Kedi

Kedinizin Bağışıklık Sistemini Güçlendirin: Kediler İçin En İyi 8 Vitamin

Kedi sahipleri tarafından en çok merak edilen konulardan bir tanesi, kedilerin ek vitamin takviyesi alıp almaması konusundaki düşünceleridir. Kedi vitaminleri, kedilerin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri bir arada bulunduran besinlerdir. Bunlar tablet formatında olabileceği gibi malt veya sıvı olarak da bulunabilir.

Eğer gerçekten kaliteli bir kedi maması kullanıyorsanız, muhtemelen kediniz ihtiyacı olan bütün vitamin ve mineralleri karşılıyordur, ancak genellikle çoğu kedi vitamin eksikliği yaşamaktadır. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için kedi vitamin takviyesi kullanmak iyi bir seçenek olacaktır.

Kediler İçin Gerekli Olan Vitaminler

Kediler için vitaminlerin önemli olduğundan bahsettik. Peki, hangi vitamin ne işe yarar? Bu sorunun cevabı için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.


1- A Vitamini

A vitamini kediler için vazgeçilmez bir vitamindir, bu da kedinizin optimal sağlığı sürdürmesi için diyetlerinin bir parçası olması gerektiği anlamına gelir. Deri, kürk, kaslar ve sinirlerin düzgün çalışması için A vitamini gerekir. Bir kedi diyetlerinde yeterli A Vitamini almazsa, önce cildinin ve kürkünün sağlıklı görünmediğini veya gece körlüğünden muzdarip olabileceğini fark edeceksiniz. Kaslarının zayıflamasıyla beraber kediniz kendisini güçsüz hissedecektir. A vitamini özellikle hamile dişiler ve yavru kediler için önemlidir, çünkü büyüyen yavru kediler büyüme, kas ve nörolojik gelişim için gerektirir.

A vitaminin bir diğer önemi ise göz sağlığı için faydalı olmasıdır. Eğer A vitamini eksikliği görülürse gece körlüğü gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.


2- B Vitamin Grubu

B vitaminleri her kedinin yaşamında çok önemli bir rol oynar. Uygun büyüme, gelişme ve enerji üretimi için gerekli olan hücre metabolizması için gereklidir. Bu vitamin grubu suda çözünür olduğu için vücutta depolanmaz ve idrarla atılırlar. Sonuç olarak, özellikle diyabet, böbrek hastalığı ve diğer sağlık sorunları nedeniyle aşırı sıvı tüketimi ve idrara çıkma görülen hayvanlarda eksik olabilir. Ayrıca B vitamini eksikliğinin teşhis edilmesi zor olabilir.

 

İlginizi Çekebilir: Omega-3 Bakımından En Zengin Mamalar: En İyi 5 Balıklı Kedi Maması


3- C Vitamini

En çok tartışılan vitamin gurubunda yer almaktadır. Bazı kişiler bu vitaminin kediler için zararlı olduğunu savunurken bazıları gerekli olduğunu ifade etmektedir. Bu konuya açıklık getirme zamanı geldi.

C vitamini antioksidan görevi görür, yani hücrelerin yaşlandıkça korunmasına yardımcı olur. İnsanlar C vitamini sentezleyemedikleri için düzenli olarak C vitamini almamız gerekir, ancak köpekler ve kediler C vitamini üretebilir. Bu yüzden aşırı C vitamini alınmasına gerek yoktur ama kedilerin yaşamları için önemlidir. Kedilerin en sevdiği C vitamini kaynağı ise çilek ve kavundur.

Aşırı C vitamini tüketimi asitli idrara yol açabilir. Bunun sonucunda böbrek hastalıkları oluşabilir, ancak böbrek taşı olan kediler için bazı veterinerler tarafından C vitamini takviyesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede böbrek taşlarının daha kolay parçalanması sağlanmaktadır.


4- D Vitamini

İnsanların güneş ışını altında D vitamini alabildiklerini biliyoruz, ancak kedilerde böyle bir durum söz konusu değil. Yani, kediniz saatlerce pencerenizin önünde dursa bile D vitamini alamaz. Bu yüzden kedinizin D vitamini ihtiyacını karşılaması için uygun şekilde beslenmesi gerekmektedir. Genellikle kedi mamalarının içerisinde yeteri kadar D vitamini yer almaktadır. Eğer kesin bir oran istiyorsanız yetişkin bir kedi için günlük 500.0 IU/kg D vitamini yeterlidir.

 

İlginizi Çekebilir: Sokak Kedilerini Beslemek İçin En İyi 5 Yöntem ve Kedi Maması Önerileri


5- E Vitamini

E vitamini kediler için vazgeçilmez bir vitamindir, bu da kedinizin optimal sağlığı sürdürmesi için diyetlerinin bir parçası olması gerektiği anlamına gelir. E Vitamini bir antioksidan olduğundan, hücreleri hasarlardan korumada önemli bir rol oynar. E vitamini eksikliği stres hücre zarlarına, kardiyovasküler sağlığa, bağışıklık sistemine, görmeye, nörolojik fonksiyona ve doğurganlığa zarar verebilir. Kedinizin E Vitamini eksikliği belirtileri arasında kalp fonksiyon bozukluğu ve karaciğer hepatiti gibi kas güçsüzlüğü bulunur. Şiddetli vakalar kalın bağırsak kanamalarının görüldüğü kahverengi bağırsak sendromu olarak adlandırılan bir duruma yol açar.


6- K Vitamini

K vitamini genellikle yapraklı yeşilliklerin içerisinde yer almaktadır. En önemli özelliği ise vücuttaki kan pıhtılaşmasını sağlamaktır. Kedilerin aşırı derecede K vitaminine ihtiyacı olmasa da az miktarda ihtiyaçları olmaktadır. K vitaminin aşırı tüketimi sonucunda karaciğer hastalıkları ortaya çıkabilir. Bu yüzden dikkat edilmelidir.

 

İlginizi Çekebilir: Yaşlı Kedilerde Beslenme: En İyi 5 Yaşlı Kedi Maması


7- Yağ Asitleri

Yağ asitleri her ne kadar vitamin grubunda yer almasa da kediler için en önemli besin ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Bunlar, Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleridir. Özellikle kedilerin tüylerinin sağlıklı ve parlak olması için büyük önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra kedilerin bağışıklık sistemini, karaciğerini, gözlerini, beynini ve eklemlerini korurlar. Ayrıca insanlarda olduğu gibi kalp sağlığını da destekler ve yüksek kolesterole karşı savaşırlar. Bu yüzden Omega-3 ve Omega-6 alımı önemlidir.

 


8- Probiyotikler

Probiyotikler sindirim sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan sağlıklı, “iyi” bakterilerdir. Bunlar, kalın bağırsaktaki “kötü” bakterilerin aşırı büyümesini kontrol eden mikroorganizmalar içerir. Bu sayede sindirim sistemine yardımcı olurlar.

 

 

İlginizi Çekebilir: Kedi Mamasında Olması Ve Olmaması Gerekenler


Kediler İçin En İyi Vitamin Takviyesi

Eğer kedinizin mamasından yeteri kadar beslenemediğini düşünüyorsanız, yavru kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek istiyorsanız veya hamile kedinizin sağlıklı bir doğum gerçekleştirmesini istiyorsanız sizler için önerdiğimiz vitaminleri incelemenizi tavsiye ederiz.


1- Gimcat Multi Vitamin Paste 12 Vitaminli Peynirli Kedi Macunu

GimCat markası vitamin takviyesi konusunda en iyi markalardan bir tanesi olmakla beraber kedinizin ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri karşılamaktadır. Oldukça zengin bir içeriğe sahip olan bu kedi macunu kediler için lezzetli bir besin kaynağıdır. Dolayısıyla kediniz beğenerek tüketecek ve zorluk çıkartmayacaktır.

İçerisinde çeşitli sebze, yağ, süt ve süt ürünleri bulunan bu kedi macunu kedinizin protein ihtiyacını karşılamasına da yardımcı olmaktadır.

GimCat kedi vitamin takviyesi satın almak için tıkla!


2- Beaphar Duo Active Junior Paste Yavru Kedi Macunu 

Yavru kedilerin gelişiminin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir yavru kedinin ilk 1 yaşını doldurana kadar sağlıklı bir şekilde beslenmesi tüm hayatını olumlu yönde etkileyecektir. Dolayısıyla bu yaş gurubundaki kediler için vitamin takviyesi kullanmak iyi bir seçenektir.

Kedilerin sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olması için gerekli olan vitaminleri karşılayan bu kedi vitamini günlük olarak kullanılabilir.

Beaphar kedi vitamin takviyesi satın almak için tıkla!


3- Beaphar Top 10 Kedi Multivitamin Tableti 

Bu vitamin takviyesi ise tablet biçiminde bulunmaktadır bu yüzden bu vitamin türünü kullanmak macun biçiminde olanlara göre daha zor olabilir, ancak bu vitamin türü de kedilerin ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri içermektedir.

Bu vitamin türünün en büyük özelliği ise ağız ve diş sağlığını desteklemesidir. Aynı zamanda kas gelişimine de yardımcı olmaktadır.

Beaphar kedi vitamin takviyesi satın almak için tıkla!


4- Trixie Kedi Maltı (Immünoglobulin&Prebiyotik)

Bu kedi maltı özellikle tüy sağlığını ve sindirim sistemini desteklemektedir. Özel içeriği sayesinde tüy topaklarını önler ve kedilerin tüy yutmasını azaltır. Bu sayede sindirime katkı sağlamaktadır.

Bununla beraber natürel immünoglabin ve prebiyotik içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir ve sindirim sistemi fonksiyonlarının çalışmasına yardımcı olur.

Trixie kedi vitamin takviyesi satın almak için tıkla!


5- Zoovital Biovital Deri ve Tüy Sağlığı Vitamin Macun

Eğer kedinizin fazlaca tüy yutmasından ve buna bağlı olarak gün içerisinde kusmasından şikayetçiyseniz bu ürünü kullanmanızı tavsiye ederiz. İçerisinde yer alan B grubu vitaminleri sayesinde kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlar.

İçeriğinde yer alan Omega-3 ve Omega-6 sayesinde ise kedilerin deri ve tüy sağlığını destekler. Bu sayede kedinizin daha az tüy yutmasını sağlar ve tüylerinin daha parlak ve güçlü olmasına yardımcı olur.

Zoovital kedi vitamin takviyesi satın almak için tıkla!


Kedi Mamaları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yavru Kedilere Yetişkin Maması Verilir mi?

Yavru kedilere yetişkin maması verilmemesi gerekir. Çünkü yavru kedi maması daha fazla besleyici içeriğe sahiptir bu nedenle gelişimleri açısından yavru kedilere yetişkin kedi maması verilmemelidir.

Yavru Kedi Maması Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yavru kedi maması alırken besin içeriğinin zengin olmasına ve kedinizin ihtiyaç duyduğu besinlerin yer almasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda sağlık durumuna ve kilosuna da dikkat edilmelidir.

Kedi Mamaları
Kedi Mamaları
Köpek Mamaları
Köpek Mamaları
Kedi Kumu
Kedi Kumu
Köpek Konservesi
Köpek Konserve

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
4-ekim-popup