Birçoğumuz evimizde balık besleriz veya en azından balık beslemek gibi bir düşüncemiz olur. balık beslemek, ilk olarak bir tank ile başlar yani kaliteli bir akvaryum ile başlar. Aslında ilk bakışta hepsi cam ve içerisi bazı bitki taşlarla süslenmiş sabit bir şey gibi görünüz ama gerçek bundan çok daha farklıdır.
Akvaryum Nasıl Seçilir?
Akvaryum, balıkların barınağı, doğal yaşamlarını aratmayan bir meskendir, dolayısıyla seçiminde çok dikkatli davranmak gerekiyor. Balıkların daha rahat yaşaması, doğal ortamlarından uzaklaştıklarının hissine kapılmamaları gerekir, tabi bunun için de iyi bir analiz yapmak ve buna göre akvaryum tankı seçmek gerekiyor. Akvaryum seçerken öncelikle dikkat edilmesi gereken konu, hangi tür balığın besleneceğidir, bu konuyu netleştirebilirseniz balıklarınız için en uygun olanını seçmeniz daha rahat olacaktır, zira her balık her akvaryumda yaşayamaz bazıları mekan seçimi yapmazken, bazıları ise kesinlikle kendi doğal yaşamlarına uygun bir yerde yaşamayı tercih ederler. Öncelikle alacağınız balığın hangi şartlarda yaşayabildiği hakkında bilgi edinmeniz, işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
Akvaryumun İçi Nasıl Dizayn Edilmelidir?
Balıklar, rahat yaşamaya alışkın özgür hayvanlardır. Denizden veya okyanuslardan toplanarak evimizin en güzel köşesine kadar gelen bu varlıklar, bulundukları ortamda rahat etmezlerse ömürleri kısa olur ve kısa süre içinde hayatları son bulabilir, bu nedenle akvaryum seçimi kadar içinin dizayn edilmesi de önemsenmesi gereken konulardan biridir.
Akvaryumun içini de tıpkı akvaryum seçiminde olduğu gibi balıkların cinsine, türüne ve ırkına göre belirlemek en doğrusudur. Bazı balıklar daha çok kayalık alanlarda yaşarlar bu tip balıklara bitkilerle doldurulmuş bir akvaryumda yaşamasını istemek, kesinlikle balıkların ömrünün kısalmasından başka bir işe yaramayacaktır. Aynı şekilde bazı balıklar da daha çok yosun ve deniz bitkilerinin olduğu bir ortamda daha rahat yaşarlar bu balıkların da için de sığ kayalıklarla doldurulmuş bir ortamda yaşamalarını beklemek doğru değildir.
Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?
Balık türlerine göre aydınlatma oranı da çok önemlidir, bazı balıklar gündüz beslenirken bazıları da gece vakti daha rahat beslenirler. Haliyle bu konuda da bilgi sahibi olmadan aydınlatma yapmak kesinlikle balıkların sağlıkları ile oynamak anlamına gelecektir.
Balık seçimi yaparken satın aldığınız yere veya bir veteriner uzmana danışarak nasıl bir akvaryum almanız gerektiğini, aydınlatılması konusunda ne yapmanız gerektiğin vs. konular hakkında bilgi edinerek akvaryum seçimini yapabilir, dizaynı hakkında daha isabetli sonuçlara ulaşabilirsiniz, bu da balıklarınızın daha uzun süre yaşamasını sağlayacak ve sizin de daha huzurlu olmanıza zemin hazırlayacaktır.
Akvaryum Filtresi Nasıl Olmalıdır?
Sağlıklı bir akvaryum için olmazsa olmazlardan bir tanesi de filtredir. Akvaryum filtreleri suyu süzer ve süzdükleri haznede bazı malzemeler barındırır. Bu malzemelerin üzerinden bir süre sonra yararlı bakteriler oluşur. Bu bakteriler de suyun daha dengeli olmasını sağlamaktadır.
Akvaryum filtreleme yöntemi olarak farklı sistemler bulunmaktadır.
- Mekanik Filtreleme: Akvaryumdan alınan su filtre içerisine girer, filtre malzemelerine değmeden önce sudaki maddeler süzülür. Kabaca balık dışkısı, kum, yem artıkları gibi maddeler burada süzülmüş olur.
- Biyolojik Filtreleme: Mekanik filtreleme sonrasında akvaryum tankının içerisine alınan oksijene ve amonyağa doymuş olan su bakterilere ulaşır.
- Kimyasal Filtreleme: Bazı akvaryumlarda bulunmayabilir. Eğer kullaılan su da ağır metaller ve kimyasal maddeler bulunmuyorsa, kimyasal filtremelemeye ihtiyaç duyulmaz. Kabaca görevi budur.
Akvaryum filtreleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Akvaryum filtreleri isimli yazımızı okuyabilirsiniz.