan emin olabilirsiniz.

Kediler pirelendikleri zamanda kaşınırlar. Çünkü pireler sürekli hareket halindedir ve kedinizi küçük küçük ısırmaktadır. Kaşınmanın bir diğer sebebi ise pirelerin alerjik reaksiyon yaratmasıdır. Pire ısırığıyla kedinizin vücudunda alerji meydana gelebilir.

Kediler Pirelerden Nasıl Arındırılır?

Kedilerde pirelenme durumunda en hızlı yapılacak işlem sprey şeklindeki pire ilaçları kullanmaktadır. Bu spreylerin etken maddesi daha düşüktür ancak kedinizin her yerine nüfuz edip mevcut pireleri öldürmektedir. Bu işlemi yaparken elinize eldiven giymeniz gerekmektedir.

Daha öncelerden sprey yerine toz şeklinde olan ilaçlar kullanılmaktaydı ancak yine de toz kullanmakta bir sorun yoktur. Toz şeklindeki ilaçları kullanmak için önce elinize eldiven giyip daha sonradan kedinizin her yerine bu tozun bulaşmasını sağlamanız gerekmektedir. Daha sonra masaj yapar gibi tozun kedinizin üzerinde derisine ve tüy köklerine işlemesini sağlamalısınız. Son olarak biraz zaman geçtikten sonra kedinizi tarayarak ölü pirelerden arındırabilirsiniz.

Tüm bunların haricinde içerisinde pire ilacı bulunan şampuanlar ile banyo yaptırılabilir ancak bu işlem diğerlerine göre çok daha zor olacaktır. Çünkü kediler genel olarak sudan hoşlanmayan hayvanlardır ve banyo yaptırmak çok zor olabilir. Kediler Nasıl Yıkanmalı? Dikkat Edilmesi Gerekenler isimli yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Kediler Pireden Nasıl Korunur?

Yukarıdaki saydığımız pireden kurtulma yöntemlerindeki gibi kedinizi ara sıra pire kovucu spreylerle veya pire tozuyla koruyabilirsiniz. Bu iki yöntemde oldukça etkili olacaktır. Bunun yanında pire tasması kullanabilirsiniz.

Pire tasması 3 aylıktan büyük kediler için kullanılabilir. Bu tasma, pirelerin uzak durmasını sağlayan bir yapıya sahiptir. Bu sayede pireler kedinize yaklaşamayacaktır. Aynı zamanda bu tasmaların kedinize uygun ve esnek seçilmesi gereklidir. Her ne kadar yaşanma ihtimali az olsa da kedinizin tasması bir yere takıldığında boğulma riski doğabilir.

Kediler için en uygun pire tasmalarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Özellikle yaz aylarında karşılaştığım pire sorununu, vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda aştım. Sayfanızı tüm kedi bakanlara ve sevenlere tavsiye ediyorum 😌

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup